Menu

Jong Ajax heeft weinig in te brengen tegen kampioen Heerenveen

In de stromende regen speelde Jong Ajax maandagavond de laatste competitiewedstrijd van het seizoen. De ploeg van trainer John van 't Schip moest ruim zijn meerdere erkennen in het Beloftenelftal van sc Heerenveen, dat door de 3-1 zege kampioen werd.

Heerenveen liet op de Toekomst zien de terechte kampioen van de Beloftencompetitie te zijn. Het elftal van coach Jan de Jonge is fysiek sterk, speelt doelgericht en is een ingespeeld team. Dat laatste is nu net wat er bij Jong Ajax, dat het seizoen afsloot als de nummer drie, ontbeert. John van 't Schip moest vrijwel elke wedstrijd een ander elftal formeren, met spelers uit de A-selectie, de junioren en de vaste kern van het tweede. ,,Vanaf oktober hebben we steeds met vijf of zes A-junioren in de basis gespeeld'', zei Van 't Schip. ,,Heerenveen is veel beter op elkaar ingespeeld.''

Heerenveen onderstreepte dat door na een sprankelende openingsfase van Ajax de wedstrijd volledig naar zijn hand te zetten. En dat terwijl Van 't Schip toch over zes spelers uit de A-selectie kon beschikken. ,,Maar een aantal haalde het niveau vandaag niet'', vond van 't Schip. ,,Het is de bedoeling dat de anderen zich aan die jongens kunnen optrekken. Dat zat er, een enkele uitzondering daargelaten, niet in.''

Slechts in de eerste tien minuten leek Ajax de confrontatie met de koploper spannend te kunnen maken. Hoogtepunt van de beginfase was een mooi en hard afstandsschot van Jussi Kujala, dat nog net door doelman Waterman gekeerd kon worden.

Gaandeweg kreeg keeper Maarten Stekelenburg het steeds drukker. De Ajax-doelman verrichtte een aatal goede reddingen, maar moest in de 25ste minuut de bal al uit het net halen. Heerenveen-spits Georgios Samaras schudde aan de rechterkant Jelle van Damme af en zijn voorzet op de vrijstaande Haarala Hannu was precies op maat. De nummer 10 van Heerenveen maakte er van dichtbij 0-1 van.

Twee minuten later kon Samaras al de voorsprong van Heerenveen vergroten. De lange spits kopte echter uit een corner op de lat. Ook vijf minuten voor rust kreeg de Griek nog een opgelegde kans, toen Stekelenburg prima redde op een inzet van Correia en de rebound voor de voeten van Samaras eindigde. Hij schoot voor open doel hoog over.

Ook in de tweede helft was Heerenveen de gevaarlijkste ploeg. Gabriel Mofokeng verloor rechts achterin de bal aan Stephan van Hoving die alleen op Stekelenburg afging maar faalde in de afwerking. Zeven minuten na rust probeerde Van 't Schip met twee wissels het tij te keren. Gerard Aafjes en Rachid Tiberkanine vervingen Daniel de Ridder en Mofokeng. Niets hielp echter. In de 56ste minuut redde Stekelenburg opnieuw knap op een kopbal van Romano Denneboom, maar in de rebound reageerde alleen Samaras die nu van dichtbij wel raak schoot: 0-2.

Richard Witschge gaf Ajax daarna een korte impuls. De middenvelder ging in de 60ste minuut een kleine solo aan en verschalkte Waterman met een mooie lob: 1-2. Even leek Jong Ajax weer in de kansen te geloven en was Jamal Akachar gevaarlijk met een hard schot. Vier minuten later kwam er alweer een einde aan de dadendrang van de thuisclub. Mark Jan Fledderus nam een vrije trap van grote afstand. De bal kreeg vaart op het natte gras, Stekelenburg zag hem pas laat achter de muur vandaan komen en Heerenveen stond op 1-3.

Het verzet van Ajax was gebroken. De thuisploeg leed veel balverlies en mocht van geluk spreken dat Heerenveen een aantal goede mogelijkheden liet liggen. Aan de andere kant kwam Ajax niet meer tot een schot tussen de palen. Aan de stand veranderde niets meer en bij 1-3 na negentig minuten mochten de Friezen de kampioensschaal en de bloemen in ontvangst nemen.

,,Heerenveen is de terechte kampioen'', vond ook Van 't Schip. ,,Volgend jaar hopen we daar wel verandering in te brengen. We krijgen een redelijk grote groep, waarmee we kunnen trainen en spelen. Dan hoeven we niet telkens een beroep te doen op andere elftallen. We schuiven een aantal jeugdspelers door. Het is de bedoeling dat er weer echt concurrentie komt voor een basisplaats. De doorstroming van de jeugd is zeer belangrijk. Het zal dus kunnen voorkomen dat jonge spelers eerder spelen dan iemand die op dat moment nog wel verder is, maar die iets minder toekomstperspectief heeft'', aldus John van 't Schip.