Menu
Jong Ajax gelijk tegen Manchester City

Jong Ajax gelijk tegen Manchester City

Jong Ajax heeft donderdagmiddag de oefenwedstrijd tegen Jong Manchester City met 1-1 gelijkgespeeld. Op een regenachtig sportcomplex de Toekomst scoorde stagiair Joshua Mayele het doelpunt voor Ajax. Na rust kwam de opleidingsploeg van de Engelsen via een penalty langszij. Jong Ajax speelde een groot deel van de tweede helft met tien man na een rode kaart voor invaller Johan Kappelhof.

Bij Jong Ajax deden een aantal opvallende namen mee. Naast de rentree van Evander Sno, vielen ook de stagespelers Henri Toivomaki en Joshua Mayele op de Toekomst te bewonderen. De Finse rechtsback en de Nigeriaanse rechtsbuiten trainden afgelopen week mee met Ajax en lieten zich in de oefenwedstrijd tegen de beloften uit Manchester voor het eerst in een wedstrijd zien.

In de tiende minuut zette Mayele zijn handtekening onder de openingstreffer van Jong Ajax. Aan beide kanten volgden vervolgens kansen op meer, maar de 1-0 bleef tot halverwege het duel op het scorebord staan. Na een half uur spelen kwam de thuisploeg nog goed weg toen Jeremy Helan de gelijkmaker op zijn schoen leek te hebben. Na slecht verdedigen van de kant van Ajax kwam de aanvaller van de Engelsen oog in oog met keeper Marco Bizot te staan. Tot geluk van Jong Ajax was Helan niet scherp genoeg voor het doel en kon Bizot de 1-1 voorkomen.

Stagiair Mayele maakte de 1-0 namens Jong Ajax. Stagiair Mayele maakte de 1-0 namens Jong Ajax.

De wedstrijd Jong Ajax - Manchester City Academy maakte onderdeel uit van een proef waarbij wordt gekeken of er een Europese competitie voor beloften kan worden gestart. Naast Ajax en Manchester City zijn onder meer ook Chelsea, Sporting Lissabon, Liverpool en Celtic actief betrokken bij de mogelijke ontwikkeling van een dergelijke competitie.

Na een uur spelen kwam het bezoek uit Engeland langszij. Invaller Johan Kappelhof maakte in de ogen van de scheidsrechter opzettelijk hands binnen de zestienmeter, waarna de invaller al na een kwartier het veld met een rode kaart moest verlaten. De toegekende strafschop werd vervolgens benut door spits John Guidetti: 1-1. De trainers Bryan Roy en Albert van der Dussen lieten in het restant van de wedstrijd nog enkele spelers invallen en ook keeper Jordy Deckers kreeg speeltijd. De score bleef onveranderd.

Trainer Roy sprak na afloop van ‘een goed initiatief’ om internationale beloftenteams tegen elkaar te laten spelen. ,,Teams uit andere landen hebben vaak een andere spelopvatting dan de teams hier in Nederland. Zo zag je vandaag dat het bij Manchester City toch allemaal een stuk fysieker is. Dergelijke tegenstanders kom je in Nederland niet vaak tegen. Het was daarom een goed leermoment voor ons.”

Roy was enthousiast over de rentree van Sno. Een kleine twee maanden nadat de middenvelder in een duel van Jong Ajax onwel werd wegens hartritmestoornissen deed hij voor het eerst weer mee met een wedstrijd. ,,Hij heeft verdienstelijk gespeeld. Dat is een mooie opsteker voor hem. Nu hij zijn eerste duel goed heeft doorstaan, kan hij weer verder vooruitkijken.”

Opstelling Jong Ajax: Bizot (60. Deckers), Toivomaki, Van der Meulen, Atouba (46. Kappelhof), Burnet, Bonevacia, Overtoom, Sno, Mayele (75. Donald), Suk (75. Bodul), Ebecilio (46. Zeegelaar).

Rode kaart: 60. Kappelhof.

Scoreverloop: 10. Mayele 1-0, 60. 1-1 Guidetti (pen.).

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De Finse stagespeler Henri Toivomaki speelde rechtsback. De Finse stagespeler Henri Toivomaki speelde rechtsback.
Sno maakte donderdagmiddag zijn rentree. Sno maakte donderdagmiddag zijn rentree.
Stagiair Joshua Mayele wordt door Sno gefeliciteerd met zijn doelpunt. Stagiair Joshua Mayele wordt door Sno gefeliciteerd met zijn doelpunt.
Atouba deed ook mee met Jong Ajax. Atouba deed ook mee met Jong Ajax.
Aanvoerder Overtoom en Bonevacia met tussen hen in een speler van Manchester City. Aanvoerder Overtoom en Bonevacia met tussen hen in een speler van Manchester City.