Menu
Jong Ajax gelijk tegen Emmen

Jong Ajax gelijk tegen Emmen

Weinig kansen, wel een punt. Dat is het verhaal van Jong Ajax, dat maandagavond in FC Emmen een gelijkwaardige opponent trof. Eindstand: 1-1.

Het gelijkspel betekende dat Jong Ajax na twee nederlagen op rij eindelijk weer een punt kon bijschrijven. Prettig, vond trainer Fons Groenendijk, die naderhand sprak van een terechte uitslag. ,,Ik ben nooit tevreden met een gelijkspel, maar aangezien we weinig kansen kregen en we in de slotfase moesten overleven, heb ik mijn jongens een compliment gegeven. Ze bleven vechten tot het einde.’’

Dat laatste was hard nodig. Doordat invaller Marvin Höner rond de 80e minuut niet meer verder kon vanwege een hamstringblessure, moest Jong Ajax de slotfase met tien man zien door te komen. FC Emmen rook bloed, pompte elke bal richting de lange spits Roland Bergkamp. Maar tevergeefs, want de defensie van de thuisploeg hield moedig stand en trok het verdiende punt over de streep.

Het was de eerste wedstrijd van Jong Ajax op de Toekomst, nadat de eerste thuiswedstrijd tegen Telstar in de Amsterdam ArenA was gespeeld. Het betekende dat voor het eerst gebruik kon worden gemaakt van de fonkelnieuwe zittribune aan de overzijde van de Bob Haarms Tribune, die speciaal voor thuiswedstrijden van de beloften is gebouwd. Overdekt is deze niet, maar op deze behaaglijke zomeravond vormde dit geen enkel probleem.

De 1200 aanwezige toeschouwers zagen hoe Ajax in FC Emmen een gelijkwaardige opponent had getroffen. Dat betekende kansen over en weer en vooral veel strijd op het middenveld, waar Joeri de Kamps de lijnen uitzette namens Ajax. Klein probleem: De Kamps liep al snel tegen een gele kaart aan. Ondanks zijn sterke spel voelde Groenendijk zich genoodzaakt om zijn spelmaker te wisselen in de rust. ,,Uit voorzorg, want met deze scheidsrechter was ik bang dat hij anders tegen zijn tweede gele zou aanlopen’’, aldus de coach.

Het stond op dat moment 0-0, nadat beide ploegen nauwelijks gevaarlijk waren geweest in het eerste bedrijf. Desalniettemin had Ajax op voorsprong moeten komen via Davy Klaassen. De blonde middenvelder nam de bal rechtstreeks uit de lucht op zijn schoen, maar zijn snoeiharde pegel raakte de paal. Jammer voor Klaassen, vond Groenendijk. ,,Hij had die goal verdiend, want hij gaat steeds beter voetballen.’’

Voor het eerst in de historie was de Toekomst het decor voor een wedstrijd in de Jupiler League. Voor het eerst in de historie was de Toekomst het decor voor een wedstrijd in de Jupiler League.

Emmen, dat fysiek sterk was, kwam meteen na rust op voorsprong. Ietwat onverwacht, maar het maakte de vreugde er niet minder om bij het handjevol fans dat de lange reis naar Amsterdam had gemaakt. Doelpuntenmaker was Alexander Bannink, die fraai binnenschoot vanuit een voorzet van Quenten Martinus.

Balen voor Ajax, dat tot dan toe nauwelijks moeite had om Emmen van het doel af te houden. Gelukkig kreeg buitenspeler Lesley de Sa het direct erna op zijn heupen. Op snelheid sneed hij naar binnen, waarna hij de geroutineerde doelman Peter van der Vlag het nakijken gaf met een prachtige uithaal in de verre hoek. Bij 1-1 zou het blijven op de Toekomst, hoewel Davy Klaassen twintig minuten voor tijd bijna de 2-1 maakte. Hij werd op zijn wenken bediend door centrumverdediger Mike van der Hoorn, maar schoot net naast. Tegenvaller voor Ajax waren de blessures van Kenny Tete en Marvin Höner, die uitvielen met respectievelijk een verzwikte enkel en hamstringkwetsuur.

Fons Groenendijk constateerde na afloop dat zijn ploeg opnieuw was blootgesteld aan de fysieke kracht die volgens hem zo kenmerkend is voor de Jupiler League. ,,We werden vroeg vastgezet door Emmen, waardoor het aankwam op fysieke strijd. Het gaat dan om het winnen van de tweede bal. Dat kan beter, maar het is geen schande dat we daar nog moeite mee hebben. We hebben zo’n jonge ploeg, dus dat moet nog groeien. Het kost tijd, maar het komt goed. Daar ben ik van overtuigd.’’

Ajax: Cillessen, Ligeon, Van der Hoorn, Denswil, Tete (59. Nieuwpoort), Sporkslede, De Kamps (46. Lobotka), Klaassen, Meleg (69. Höner), De Sa, Hendriks.

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Pol
Foto's: Proshots/Jasper Ruhe

Kenny Tete in duel met oud-Ajacied Leandro Resida. Kenny Tete in duel met oud-Ajacied Leandro Resida.