Menu
Jong Ajax fors onderuit tegen De Graafschap

Jong Ajax fors onderuit tegen De Graafschap

Jong Ajax heeft op eigen veld een flinke nederlaag geleden tegen De Graafschap. De Amsterdammers mochten geen moment aanspraak maken op de overwinning en zagen de Superboeren met een 0-5-overwinning op zak weer naar Doetinchem vertrekken.

Voor het eerst dit seizoen waren er basisplaatsen ingeruimd voor linksback Mitchel Bakker en rechtsbuiten Noa Lang. Noussair Mazraoui kreeg van Michael Reiziger een startplek op het middenveld.

Gegroepeerd De Graafschap
De Graafschap startte furieus aan het duel en had in de 2e minuut al op voorsprong kunnen komen, maar Norbert Alblas redde knap op een schot van Fabian Serrarens. Het was slordigheid troef bij de Amsterdammers, want vooral op de rechtervleugel waren er regelmatig misverstanden waardoor de simpelste balletjes werden ingeleverd.

Het initiatief werd door De Graafschap wel aan Jong Ajax gelaten, maar veel kansen werden er niet gecreëerd. Slechts mondjesmaat werd een gaatje in de Achterhoekse defensie gevonden, maar het vizier van Carel Eiting en Mazraoui stond niet op scherp. In één van de tegenaanvallen ging het mis, toen Youssef el Jebli het eindpunt was van een counter en de 0-1 kon aantekenen.

De Graafschap bleef gegroepeerd spelen; hoewel Leon Bergsma (kopbal) en Lang (schot van dichtbij op de keeper) hadden kunnen scoren was de 0-1-ruststand een terechte.

Nieuwe dreun na rust
Jong Ajax kwam met Kaj Sierhuis uit de kleedkamer, die de achtergebleven Noa Lang verving in de jacht op doelpunten. De tweede helft was echter nog geen minuut oud of de 0-2 stond al op het scorebord: Sjoerd Ars tikte van dichtbij binnen. Een minuut later had Daryl van Mieghem zelfs de 0-3 op de schoen, maar Alblas redde knap.

Jong Ajax leek die dreun niet meer te boven te komen, en de opgave werd al helemaal onmogelijk toen Anthony van den Hurk de 0-3 scoorde uit een penalty. (Vasthouden Mitchel Bakker) Toen even later Van Mieghem de 0-4 binnentikte was de wedstrijd al helemaal over, en dan moest er nog een half uur gespeeld worden.

90. 0-5 De Graafschap. Tim Receveur strooit nog wat extra zout in de Amsterdamse wonden. Het is direct afgelopen. #jajgra

— AFC Ajax (@AFCAjax) 3 november 2017

In dat laatste half uur liet De Graafschap de teugels vieren en ontbrak het bij Jong Ajax aan vertrouwen om er nog wat van te maken. In de slotfase zag Sierhuis een rode kaart, en scoorde Tim Receveur nog de 0-5, maar dat was voor de statistieken. Door de nederlaag moet Jong Ajax de koppositie afstaan aan NEC, dat thuis SC Cambuur versloeg.

'Alles ging mis
Reiziger was niet te spreken over de prestatie. ,,Alles ging mis, maar vooral het beginsel van voetbal ging mis. En dat is dat je fel bent en kort bij elkaar bent als een tegenstander fysiek speelt. Dat deed De Graafschap, en daar hadden we vandaag geen antwoord op."

,,We gaven veel ruimte weg, ze konden de bal aannemen en makkelijk draaien. We pakten ook de tweede bal niet op, dan voel je wel dat het een moeilijk avondje gaat worden. De Graafschap speelde goed georganiseerd, en hebben dan ook zeer verdiend gewonnen."

,,Vandaag was een totale off-day. Het baart me wel zorgen dat je het hele seizoen een bepaald niveau haalt en dan nu ineens zo terugzakt. Dat kan niet."

Jong Ajax – De Graafschap 0-5 (0-1) 24. El Jebli 0-1, 46. Ars 0-2, 58. Van den Hurk 0-3 (pen.), 61. Van Mieghem 0-4, 90. Receveur 0-5

Jong Ajax: Norbert Alblas, Deyovaisio Zeefuik, Danilho Doekhi, Leon Bergsma, Mitchel Bakker, Carel Eiting, Noussair Mazraoui, Dani de Wit, Noa Lang (46. Kaj Sierhuis), Mateo Cassierra, Dennis Johnsen

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Beeld: Proshots/Jasper Ruhe