Menu

Jong Ajax eenvoudig langs ADO Den Haag

Jong Ajax had maandagavond op de Toekomst weinig problemen met Jong ADO Den Haag. Door onder andere twee treffers van de uitblinkende Daniel de Ridder werd het 4-0 voor het team van coach John van 't Schip.

Tot de 32ste minuut gebeurde er vrijwel niets op de Toekomst. John van 't Schip had zijn ploeg, met zes A-junioren in de basis, het veld ingestuurd met de opdracht om een-op-een te spelen. De bezoekers uit Den Haag hadden daar ook duidelijk moeite mee en hielden de bal zelden lang in de ploeg, maar Ajax deed weinig met het vele balbezit, ook omdat de grasmat goed combinatievoetbal eigenlijk niet toeliet.

Tot plotseling de twee beste spelers aan de kant van Ajax een combinatie aangingen waaruit het eerste doelpunt viel. Michael Krohn-Dehli, die 'op 10' begon, week uit naar de linkerkant en gaf met zijn linkerbeen knap voor op Daniel de Ridder. De A-junior nam de bal goed aan, kapte en schoot prima in: 1-0. Het was het eerste schot in de wedstrijd dat tussen de palen kwam.

De Ridder, goed op dreef maandagavond, besliste zes minuten later eigenlijk al de wedstrijd. Een verdediger van ADO kopte de bal voor de voeten van de rechtsbuiten, die meteen met links uithaalde en de bal in de benedenhoek plaatste: 2-0.

Het was ook De Ridder die voor de overige hoogtepunten in de eerste helft zorgde. Eerst zette hij goed voor op rechtermiddenvelder Robin Muller van Moppes, die over schoot en een minuut later ging De Ridder een solo aan die hij besloot met een ferme uithaal richting doel. De Haagse keeper De Groot voorkwam met een stijlvolle redding dat zijn ploeg bij rust tegen een nog grotere achterstand aankeek. Het bleef halverwege bij 2-0.

In de tweede helft deed naast Krohn-Dehli en De Ridder ook Fred Benson Erchiah van zich spreken. Na een aanval via Krohn-Dehli en linksbuiten Etienne Esajas scoorde de grillige aanvaller, maar de grensrechter had Benson al buitenspel zien staan.

ADO kreeg in de 67ste minuut de enige grote kans van de wedstrijd uit een counter. Matthijs Seilberger werd vrijgespeeld voor doelman Zwinkels maar zijn inzet ging naast. Twee minuten later was het dan de beurt aan Benson Erchiah. Uit een corner kopte Randy Rustenberg op de paal, maar de bal bleef hangen in het strafschopgebied van ADO. De Ridder bracht de bal terug voor het doel en opeens was daar Fred Benson Erchiah die met een fraaie omhaal voor de 3-0 tekende.

Benson maakte het daarna nog erger voor de gasten uit Den Haag. Na een goede loopactie werd hij onderuit gehaald in het strafschopgebied, en scheidsrechter Simons legde geheel terecht de bal op de stip. Michael Krohn-Dehli mocht de penalty nemen en de Deen beloonde zichzelf voor zijn goede spel met een treffer: 4-0.

Ajax kreeg nog twee kansen om verder uit te lopen, maar die werden niet benut. Een voorzet van invaller Rachid Tiberkanine werd nog net onschadelijk gemaakt door doelman De Groot en vlak voor tijd bezorgde Daniel de Ridder na een mooie solo de bal bij Esajas. Diens inzet ging echter zover over dat hij bijna toekomstig voorzitter John Jaakke op het hoofd trof terwijl die zich op het terras bij de bestuurskamer van de Toekomst bevond.

Trainer John van 't Schip toonde zich tevreden over het resultaat. ,,We speelden beter dan ADO, al kwamen de treffers in de eerste helft, vooral de tweede, een beetje uit de lucht vallen. En in de tweede helft, zonder tot echt geweldig voetbal te komen, hielden we goed stand en had de overwinning zelfs nog groter kunnen uitvallen.''

Van 't Schip was vooral blij met het feit dat de overwinning tot stand was gekomen met zeven A-junioren binnen de lijnen. Slechts een speler, Davide Mendes da Silva die achterin solide speelde, was van de selectie van het eerste elftal van Ajax. Uit in Den Haag had Jong Ajax immers nog het onderspit moeten delven. Met een paar uitglijders tegen laaggeklasseerde ploegen minder was Jong Ajax nog steeds titelkandidaat geweest in de Beloftencompetitie. Nu staat de ploeg derde, achter Heerenveen en Willem II.

,,Dat is inherent aan de manier waarop het dit seizoen gaat'', zei Van 't Schip. ,,We hebben zoveel invallers nodig, dat je elke keer afhankelijk bent van wat erbij komt. We hebben al spelers gehad uit de zaterdagploeg, de A-junioren en het eerste. Nu moeten we nog twee keer spelen, tegen NAC uit en Heerenveen thuis, en we willen nog twee keer winnen.''