Menu
Jong Ajax hard onderuit in Den Bosch

Jong Ajax hard onderuit in Den Bosch

Jong Ajax heeft het uitduel met FC Den Bosch met grote cijfers verloren. De Brabanders liepen in de eerste helft al uit naar 3-0 en aan die stand veranderde in het verdere verloop van de wedstrijd niets meer.

Het ene duel in Brabant is het andere niet. Boekte Jong Ajax vorige week vrijdag in Waalwijk nog een doelpuntrijke 3-5-zege, deze vrijdag ging het een stuk minder. De ploeg van trainers Jaap Stam en Andries Ulderink gaven de wedstrijd in de eerste helft uit handen.

Muric
De formatie waarmee Jong Ajax in de Brabantse regen verscheen, was wel op diverse plaatsen anders dan vorige week. Vaclav Cerny ontbrak bijvoorbeeld bij Jong Ajax. Hem werd rust gegund nadat hij eerder deze week ziek was geweest. Pelle Clement, vorige week net als Cerny trefzeker tegen RKC, kampt met een enkelblessure en moest het duel ook aan zich voorbij laten gaan. Abdelhak Nouri schoof een linie naar voren en vormde met Sam Hendriks en Robert Muric de aanval. De eerste grote kans van de wedstrijd was voor Muric. In de zevende minuut stuitte hij op Heemskerk en ook nadat Den Bosch in de 27e minuut op voorsprong was gekomen, kreeg Muric weer een redelijke mogelijkheid. Die was eveneens niet aan hem besteed.

Gewaarschuwd
,,Het eerste kwartier was nog wel goed", had Jaap Stam gezien. ,,We speelden goed positiespel, maar dan krijg je in de 27e minuut toch een goal tegen. Precies op de manier waarvoor we vooraf hadden gewaarschuwd. Den Bosch is fysiek sterk en heeft veel snelheid voorin. Na de goal voetbalden we niet meer. Het was te gehaast en er werd te snel voor de lange bal gekozen, die we veel te vaak inleverden. Binnen de kortste keren was het 3-0. We konden het spel niet snel genoeg verleggen naar de andere kant, er was te veel twijfel wie welke man zou oppakken."

Strafschop
Nadat Terry Lartey Sanniez uitgleed in het eigen strafschopgebied en daarbij een overtreding maakte op Zeldenrust, kreeg Den Bosch een penalty. De getroffene ontfermde zich – tegen de voetbalwetten in – zelf over de bal en schoot raak, 2-0. Nog voor rust werd het zelfs 3-0. Belterman schoot vanaf links in. Groothuizen zette zijn handen achter de bal, maar kon een tegengoal niet voorkomen.

Spijtig
,,In de tweede helft wil je het natuurlijk nog wel proberen", aldus Stam. ,,Maar Den Bosch ging nog meer inzakken en wij waren niet bij machte de vrije man te vinden. Je zou verwachten dat de spelers bepaalde facetten van het spel ondertussen wel beheersen en natuurlijk zijn ze jong en moeten ze nog veel leren, maar dat moet ook niet te lang duren. Ze moeten het niet alleen voor de club doen maar vooral voor zichzelf. Vandaag stak er niemand bovenuit, niemand die een dikke voldoende scoorde. Want het ging verdedigend niet goed, maar de kansen die we kregen, moet je ook maken wil je resultaat boeken. Dat kan je de aanvallers dan weer verwijten. Dit is een harde afstraffing geworden. Dat is spijtig."

Scoreverloop: 27. Havar 1-0, 35. Zeldenrust (pen) 2-0, 40. Belterman 3-0

Opstelling Jong Ajax: Groothuizen; Owusu, Lartey Sanniez, V. Bruggen, Dankerlui (55. Mirani); El Mahdioui, Bakker (46. El Azzouzi), Warmerdam; Muric, Hendriks, Nouri

Tekst: Ajax.nl
Foto: Proshots/Menno Ringnalda