Menu
Jong Ajax eenvoudig naar kwartfinale

Jong Ajax eenvoudig naar kwartfinale

Jong Ajax heeft zich maandagavond voor de kwartfinale van de KNVB beker voor beloftenteams geplaatst. In Brabant won het team van coach Pieter Huistra met 0-5 van Jong RBC Roosendaal. In het MariFlex Stadion scoorde Dario Cvitanich twee maal. In de kwartfinale treft Jong Ajax in Nijmegen de leeftijdsgenoten van NEC.

Een kleine twee maanden geleden kwam Jong Ajax nog in de KNVB beker voor standaardteams in actie. Als kampioen van de Eredivisie voor beloften dwongen de beloften van Ajax landskampioen AZ die avond zelfs tot een verlenging. De uiteindelijk 2-0 nederlaag betekende niet het laatste bekerduel voor de Ajacieden omdat in de ‘eigen’ bekercompetitie voor beloftenteams de achtste finale tegen Jong RBC Roosendaal op de rol stond.

De website van de ploeg uit Roosendaal kondigde het bekerduel vooraf als een ‘bijzonder aantrekkelijke wedstrijd’ aan. Aan die hoge verwachting kon het duel maandagavond niet helemaal voldoen. ,,Zo’n bekerwedstrijd is ook niet altijd even makkelijk”, sprak coach Pieter Huistra na afloop. ,,De eerste vijfentwintig minuten speelden we goed, maar daarna kregen we het een periode lastig.”

De goede openingsfase van Jong Ajax werd na negentien minuten beloond met een doelpunt. Op aangeven van Javier Martina opende Dario Cvitanich de score. De Argentijn rondde een voorzet van Martina doeltreffend af met een schot bij de eerste paal: 0-1.

De kleine marge motiveerde de thuisploeg om het Jong Ajax moeilijk te maken. ,,Zeker omdat het verschil in score lang klein bleef, hield RBC de hoop dat er wat te halen viel. Dan ontstaat er een bekersfeer waarin veel overtredingen gemaakt worden en het publiek erachter gaat staan. Even lieten we ons daarin meeslepen, maar gelukkig herstelden we ons daar uiteindelijk prima van.”

Dat herstel werd onderstreept door Cvitanich. In de 66e minuut hielp hij het team van de trainers Huistra en Fred Grim definitief op het spoor van de overwinning. De Argentijn gaf de verdediging van de Roosendaalse Boys Combinatie het nakijken en schoot Jong Ajax vervolgens naar 0-2. ,,Na die goal was het wel gedaan”, oordeelde Huistra. ,,We kwamen beter in ons ritme en kregen daardoor een steeds groter overwicht.”

Luttele minuten na Cvitanich’ tweede doelpunt fleurde invaller Vlatko Lazic de overwinning verder op. Zeven minuten na zijn entree binnen de lijnen werkte hij de bal op fraaie wijze in de verre hoek van het doel. Via de onderkant van de lat viel de bal achter de keeper van Jong RBC.

In de laatste tien minuten liep de score uiteindelijk nog aardig op. Daley Blind (80e minuut) en Nathaniel Will (85e minuut) bepaalden de eindstand op 0-5.

In de kwartfinale van de beloftenbeker treft Jong Ajax de leeftijdsgenoten van NEC. Dit duel wordt - wijzigingen voorbehouden - op maandag 25 januari 2009 in Nijmegen gespeeld.