Menu

Jong Ajax heeft stijgende lijn te pakken

In een wedstrijd waarin Jong Ajax goed speelde, deden de Ajacieden dit keer ook wat ze al een aantal wedstrijden verzuimden: kansen afronden. Jong AZ was donderdagavond het slachtoffer. Al voor rust was het 3-0 voor de Ajacieden, Wamberto maakte er in het tweede bedrijf 4-0 van. Niet alleen lukte het te scoren, de manier waarop stemde coach John van't Schip eveneens tot tevredenheid.

Van ’t Schip kreeg drie spelers van de A-selectie te leen. Maarten Stekelenburg stond in het doel, Johnny Heitinga voor de verdediging en Wamberto begon als linksbuiten. Niklas Moisander stond na een blessureperiode weer in de basis en begon als linksback. Jason Culina was tegen Jong AZ de centrumspits en aanvoerder. De Australiër werd op de flanken bijgestaan door Wamberto en Etienne Esajas.

De Ajacieden begonnen fel aan de wedstrijd, wellicht om snel warm te worden, want het was koud op De Toekomst. Vooral Wamberto bewoog veel en was dreigend in balbezit. Hij wisselde voortdurend van positie met Esajas, iets waar de verdedigers van AZ wel even aan moesten wennen. Al in de beginfase kreeg Ajax een aantal kleine kansjes, die echter niet konden worden verzilverd.

De afgelopen week was, net als voorgaande weken, vooral getraind op het afronden van kansen. Het spel dat Jong Ajax tot nu toe liet zien in hun wedstrijden was goed, maar er was een probleem: er werd maar heel moeizaam gescoord. Vandaar dat trainers Van 't Schip en Marco van Basten het veldoverwicht wel eens in doelpunten uitgedrukt wilden zien. En ondanks een aantal gemiste kleine kansjes, gebeurde dat heel snel.

Michael Krohn-Dehli maakte snelheid op rechts en zette strak voor. Voor het doel van Beau Molenaar kwam Robin Muller van Moppes opduiken, die niet aarzelde en ineens zijn voet tegen de bal zette. Molenaar was kansloos en Jong Ajax stond na een kwartier spelen al op voorsprong.

Slechts enkele minuten later kreeg Johnny Heitinga een kans na een vrije trap van Esajas, maar de middenvelder kopte net over. Lang liet het tweede doelpunt echter niet op zich wachten. Muller van Moppes rondde na een prachtige individuele actie het zelf af en verdubbelde Ajax’ voorsprong: 2-0. Dat ging goed.

,,Voor het eerst sinds het begin van de competitie zaten Marco en ik relaxed op de bank’’, zei Van ’t Schip na afloop. ,,Wij vonden dat de middenvelders, vooral de links- en de rechtsmidden, meer in het strafschopgebied moesten eindigen, omdat wij tot nu toe in alle wedstrijden het meeste balbezit hadden. Het is leuk om te zien dat de spelers daar mee bezig zijn, met waar we op de training zo op hebben gehamerd. Bij het eerste doelpunt was Krohn-Dehli beslissend met zijn voorzet en beide doelpunten werden gemaakt door Muller van Moppes. En het waren ook nog goede goals. Daar zijn we nu al weken mee bezig en vanavond komt het er uit. Het is moeilijk te zeggen waar het precies aan ligt, dat het nu wel lukt, maar gelukkig werd er vandaag snel gescoord.''

Na een half uur spelen gebeurde echter iets vervelends. Niklas Moisander, die na een blessure weer speelde, probeerde aan de zijlijn een bal binnen te houden. Daarbij kwam hij verkeerd neer en menig omstander kon het zelfs horen kraken in zijn knie. De jonge Fin kon geen stap meer zetten en werd van het veld gedragen. José Valencia nam na een korte warming-up zijn positie over. Moisander zal naar alle waarschijnlijkheid vrijdagochtend in het ziekenhuis naar zijn knie laten kijken, maar gevreesd wordt voor een langdurige blessure.

Jason Culina, die al een aantal keren gevaarlijk was geweest, verzilverde zo'n tien minuten voor rust een kans. Valencia stoomde op over links, kon doorgaan tot de achterlijn en zette strak voor. Culina zette zijn hoofd tegen de bal en kopte prachtig achter doelman Molenaar.

Jong AZ kon er niet veel aan doen, hoewel de bezoekers wel af en toe een kansje kregen. De Ajacieden waren gewoon beter, hanteerden een hoog tempo en wisten elkaar goed te vinden. En helaas voor de Alkmaarders bleken de roodwitten donderdag dus ook over scorend vermogen te bezitten. Het doelpunt van Wamberto vlak na rust was ook van een bijzondere schoonheid. Heitinga gaf vanaf eigen helft een splijtende pass, zoals hij dat zo mooi kan, op de Braziliaan. Wamberto maakte snelheid en haalde verwoestend uit. Zo zag ook hij zijn inzet beloond met een prachtige treffer. Ajax bleef beter spelen, maar tot meer doelpunten kwam het niet.

Van 't Schip was een en al tevredenheid over zijn spelers. ,,Qua veldspel zijn we altijd wel een klasse beter dan onze tegenstander. Vanavond werd dat verschil eindelijk in doelpunten uitgedrukt. Ik denk dat het team gegroeid is sinds het begin van de competitie.'' En met de belangrijke wedstrijd in de Amstel Cup voor de boeg komende donderdag in en tegen Den Bosch, zijn de vier doelpunten een welkome opsteker.

Door de overwinning is Ajax naar een tweede plaats op de ranglijst gestegen in de Beloftencompetitie. Er waren geen andere competitiewedstrijden donderdagavond.