Menu
Jong Ajax heeft titelkansen niet meer in eigen hand na gelijkspel

Jong Ajax heeft titelkansen niet meer in eigen hand na gelijkspel

Jong Ajax heeft maandagavond opnieuw punten laten liggen. Op Sportpark de Toekomst kwamen de Amsterdammers twee keer op voorsprong, maar in de laatste minuut kwam RKC via een opvallend doelpunt voor de tweede keer langszij. ,,Ongelooflijk", reageerde coach John van den Brom zwaar teleurgesteld na afloop.

Een aantal dagen geleden moest John van den Brom nog drie spelers van de Ajax zaterdagamateurs en vier A-junioren oproepen om zijn selectie rond te krijgen, nu kon de trainer van Jong Ajax beschikken over zeven spelers van de A-selectie. Maarten Stekelenburg, Anthony Obodai, Urby Emanuelson, Rasmus Lindgren, Daniël de Ridder, Nourdin Boukhari en Nicolea Mitea kwamen allemaal helpen om de Beloften van Ajax aan de broodnodige overwinning te helpen. Want met nog twee wedstrijden voor de boeg, moesten de Beloften winnen om kampioen te kunnen worden. Vaste Jong Ajax-spelers als Rachid Tiberkanine en Jerginhio Sahadewsing verhuisden naar de bank. Emmanuel Boakye, Niklas Moisander, Stanley Aborah en Gaston Sangoy completeerden het elftal. Nourdin Boukhari speelde links op het middenveld, zodat aanvoerder Lindgren naar de rechterkant verhuisde. Met in principe vier spitsen had Jong Ajax in ieder geval veel aanvallend vermogen.

Na tien minuten kreeg Jong Ajax een eerste domper te verwerken. Rasmus Lindgren, de laatste tijd geplaagd door blessures, moest opnieuw geblesseerd het veld verlaten, Jerghinio Sahadewsing nam de positie en de aanvoerdersband van de Zweed over. De thuisploeg kwam enkele minuten later op fantastische wijze op voorsprong. Urby Emanuelson kwam in balbezit in de buurt van de middellijn, zag Wevers van Jong RKC ver voor zijn doel staan en nam de gok. Het ongelooflijke schot ging over de lange keeper heen het doel in: 1-0.

Tegen het fysiek sterke RKC behield Ajax de voorsprong tot aan de rust. Daniël de Ridder verzond een aantal goede voorzetten vanaf de rechterkant, maar die bereikten helaas geen medespelers. Stanley Aborah en Gaston Sangoy kwamen ieder een keer gevaarlijk dichtbij het doel van Wevers die op beide inzetten echter uitstekend reageerde. RKC had eigenlijk geen uitgespeelde kansen in de eerste vijfenveertig minuten.

Na rust bleef Ajax het spel maken. Met nog een halfuur op de klok kregen de gasten echter hun eerste kans om langszij te komen. Oud-Ajacied Didi Longuet haalde uit maar vond Maarten Stekelenburg op zijn weg, die voor het eerste echt in actie moest komen. Ruim tien minuten later had de doelman van Jong Ajax geen antwoord op een Waalwijks schot. Nick van der Velden haalde nu uit en liet Stekelenburg kansloos: 1-1.

Enkele minuten later leek RKC de koploper in de Beloftencompetitie een handje te helpen. Lion Axwijk kreeg voor de tweede keer deze avond een gele kaart en moest zodoende het veld verlaten. Gesterkt door de man-meer-situatie ging Ajax op jacht naar het volgende doelpunt. En dat viel toen Emmanuel Boakye besloot mee naar voren te gaan toen Ajax een vrije trap kreeg aan de rechterkant. Nourdin Boukhari bediende de inlopende verdediger en Boakye kopte de 2-1 binnen. Er stonden nog acht minuten op de klok en de winst was binnen handbereik.

De tien man van RKC wilden echter van geen opgeven weten. Eén minuut voor tijd besloot Cerezo Fung a Wing het van afstand te proberen. Zijn schot vloog over Stekelenburg heen, raakte de onderkant van de lat en draaide vervolgens met een raar effect over de achterlijn. De verdediger van RKC schoot op die manier de kampioenskansen van Ajax aan flarden. Met nog één wedstrijd te spelen hebben Ajax en concurrent Feyenoord inmiddels evenveel punten, maar de Rotterdammers hebben een veel beter doelsaldo. Alleen als Feyenoord volgende week in Eindhoven punten morst tegen PSV en Ajax in Breda wint van NAC, dan mogen de Beloften van Ajax alsnog de champagne ontkurken.

De zwaar teleurgestelde Van den Brom moest zoeken naar woorden na afloop. ,,Ik ben helemaal leeg, zwaar teleurgesteld", liet de trainer weten. ,,Het is ongelooflijk. Ik kan de jongens vandaag niets verwijten, het was een moeilijke en harde wedstrijd. De scheidsrechter liet ook heel veel toe. En als je dan tien minuten voor tijd tegen tien man op voorsprong komt, denk je dat je de wedstrijd in de knip hebt. Aan de ene kant is het goed dat we toen bleven jagen op het derde doelpunt, aan de andere kant hadden we de wedstrijd professioneel moeten uitspelen. We hebben het hele seizoen bovenaan gestaan en nu staan we met lege handen. Dat is heel zuur. Maar op basis van de laatste wedstrijden verdien je het kampioenschap ook niet", aldus Van den Brom realistisch. En met slechts vier punten uit de laatste vier wedstrijden heeft de trainer van Jong Ajax daarin hartstikke gelijk.