Menu

Jong Ajax gedeeld eerste na overwinning op Vitesse

Jong Ajax won donderdagavond de uitwedstrijd tegen Jong Vitesse met 2-0. In Arnhem scoorden Daniël de Ridder en Ryan Babel. Beide doelpunten vielen in de tweede helft. Concurrent Feyenoord liet twee punten liggen, waardoor Jong Ajax de Rotterdammers voorbij ging op de ranglijst, maar Ajax heeft een wedstrijd meer gespeeld.

Coach John Van ’t Schip kon beschikken over Maarten Stekelenburg in het doel, Yakubu in het centrum van de verdediging, Anthony Obodai als rechtermiddenvelder en Daniël de Ridder daarvoor in de aanval, van de A-selectie. Urbi Emanuelsson uit de A1 speelde linksback, José Valencia naast hem. Jason Culina kon niet meedoen vanwege een blessure aan zijn bovenbeen. Ryan Babel stond daarom in de spits, met als nummer tien Michael Krohn-Dehli achter zich. Jamal Akachar moest vanaf de linker vleugel voor gevaar zorgen.

Het veld bij Arnhem was hobbelig en moeilijk te bespelen. Van ’t Schip had zijn manschappen het veld ingestuurd met de opdracht zo veel mogelijk de bal te veroveren op de helft van de tegenstander en op die helft te voetballen. En dat ging vrij aardig, zo concludeerde de trainer van Jong Ajax na afloop. Ajax kreeg een aantal kansen, maar kon ze niet afmaken. Michael Krohn-Dehli had de grootste kans op een treffer, maar de Deen schoot naast. Even later schoot hij over en De Ridder plaatste ook een bal naast het doel in plaats van erin.

Ondanks het overwicht werd er maar niet gescoord. Ryan Babel had op de helft van Vitesse moeite in de kleine ruimte, waardoor hij niet voor veel gevaar zorgde. Van ’t Schip en Van Basten besloten Babel en Akachar van positie te laten wisselen. ,,Akachar is iets balvaster voorin’’, legde Van ' t Schip de positiewisseling uit. Voor rust leidde het echter niet tot een Amsterdams doelpunt.

Na de pauze opende Daniël de Ridder de score. Zijn schot werd weliswaar van richting veranderd, maar dat zal de Ajacieden een zorg geweest zijn. Willen ze mee blijven doen in de race om de titel - Ajax stond derde voor aanvang van het duel - dan moest er in ieder geval gewonnen worden. En aangezien Vitesse de hekkensluiter is in de Beloftencompetitie, was een overwinning haalbaar, op papier althans.

Na dat eerste doelpunt nam Vitesse meer risico. Daardoor kreeg bijvoorbeeld Babel aan de linkerkant meer ruimte. Om meer van de snelheid van de spits te kunnen profiteren, zette Van 't Schip hem weer terug naar de positie die hij bij aanvang van de wedstrijd innam. Jamal Akachar mocht naar de kant en Jussi Kujala verving hem. Krohn-Dehli schoof door naar linksbuiten, Kujala ging op het middenveld spelen.

En Babel bracht Vitesse de genadeslag toe. Hij kopte een pass van Kujala door op zichzelf, passeerde daarbij zijn mandekker en wist vervolgens eveneens de keeper van Vitesse te passeren. Het was 2-0 voor Ajax en daarbij zou het ook blijven.

,,We speelden een van onze betere wedstrijden van de afgelopen tijd'', vertelde Van ´t Schip tevreden. ,,Vitesse is een stugge ploeg, ze winnen of verliezen hun wedstrijden elke keer maar net. Bovendien hadden zij ook een aantal spelers met eredivisie-ervaring opgesteld. De jongens hebben het goed gedaan, ze hebben veel vooruit verdedigd. Maarten Stekelenburg heeft een erg goede wedstrijd gekeept. Niet dat hij enorm op de proef is gesteld, maar de manier waarop hij anticipeerde op diepe ballen en van achteruit meevoetbalde, was uitstekend. Het is goed dat we twee uitwedstrijden achter elkaar hebben gewonnen. Vorige week versloegen we in Tilburg Willem II en nu dus Vitesse. Dat is positief, want in uitwedstrijden hebben we al wat punten laten liggen. Ik geloof dat aanstaande maandag Heerenveen en Feyenoord tegen elkaar spelen. Dat wil zeggen dat in ieder geval een van die twee ploegen, beide concurrenten van ons, punten zal laten liggen. Wij krijgen ze alletwee nog thuis, het kan dus nog leuk worden'', concludeerde de trainer. Ajax en Heerenveen hebben evenveel punten, maar vanwege en beter doelsaldo staan de Friezen bovenaan.

De stand aan kop van de Beloftencompetitie:
sc Heerenveen 17 37
Ajax 17 37
Feyenoord 16 36
RKC Waalwijk 18 24

Opstelling Jong Ajax: Stekelenburg; Promes, Yakubu, Valencia, Emanuelsson; Obodai (Longuet), Krohn-Dehli, Lindgren; De Ridder, Babel, Akachar (Kujala).