Menu
Jong Ajax geeft voetbalshow weg bij kampioen VVV-Venlo

Jong Ajax geeft voetbalshow weg bij kampioen VVV-Venlo

Jong Ajax heeft vrijdagavond op weergaloze wijze gewonnen bij kampioen VVV-Venlo. Na 23 minuten stond het al 0-3 dankzij doelpunten van Mateo Cassierra, Kenny Tete en David Neres. Na een tegengoal uit een penalty was het Vaclav Cerny die de eindstand op 1-4 zette.

Trainer Marcel Keizer had de beschikking over aardig wat spelers uit de A-selectie, aangezien Ajax-1 dit weekend geen wedstrijd speelt. Zo stond niet alleen Diederik Boer in het doel, maar waren er ook basisplekken voor Kenny Tete, Jairo Riedewald, Donny van de Beek en David Neres.

Geweldige eerste helft
Jong Ajax begon uitstekend aan het duel. Al snel werd duidelijk dat het positiespel uitmuntend was en de middenvelders heel makkelijk de vrije man konden vinden. Spits Cassierra produceerde bij de eerste kans nog een afzwaaier, maar kopte daarna uit een hoekschop van Abdelhak Nouri de 0-1 tegen de touwen.

Even later verdubbelde Kenny Tete de score uit een vrije trap van wederom Nouri en een minuutje later lag nummer drie alweer in het doel: David Neres kon vrij voor de VVV-keeper binnentikken. VVV-Venlo leek met de gedachten nog bij het kampioensfeest, maar het was ook telkens twee stappen te laat om überhaupt in de duels te komen.

Jong Ajax combineerde er lustig op los en had de score naar 0-4 kunnen tillen als Cassierra en Vaclav Cerny hun vizier iets scherper hadden staan.

Even spanning na rust
Ook na rust gebeurde er genoeg in De Koel. Na een spaarzame aanval van VVV maakte Deyovaisio Zeefuik een overtreding in de zestienmeter en kreeg daarvoor zijn tweede gele kaart. De penalty werd vervolgens onberispelijk binnengeschoten door Clint Leemans en het VVV-publiek maakte zich op voor een spannende tweede helft.

Jong Ajax leek echter niet onder de indruk van de Venlose treffer en toen ook Danny Post een rode kaart kreeg na een harde overtreding op Leon Bergsma leek het pleit beslecht, zeker toen Vaclav Cerny even later de 1-4 liet aantekenen. Jong Ajax kon weer aan het vertrouwde positiespel toekomen en kreeg dotten van kansen op de 1-5, maar Nouri, Frenkie de Jong en Cassierra schoten de bal na oogstrelende aanvallen telkens - zij het maar net - naast.

Door de overwinning komt Jong Ajax op 73 punten en speelt op de laatste speeldag thuis tegen SC Cambuur in een rechtstreeks duel om de tweede plaats.

Bij vlagen heel erg goed
Trainer Marcel Keizer had genoten van Jong Ajax, maar wilde niet van de beste wedstrijd van het seizoen spreken: ,,Ik denk dat we in onze thuiswedstrijden rond oktober het beste voetbal op de mat hebben gelegd, maar vandaag was het ook bij vlagen heel erg goed. En heel leuk."

Had het na de 1-3 en rode kaart nog lastig kunnen worden? ,,Dat had zomaar gekund", aldus Keizer. ,,We hebben wel vaker gehad dat we een voorsprong nog uit handen gaven. Maar toen zij ook rood kregen wist ik dat het goed moest komen. We hadden onszelf echter in de slotfase moeten belonen met nog een goal. We zijn met een hele goede selectie gekomen vandaag, maar ik ben blij dat ze het zo ook uitgevoerd hebben."

Vrijdag tegen SC Cambuur wil Keizer niet koste wat kost voor het resultaat gaan: ,,Wij weten waarvoor we willen staan en hoe we willen spelen. ik vind Cambuur na de winterstop heel goed spelen. Met twee ploegen die goed spelen wordt dit een hartstikke leuke wedstrijd."

VVV-Venlo – Jong Ajax 1-4 (0-3) 10. Mateo Cassierra 0-1, 21. Kenny Tete 0-2, 22. David Neres 0-3, 52. Clint Leemans 1-3 (pen.), 65. Vaclav Cerny 1-4

Opstelling Jong Ajax: Diederik Boer, Kenny Tete (70. Pelle Clement), Deyovaisio Zeefuik, Carel Eiting, Jairo Riedewald (69.Damil Dankerlui), Frenkie de Jong, Donny van de Beek, Abdelhak Nouri, David Neres (55. Leon Bergsma), Mateo Cassierra, Vaclav Cerny

Lees ook: Van de Beek: 'We bleven maar driehoekjes maken'

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto: Proshots/Joep Leenen