Menu
Jong Ajax eindigt als vijfde in Hong Kong

Jong Ajax eindigt als vijfde in Hong Kong

Jong Ajax is het International Soccer Sevens toernooi in Hong Kong zondag als vijfde geëindigd. De formatie van Pieter Huistra verloor in de kwartfinale van toernooiwinnaar Aston Villa en werkte zich vervolgens via twee troostfinales op tot nummer vijf van het 7-tegen-7-toernooi.

Ondanks de uitschakeling eerder op de dag speelde Jong Ajax aan het einde van de Hongkongse middag toch nog een soort finale. Het format van het 7-tegen-7-toernooi bij Hong Kong Football Club schrijft namelijk voor dat ook de uitgeschakelde teams nog een afvalrace om troostprijzen spelen. In de finale van de Shield Cup versloeg Jong Ajax titelverdediger Celtic met 2-0 (goals van Nathaniel Will en Vlatko Lazic).

Natuurlijk was er vreugde, maar toch smaakten de wedstrijden tegen Birmingham City (1-0 zege, treffer Renaldo Jongebloet) en Celtic minder dan de duels tot en met de uitschakeling in de Main Cup. De eliminatie in de kwartfinale tegen Aston Villa had Ajax deels aan zichzelf te wijzen. Net als het verspelen van de groepswinst (1-0 verlies tegen Tai Po) een dag eerder, waardoor de Ajacieden extra zwaar lootten.

Aston Villa kende een bliksemstart tegen Ajax. Na tien seconden lag de bal al achter Kees Heemskerk, die zondag in Hong Kong zijn laatste wedstrijden in het shirt van Ajax keepte. De sluitpost van Ajax A2 gaat een avontuur in Amerika aan. ,,We begonnen wel scherp, maar we coachten niet scherp. Je moet wel gecoacht worden als er iemand achter je zit”, zei coach Pieter Huistra over de valse start.

De facetten kunstgras en 7-tegen-7 waren de technische Aissati op het lijf geschreven. De facetten kunstgras en 7-tegen-7 waren de technische Aissati op het lijf geschreven.

De vroege tegengoal zette Jong Ajax in combinatie met het snikhete weer - opnieuw liep de temperatuur in Azië richting de 30 graden - op een dubbele achterstand. Zeven minuten later knalde Villa-spits Nathan Dalfonso met een zondagsschot de laatste Amsterdamse hoop helemaal in duigen. Vlatko Lazic (op aangeven van uitblinker Aissati) scoorde in de tweede tien minuten nog wel tegen, maar het slotakkoord was aan het einde alsnog voor de latere winnaar Aston Villa (3-2 zege in finale tegen de beloften van Glasgow Rangers).

Enkele warme uren – en twee overwinningen – later kon aanvoerder Nathaniel Will ondanks de uitschakeling toch nog een fraai van de Soccer Sevens schild omhoog houden. Op de vraag van de Chinese dame van NOW TV of Aissati - ‘mijn Chinees is niet zo goed’ - blij was met de prijs, antwoordde de smaakmaker van Jong Ajax: ,,Bij Ajax moet je een toernooi altijd winnen als je meedoet. Ik ben dus niet blij.”

Tekst en foto’s: Ajax.nl

Heemskerk met een 'Nederlandse expatmascotte' Heemskerk met een 'Nederlandse expatmascotte'
Aissati zet zijn tegenstander van Aston Villa op het verkeerde been. Aissati zet zijn tegenstander van Aston Villa op het verkeerde been.
Teleurstelling bij Jongebloet na de uitschakeling tegen Aston Villa. Teleurstelling bij Jongebloet na de uitschakeling tegen Aston Villa.
Aanvoerder Nathaniël Will waagt een schietpoging. Aanvoerder Nathaniël Will waagt een schietpoging.
Volle tribunes op de finaledag in Hong Kong. Volle tribunes op de finaledag in Hong Kong.
Aissati in gesprek met het Hongkongse NOW TV. Aissati in gesprek met het Hongkongse NOW TV.