Menu
Jong Ajax geeft voetballes in Hong Kong

Jong Ajax geeft voetballes in Hong Kong

De eerste dag van Jong Ajax in Hong Kong stond donderdag deels in het teken van een clinic voor hoofdsponsor AEGON. Bij de Hong Kong Football Club, de locatie waar Jong Ajax dit weekend aan de International Soccer Sevens deelneemt, kregen kinderen voetballes van coach Pieter Huistra en zijn spelers.

Voordat dit weekend de International Soccer Sevens losbarsten organiseerde Ajax op Hemelvaartsdag een clinic voor lokale klantrelaties en bekenden van de Hongkongse tak van AEGON. Het expatgehalte is hoog in Hong Kong, zo ook bij de gasten van de voetballes. In een mix van Nederlandse, maar vooral Engelse aanwijzingen worden de zestig uitgenodigde kinderen – met onder meer Australische, Duitse en Franse roots - op 10.000 kilometer van Amsterdam aan allerlei oefeningen volgens de Ajax-school onderworpen.

'‘Kees, je hebt er een concurrent bij. Isi pakt alles met zijn handen”, klinkt het uit de mond van Deniz Aslan richting keeper Kees Heemskerk. Het geeft de ontspannen sfeer van de clinic aan, die zowel bij de deelnemers als de Ajacieden - ook tot genoegen van Huistra - plezier oplevert. ‘Goed zo’ en ‘well done’ klinkt het geroutineerd uit de monden van de Beloften van Ajax. Een jonge deelnemer met Chelsea-broek en Ajax-shirt zegt: ,,Chelsea is dan wel mijn favoriete club, maar Ajax heeft de beste jeugdopleiding.” Waarna hij vervolgens geroutineerd het rijtje Van der Vaart, Van Basten, Bergkamp en Kluivert opnoemt.

Zo'n 60 kinderen namen deel aan de Ajax-clinic bij Hong Kong Football Club. Zo'n 60 kinderen namen deel aan de Ajax-clinic bij Hong Kong Football Club.

Tussen alle wolkenkrabbers in Hong Kong is er opvallend veel ruimte voor sport. Happy Valley vormt een fraai en uitgestreken sportcomplex in het hart van de indrukwekkende metropool. De groene long vol sportfaciliteiten zorgt voor een oase van rust en sport. Van snooker tot hockey en cricket; vele sporten zijn in het karakteristieke Britse onderkomen verenigd. Het koloniale verleden van Hong Kong is hier duidelijk zichtbaar.

Ook de thuisbasis van HKFC bevindt zich in Happy Valley, waar traditie hoog in het vaandel staat. Zo mag er binnen niet gebeld worden op straffe van minimaal 200 Hongkongse dollars. Het draagt bij aan de bijzondere sfeer, die ergens wel een beetje aan het tennistoernooi van Wimbledon doet denken.

Naast Soccer Sevens Chairman Tony Bratsanos is ook Bert-Jaap Brons aandachtig toeschouwer bij de clinic. Brons is verantwoordelijk voor de Aziatische activiteiten van AEGON. ,,Het is heel belangrijk dat Ajax dit weekend aan de Soccers Sevens in Hong Kong meedoet. Ik neem zaterdag en zondag veel relaties en bekenden mee naar het toernooi. Daarnaast geeft deze clinic de kinderen een mooie gelegenheid om te sporten. Sommigen van hen hebben er wel twee nachten van wakker gelegen dat Ajax vandaag zou komen.”

Brons vervolgt: ,,De naamsbekendheid van Ajax onder de Hongkongse jeugd en westerse expats is heel hoog. Door Aziaten wordt Ajax in het algemeen gelinkt aan technisch en aanvallend voetbal, en uiteraard de wereldberoemde jeugdopleiding.” Graag ziet hij het bezoek van (Jong) Ajax aan Azië in de toekomst een vervolg krijgen. ,,China (AEGON-CNOOC), India (AEGON Religare) en Japan (AEGON Sony Life Insurance) zijn belangrijke groeimarkten voor AEGON. De wereldwijde naamsbekendheid van Ajax kan daar zeker bij helpen.”

Tekst en foto’s: Ajax.nl

De AEGON-genodigden uit Hong Kong op de foto met de spelers van Jong Ajax. De AEGON-genodigden uit Hong Kong op de foto met de spelers van Jong Ajax.
Blije gezichten in Happy Valley. Blije gezichten in Happy Valley.
Aissati leert de kinderen van Hongkongse expats de kneepjes van het voetbalvak. Aissati leert de kinderen van Hongkongse expats de kneepjes van het voetbalvak.
Bert-Jaap Brons, verantwoordelijk voor AEGON Azië, ontving van Pieter Huistra een Ajax-shirt. Bert-Jaap Brons, verantwoordelijk voor AEGON Azië, ontving van Pieter Huistra een Ajax-shirt.
De clinic op het hoofdveld van HKFC. Dit weekend speelt Jong Ajax hier zijn wedstrijden. De clinic op het hoofdveld van HKFC. Dit weekend speelt Jong Ajax hier zijn wedstrijden.
Ook de keepers kregen college van Ajax-doelman Kees Heemskerk. Ook de keepers kregen college van Ajax-doelman Kees Heemskerk.
Huistra in gesprek met voormalig Glasgow Rangers-collega Mark Walters. Huistra in gesprek met voormalig Glasgow Rangers-collega Mark Walters.
Het stadion van HKFC ligt tussen de wolkenkrabbers van Hong Kong. Het stadion van HKFC ligt tussen de wolkenkrabbers van Hong Kong.
De allerjongsten wisten ook wel raad met een bal. De allerjongsten wisten ook wel raad met een bal.
De vlaggen hangen in top in Hong Kong. De vlaggen hangen in top in Hong Kong.
De thermometer sloeg donderdag opnieuw zomerse waardes uit. De thermometer sloeg donderdag opnieuw zomerse waardes uit.