Menu
Jong Ajax en Feyenoord in evenwicht

Jong Ajax en Feyenoord in evenwicht

Jong Ajax en Jong Feyenoord hebben elk een punt over gehouden aan de maandagavond gespeelde kleine Klassieker in de Kuip. Edgar Manucharyan maakte op slag van rust gelijk, 1-1.

Jan Vertonghen legt aan voor een schot. Jan Vertonghen legt aan voor een schot.

,,We hebben twee punten laten liggen", was trainer Aron Winter stellig in zijn mening over de uiteindelijke 1-1 tegen rivaal Jong Feyenoord, dat net als Ajax uit de eerste drie wedstrijden zes punten behaalde. ,,Over de hele wedstrijd gezien hadden wij moeten winnen, want we kregen veel kansen maar waren niet scherp genoeg in de afronding."

Het veldoverwicht van de Ajacieden leidde in de eerste helft tot goed uitgespeelde aanvallen maar het scoren lukte niet in de Rotterdamse Kuip. Prompt leerde de thuisploeg de gasten een lesje effectiviteit door balverlies op het middenveld bij Ajax direct af te straffen. Benjamin De Ceulaer, vorig seizoen vaste waarde in het eerste van RKC, scoorde tegen de verhouding in de openingstreffer. Het was immers pas de eerste doelpoging van de Feyenoorders.

Murat Yildirim wordt geknuffeld door Michael Timisela. Achter de verdediger is een glimp op te vangen van doelpuntenmaker Edgar Manucharyan. Murat Yildirim wordt geknuffeld door Michael Timisela. Achter de verdediger is een glimp op te vangen van doelpuntenmaker Edgar Manucharyan.

Vanaf die onverwachte voorsprong voor Feyenoord, ging het publiek zich nog uitdrukkelijker met de thuisploeg bemoeien en probeerde Ajax uit het spel te halen. ,,Dat lukte ze ook nog", constateerde Winter tot zijn spijt. ,,Ik had vooraf nog gezegd dat Ajax - Feyenoord altijd een aparte wedstrijd is. Feyenoord is een fysieke ploeg en ik had gewaarschuwd dat mijn spelers zich daardoor en door het publiek niet uit het spel moesten laten halen."

Gelukkig verzilverde Edgar Manucharyan op slag van rust eindelijk wel een goede mogelijkheid, waardoor Jong Ajax de kleedkamer niet helemaal in mineur-stemming opzocht.

Javier Martina verving in de tweede helft Tom de Mul. Javier Martina verving in de tweede helft Tom de Mul.

In de tweede helft gingen de ploegen meer gelijk op. Feyenoord kreeg ook goede kansen, maar doelman Kenneth Vermeer ontpopte zich tot uitblinker in die fase van de wedstrijd. ,,Kenneth heeft heel goed gekeept", complimenteerde Winter zijn doelverdediger. ,,Maar meer spelers waren vanavond goed bezig. Bijvoorbeeld Murat Yildirim, die op de rechtsbackpositie heel goed speelde. Hij bleef heel rustig aan de bal, schakelde zijn directe tegenstander uit en liet in balbezit zien dat hij lekker in de wedstrijd zat."

Yildirim zette samen met Manucharyan de mooiste aanval van de avond op. De rechtsback zag in de diepte Manucharyan gaan, speelde hem aan en zocht zelf de linkerkant. Daar kreeg hij de bal terug van de Armeniër en vond hem iets later opnieuw. Manucharyan kreeg na de fraaie combinaties een honderd-procent scoringskans, maar stuitte op doelman Maikel Aerts die zo voorkwam dat Ajax met drie punten uit Rotterdam vertrok. ,,En dan blijf je met een dubbel gevoel zitten", aldus Winter. ,,Want hoewel we goed hebben gevoetbald en veel kansen hebben afgedwongen, had er meer in gezeten dan de 1-1."