Menu
Jong Ajax hard onderuit bij Fortuna Sittard

Jong Ajax hard onderuit bij Fortuna Sittard

Jong Ajax is maandagavond in de uitwedstrijd bij Fortuna Sittard tegen een flinke nederlaag aangelopen. In de 24e speelronde van de Jupiler League verloren de Amsterdammers met 5-2 van de ploeg van oud-Ajacied Sunday Oliseh. Jong Ajax kwam nog wel op een 0-2-voorsprong, maar gaf het in het laatste kwartier volledig weg.

Jong Ajax begon - met vele spelers uit de A-selectie in de basis - voortvarend aan de wedstrijd. De eerste aanval van de Amsterdammers was meteen raak. Noussair Mazraoui, een van de uitblinkers van de laatste weken bij Jong Ajax, vond na een minuut en 43 seconden spelen Vaclav Cerny, die een goede voorzet simpel kon binnenwerken: 0-1.

Na de snelle treffer was het hopen op veel (meer) goals in Limburg. Fortuna Sittard liet zich ook niet onbetuigd en wist een aantal goede kansen te creëren. Via goed combinatiespel verschenen de Limburgers meerdere malen oog in oog met doelman Norbert Alblas. Jong Ajax' aanvoerder zorgde er met goed keeperswerk voor dat de voorsprong behouden bleef.

Jong Ajax trad aan met onder anderen Kenny Tete, Jairo Riedewald, Donny van de Beek, Abdelhak Nouri, Frenkie de Jong en Mateo Cassierra, en nam na de grote kansen van Fortuna de touwtjes weer in handen. Het vele Amsterdamse balbezit leidde desondanks niet tot grote kansen.

Neusje voor de goal
Kort voor rust werd de marge toch verdubbeld door Jong Ajax. De diepgaande Cerny werd gevloerd aan de rechterkant, halverwege de helft van Fortuna. Uit de toegekende vrije trap wist De Jong met een leep balletje de Colombiaan Cassierra te vinden. De spits, die tot dan toe geen kans had gehad, prikte met rechts de bal in de verre hoek: 0-2. De wedstrijd leek op dat moment al voorzichtig gespeeld in Jong Ajax’ voordeel.

Deze fraaie poging van Van de Beek leidde niet tot succes.
Deze fraaie poging van Van de Beek leidde niet tot succes.

Na rust was het spelbeeld aanvankelijk niet anders dan in de eerste helft. Jong Ajax had voortdurend balbezit en zocht door middel van combinaties naar de vrije ruimte achter de defensie van de Limburgers. In de vijftigste minuut wist Fortuna Sittard plots toch een aanval op te zetten over de rechtervleugel. Een goede voorzet volgde en bij de tweede paal was het aanvaller Finn Stokkers die afrondde. De aansluitingstreffer was een feit: 1-2.

Limburgs kwartiertje
De wedstrijd leek weer helemaal open, maar Jong Ajax hield Fortuna Sittard lange tijd toch redelijk op afstand. Tot een kwartier voor tijd eigenlijk. De Amsterdammers verloren de grip op de wedstrijd en zagen Fortuna Sittard via Perr Schuurs op gelijke hoogte komen. De ploeg van Marcel Keizer raakte het vervolgens helemaal kwijt en drie minuten later zorgde Gavin Vlijter met een prachtig boogballetje voor de 3-2.

De gifbeker leek in de slotfase helemaal leeg te moeten voor Jong Ajax. De ingevallen Djibril Dianessy zette de Limburgers op 4-2 en vijf minuten later zelfs op 5-2.

Door de zeperd kwam FC Volendam weer een stapje dichterbij de Amsterdammers op de ranglijst. Het verschil werd teruggebracht tot vier punten. Koploper VVV verloor tegen Jong PSV waardoor de nederlaag in Sittard nog harder aankwam. Jong Ajax liet een mooie kans onbenut om de club uit Venlo tot op een punt te naderen.

Scoreverloop: 2. Cerny 0-1. 40. Cassierra 0-2. 50. Stokkers 1-2. 75. Schuurs 2-2. 78. 3-2 Vlijter. 80. Dianessy 4-2. 85. Dianessy 5-2

Opstelling: Alblas; Tete, Bergsma, Riedewald (67. Lartey-Sanniez), Dankerlui; De Jong, Nouri (85. Bay), Van de Beek, Mazraoui, Cassierra, Cerny (85. Walian).

Tekst: Ajax.nl/Bas Tolenaars
Foto’s: Proshots.nl