Menu

Jong Ajax gooit het over een andere boeg

Jong Ajax speelde afgelopen maandag in de Amsterdam ArenA de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop tegen Jong Feyenoord. Hoewel er nog wel ruim een week doorgetraind wordt, gingen de spelers van Jong Ajax dinsdag op uitnodiging van Team ABN AMRO een dag zeilen én voetballen in Lelystad. Daar werden de voetbaltalenten uit Amsterdam gekoppeld aan de grootste zeiltalenten van Nederland.

Op 5 november 2005 start namelijk de Volvo Ocean Race, het vijfde grootste sportevenement ter wereld. ABN AMRO sponsort deze race en bouwt twee boten. De eerste boot wordt bemand door professionele zeilers. Om de bemanning van de tweede boot te bepalen, is er een talentenjacht (vergelijkbaar met het programma ‘Idols’) opgezet. In deze zogenaamde ‘Talentenboot’ mogen uiteindelijk 8 talenten uit verschillende landen plaatsnemen die mee mogen doen aan deze befaamde race rond de wereld. Uit heel Nederland zijn 20 zeilers geselecteerd die deze week bijeen zijn in Lelystad en daar strijden om bij de vijf beste te behoren. Die zullen vervolgens afreizen naar Portugal waar de talentenjacht verder gaat. Uiteindelijk zullen twee Nederlandse zeiltalenten de ABN AMRO Talentenboot bemannen.

Op Henrik Moisander na had geen van alle jongens ooit gezeild en dus kwam een spoedcursus zeilen goed van pas. Het begon met een klassikale theorieles: niet alleen de windrichtingen, het overstag en gijpen kwamen aan bod maar ook de posities in de boot, de uitwijkregels en de startprocedure.

Uiteindelijk werden er drie boten gevormd, ieder onder begeleiding van een instructeur. De zwarte boot werd bemand door Robert Zwinkels, Jerghinio Sahadewsing, Emmanuel Boakye en Stanley Aborah. In de witte boot zaten Sebastian Rusculleda, Gaston Sangoy, Henrik Moisander en fysiotherapeut Peter Hoogland; in de grijze boot Rachid Tiberkanine, Etienne Esajas, Kenneth Vermeer en trainer John van de Brom.

Daarmee werd het water opgegaan. Eerst een klein uurtje alles oefenen, daarna werden er wedstrijdjes gevaren. De grootste tegenstander was de kou. De temperatuur liep tegen het vriespunt, en op het water is de gevoelstemperatuur nog lager. Iedereen had last van koude handen en voeten en omdat de meesten geen muts op hadden gezet, kregen de oren het ook zwaar te verduren. Maar toch vond iedereen het een leuke en leerzame ervaring. Alleen Boakye trok zijn eigen plan en ging in de kajuit liggen slapen. Ook Vermeer had het moeilijk. Instructeur Koen: ,,Het zijn je handen maar Kenneth.'' Waarop Vermeer zei: ,,Ja, dat is het juist het ergste; ik ben keeper.'' Het huilen stond hem nader dan het lachen. Ook had hij last van misselijkheid en dat deed hem besluiten eerder terug naar wal te gaan.

Er werden drie wedstrijdjes gevaren. Iedere boot werd een keer eerste, tweede en derde en dus eindigde iedereen gelijk in het eindklassement. De prijzen werden verdeeld, maar het was duidelijk dat Gaston Sangoy de grootste koukleum was en dus de muts verdiende. Landgenoot Rusculleda probeerde op zijn eigen manier zijn bevroren tenen te ontdooien.

Gelukkig stond er een lekkere kop erwtensoep voor iedereen klaar. Maar omdat niet iedereen bekend is met dit oer-Hollandse gerecht, werden er ook kopjes tomatensoep geserveerd.

Toen iedereen eindelijk weer was opgwarmd, konden de spelers weer de kou in. Naast het zeilen moest er namelijk ook nog gevoetbald worden. Dat werd gedaan op de zogenaamde Cruijff Courts in Lelystad. De organisatie had ervoor gezorgd dat zowel de spelers van Jong Ajax als de spelers van Team ABN AMRO shirtjes kregen met hun eigen naam erop. Niet alleen de zeilers waren daar blij mee, maar ook de Jonge Ajacieden. Voor velen was dit het eerste shirt met eigen naam erop. Bij Jong Ajax wordt immers niet met vaste rugnummers gespeeld.

Bij het arriveren van de Ajax-bus liep de hele wijk uit. Dolenthousiaste kinderen verwelkomden de Ajacieden. Aron Winter, die het kunstgrasveldje onder zijn hoede heeft genomen, keek langs de zijlijn toe. Het werd vooral een wedstrijdje waarin het plezier voorop stond. Hoeveel spelers er in het veld stonden, maakte niet uit; wie op welke positie ook niet. Zo stond Rachid Tiberkanine een tijdje op doel. Dat dat niet zijn sterkste kant is, bleek dinsdagavond. Toen hij een bal wilde uitgooien, wierp hij hem tegen zijn eigen lat waardoor de bal in het Ajax-doel belandde. Mede door deze misser won het Team ABN AMRO met 7-4.

Na een warme douche werd de dag die in het teken stond van de kou afgesloten met een gezamenlijk diner. Daar waren ook de geblesseerde Robin Muller van Moppes en trainer Fred Grim aangeschoven. Muller van Moppes was net als zijn teamgenoten zichtbaar blij met het shirt met zijn naam. Toen de magen gevuld waren, reed de Ajax-bus weer richting de Toekomst. Het was een geslaagde dag die waarschijnlijk een vervolg zal krijgen. Het is namelijk de bedoeling dat er vaker een link gelegd gaat worden tussen de zeil- en voetbaltalenten van de toekomst.