Menu

Jong Ajax door naar halve finales Amstel Malt Cup

Jong Ajax versloeg op de Toekomst in de kwartfinale van de Amstel Malt Cup Jong FC Utrecht. Een maand geleden werd in Utrecht verloren, nu trokken de Amsterdammers aan het langste eind. Met twee goals voor rust, van Culina en Mitea, en een na rust van Krohn-Dehli, wist het Beloftenteam van John van 't Schip en Marco van Basten de halve finales te bereiken. Utrecht scoorde in de tweede helft nog een keer tegen, maar Ajax kwam niet in gevaar.

Beide teams stonden precies vier weken geleden ook tegenover elkaar. Op 23 januari speelden Jong Ajax en Jong FC Utrecht de laatste poulewedstrijd in de Amstel Malt Cup in Utrecht tegen elkaar. Beide ploegen hadden zich toen al geplaatst voor de kwartfinale, zodat het resultaat er eigenlijk al niet meer toe deed. FC Utrecht won wel, met 2-1. De loting koppelde de teams echter weer aan elkaar. En over een week staan ze weer tegenover elkaar op De Toekomst, dan in het kader van de Beloftencompetitie.

Waar John van 't Schip een maand geleden de gelegenheid aangreep om wat Ajacieden die normaal gesproken op de reservebank zitten een hele wedstrijd te laten spelen, zo serieus ging hij natuurlijk met de kwartfinale om. Sander Boschker, Nicolae Mitea, Anthony Obodai en Thomas Vermaelen werden ondanks het drukke programma van de A-slelectie, drie wedstrijden in acht dagen, door Ronald Koeman uitgeleend aan het Beloftenteam. Maar ook het team van Jong FC Utrecht was op vele plaatsen gewijzigd.

Vanaf de aftrap was duidelijk dat het de beide ploegen menens was. Ajax probeerde Utrecht onder druk te zetten en andersom. Het resulteerde in de eerste tien minuten in een kans voor zowel de thuis- als de uitploeg. Nicolae Mitea kwam als een razende linksbuiten op, maar wilde net een mannetje teveel passeren, waardoor de snelle aanval strandde.

Na een kwartier had een volgende snelle aanval van Ajax-zijde wel resultaat. Michael Krohn-Dehli passte op Jason Culina, die achter spits Ryan Babel speelde. De Australiër schoot koelbloedig in de rechterhoek, de Utrechtse keeper was kansloos. Nog geen twee minuten later kreeg Utrecht een grote kans op de gelijkmaker, maar in
eerste instantie redde Sander Boschker en de rebound werd door José Valencia
van de lijn gehaald.

Boschker moest een aantal maal daadkrachtig optreden namens de Ajacieden. De keeper was zeer actief aan het coachen en hield het tempo erin door snel het spel te hervatten als hij in actie had moeten komen. ,,Ik sta er als ze me nodig hebben. Dat doe ik altijd. En ik wil het team een ronde verder helpen natuurlijk, vandaar'', legde de keeper uit.

Nicolae Mitea maakte onbetwist de meeste meters van het veld. De kleine Roemeen was telkens dreigend vanaf de linkerkant, maar helaas wilde hij af en toe te veel, waar hij beter de bal even terug of breed had kunnen leggen. Maar zeven minuten voor het einde van de eerste helft kwam dan toch zijn moment. Mitea schoot richting de bal toen die vanuit het middenveld in een keer achter de verdediging van FC Utrecht belandde. De doelman van Utrecht deed hetzelfde, maar de Ajacied was sneller. Hij omspeelde de keeper, liet de achtervolgende verdedigers het nakijken en schoot beheerst in de verre hoek: 2-0. ,,Daarna hadden we meer gebruik moeten maken van de vrijgekomen ruimte, maar dat gebeurde niet'', vond trainer Van 't Schip na afloop.

Met name Ryan Babel was voor rust nog kansrijk in een scrimmage waar ook Robin Muller van Moppes gevaarlijk was. De inzet van Babel was echter te zacht, de rebound kwam in de voeten van Krohn-Dehli. Het schot dat de Deen afvuurde was hard, maar raakte de rug van Muller van Moppes in plaats van het net.

Na rust besliste Krohn-Dehli de wedstrijd alsnog voortijdig. Wederom uit een rebound kwam de bal in zijn voeten. Dit keer aarzelde hij niet en nam het leer in een keer op de slof. Hard en zuiver trof hij nu wel doel. ,,Na de 3-0 was het gebeurd'', analyseerde Van 't Schip. We hadden de score groter moeten maken. Wij konden veel diepte zoeken en moesten snel bijsluiten. Daardoor leek het tempo van de wedstrijd hoog. Maar we speelden niet echt een geweldige wedstrijd, dus scoorden we niet veel. De goals die we maakten, waren wel goed. De eerste twee kwamen uit een omschakelmoment, een snelle counter. De derde was ook goed. Positief was ook dat we geen duels schuwden en achterin werd geconcentreerd gespeeld. Op sommige
momenten had het misschien wat beter gekund'', aldus de trainer.

Vijf minuten voor tijd redde Adnan Alisic de spreekwoordelijke eer voor de gasten. Ajax had de wedstrijd echter te zeer onder controle en de tijd was te kort om het nog echt spannend te maken.

Jong PSV bereikte vorige week donderdag al de halve finales. Vanavond deden, na Ajax, de Beloftenteams van Feydenoord en Sparta hetzelfde. Van 't Schip heeft geen voorkeur voor de volgende tegenstander. ,,Feyenoord staat bovenaan in de competitie, Sparta speelt in een andere afdeling dus die ken ik minder goed, en PSV doet het in de competitie wel niet zo goed, maar stond vorig jaar wel in de finale. Dat blijken echte 'cupfighters'. Dus mij maakt het niet zoveel uit.''

Opstelling Ajax: Boschker, Longuet, Promes, Vermaelen, Valencia ('79 Rustenberg), Obodai, Culina, Muller van Moppes ('75 Kujala), Krohn-Dehli, Babel, Mitea ('56 Esajas).

Opstelling FC Utrecht: Vorm, Calabro ( '66 J. Van Baarlen), Alisic, K. Van Baarlen, Taki, Leitoe, Kruys, Axwijk, Van Steensel, Shew Atjon ('63 Versluis), Moharram.