Menu
Jong Ajax focust op titel

Jong Ajax focust op titel

Geen subtropische oorden voor Jong Ajax om zich voor te bereiden op de tweede seizoenshelft. Het elftal van Adrie Koster en Aron Winter moet het doen met de warmte van thuishonk de Toekomst. Koster blikt terug én vooruit op het lopende seizoen van de Ajax-talenten.

Dennis Rommedahl traint momenteel met Jong Ajax mee. Dennis Rommedahl traint momenteel met Jong Ajax mee.

Een training bekijken van Jong Ajax is puur entertainment. Zeker als deze door Winston Bogarde wordt geleid. De voormalige linksback van Ajax loopt als trainer stage bij het elftal van Koster en Winter. Meer dan eens legt Bogarde de training stil om met veel enthousiasme en veel gevoel voor mimiek de Jong Ajax-verdedigers duidelijk te maken hoe er in verschillende situaties gereageerd dient te worden op een spits die op snelheid nadert. Koster ziet het met een grote glimlach aan. ,,Winston heeft, net als Aron en ik, ontzettend veel voetbalervaring”, vertelt de eindverantwoordelijke. ,,We hebben alle drie in het Nederlands elftal gespeeld. Je merkt dat de spelers de informatie echt op zich in laten werken en ermee aan de slag gaan.”
Hoe anders was het aan het begin van het seizoen. Stiekem was het wel even schrikken voor Koster toen Jong Ajax na drie competitiewedstrijden één schamel puntje achter de naam had staan. ,,Het was een nogal moeilijke start”, erkent Koster, die vorig seizoen als trainer startte bij het Beloftenteam maar vanaf oktober de taken van Henk ten Cate overnam als interim-coach van de A-selectie. ,,De spelers moesten in het begin duidelijk wennen aan de manier waarop Aron en ik over voetbal denken. Gelukkig hebben ze het na dat slechte begin redelijk opgepakt.” Inmiddels draait Jong Ajax dan ook weer helemaal mee om het kampioenschap in de Eredivisie voor Beloftenteams. ,,We hadden zelfs de winterstop als koploper in kunnen gaan, maar doordat we 3-3 speelden bij Vitesse is het verschil met koploper NEC nog twee punten. Dat was wel een fikse domper.”
Adrie Koster geeft zijn instructies tijdens de winterse training. Adrie Koster geeft zijn instructies tijdens de winterse training.

Inmiddels zijn de talenten na een vakantieperiode van twee weken alweer enige tijd in training. ,,Hoe we er voorstaan? Conditioneel is het allemaal uitstekend. Het is momenteel afwachten welke spelers er na het sluiten van de transfermarkt op 31 januari nog bij Jong Ajax spelen. Daarnaast hebben we Daley (Blind, red.) en Toby (Alderweireld, red.) af moeten staan aan de A-selectie. Terecht overigens. Die jongens hebben zich echt geweldig ontwikkeld en verdienen de stap omhoog.” Dat geldt in de ogen van Koster voor meer spelers. ,,John Goossens heeft heel goede wedstrijden gespeeld bij Jong Ajax. Ook Danilo is ontzettend goed bezig. Die jongen heeft iets unieks. Daar kan ik ongelooflijk van genieten.” Puntjes van kritiek heeft de trainer ook: ,,Ik ben nooit helemaal tevreden. Bij een jong team als Jong Ajax is er altijd ruimte voor verbetering. Niet alleen moet het team beter functioneren, ook individueel is het nog niet waar het uiteindelijk moet zijn. Daarop blijven we voordurend focussen."
Stagiair Winston Bogarde leidt de training. Stagiair Winston Bogarde leidt de training.

Wie het resterende programma van Jong Ajax erbij pakt, ziet dat het elftal van Koster een loodzwaar begin van 2009 tegemoet gaat. De hervatting is op 19 januari in de Kuip tegen Feyenoord. Een maandag later spelen de Ajacieden tegen AZ om diezelfde week wederom naar Rotterdam af te reizen voor een bekerwedstrijd tegen Feyenoord. ,,Het begint meteen leuk", vertelt Koster. ,,Tegen Feyenoord hebben we wat recht te zetten, want we hebben thuis onnodig met 2-1 verloren. Ik zie die eerste wedstrijden als dé kans om direct te laten zien dat we meestrijden om het kampioenschap. Maar wat er ook gebeurt tegen Feyenoord en AZ, die doelstelling blijft hoe dan ook staan.”