Menu
Jong Ajax heer en meester in Den Haag

Jong Ajax heer en meester in Den Haag

Na de afgelasting vorige week tegen Jong NEC/FC Oss, nam Jong Ajax het maandagavond op tegen Jong ADO Den Haag. Het elftal van Gery Vink en John Bosman was heer en meester in het Kyocera Stadion en overweldigde de thuisploeg met oogstrelend voetbal, fraaie acties én zeven doelpunten.

Nicolai Boilesen maakte na bijna vijf maanden blessureleed zijn rentree tegen Jong ADO Den Haag. De Deense linksback raakte in de wedstrijd tegen PSV in september geblesseerd aan zijn hamstring. Boilesen bekroonde zijn eerste speelminuten in het Beloftenelftal met een doelpunt. ,,Nicolai deed het uitstekend. Hij speelde met enorm veel plezier en de wil om te voetballen straalde er vanaf'', sprak trainer Vink na afloop. ,,Ik ben heel blij dat ik weer heb kunnen spelen'', zei Boilesen zelf over zijn optreden. ,,Ik heb gelukkig nergens meer last van.''

In afwezigheid van Boilesen in het eerste elftal nam Dico Koppers enkele malen de honneurs waar. De jeugdige verdediger vervulde zijn rol in de verdediging meer dan goed. Of Boilesen aanstaande donderdag in de Europa League-wedstrijd tegen Manchester United al te bewonderen is, weet Vink niet. ,,Dat wordt dinsdag besproken met Frank de Boer.''

Jong Ajax was, zeker in de eerste helft, heer en meester in Den Haag. In de eerste 45 minuten had Jong ADO niets in te brengen en was de thuisploeg geen enkele keer te vinden in het zestienmetergebied van Jong Ajax. De gasten uit Amsterdam zetten bij het eerste fluitsignaal druk naar voren en al binnen tien minuten scoorde Yener Arica, maar hij zag zijn treffer afgekeurd worden wegens buitenspel. De Amsterdamse Beloften hoefden niet lang te treuren, want tien minuten later viel het eerste doelpunt voor Jong Ajax. Lorenzo Ebecilio tikte ogenschijnlijk simpel in de korte hoek na een voorzet van Arica; 0-1.

Nicolai Boilesen maakte na bijna vijf maanden blessureleed zijn rentree. Nicolai Boilesen maakte na bijna vijf maanden blessureleed zijn rentree.

Het doelpunt van Ebecilio was slechts een voorproefje van wat de avond zou brengen. Enkele minuten na de openingstreffer was het de beurt aan Ricardo van Rhijn. Met een snelle sprint liep hij De Zwart tegemoet en haalde hard uit. De Jong ADO-doelman was kansloos; 0-2.

Jasper Cillessen had slechts een redding hoeven te verrichten in de eerste helft. In de 25e minuut had Jong ADO de eerste échte actie die uiteindelijk leidde tot een vrije trap voor de thuisploeg. Het schot werd gemakkelijk gevangen door Cillessen. De snelle omschakeling die daarop volgde, resulteerde in de derde Ajax-treffer. Met snelle voetbewegingen dribbelde Jody Lukoki over het veld om daarna langs De Zwart te schieten; 0-3.

Enkele minuten later bekroonde Boilesen zijn eerste Ajax-wedstrijd in maanden met een fraai doelpunt. Op aangeven van Lukoki kopte hij strak binnen; 0-4. Alsof dat nog niet genoeg was, moest Jong ADO vlak voor rust een vijfde treffer incasseren. Ebecilio kon vijf minuten na het doelpunt van Boilesen gemakkelijk de verdediging én doelman voorbij lopen om daarna heel simpel in een leeg doel te schieten; 0-5.

De Zwart had het in de tweede helft eveneens druk. Aan het begin van het tweede bedrijf was het opnieuw Ebecilio die een prima scoringskans had. De buitenspeler zag zijn schot net naast doel eindigen. Een schot van Mats Rits werd kort daarna maar net gekeerd en met een kopbal van Ebecilio, die net naast doel eindigde, en een afstandsschot, werd De Zwart alert gehouden.

Gezien de kansen voor Jong Ajax was het slechts wachten tot het volgende doelpunt. De Sa kreeg deze eer toebedeeld. De invaller scoorde in de 83e minuut op fraaie wijze. De behendige Ajacied beheerste de bal, met zijn voet en hoofd, nauwkeurig in de zestienmeter van de thuisploeg en schoot feilloos in het doel; 0-6.

Zou Jong Ajax nog één doelpunt maken in de resterende minuten en zo de grootste zege van het seizoen boeken? Het antwoord was 'ja'. Ebecilio, die een zeer goede wedstrijd speelde, bediende vlak voor het eindsignaal De Sa met een fraaie breedtepass. De Sa hoefde alleen nog het laatste tikje te geven; 0-7.

Jong Ajax was heer en meester, zo vertelde ook Vink. ,,We hadden gezien de kansen makkelijk met dubbele cijfers kunnen winnen, maar als technische staf kan je alleen maar tevreden zijn als je met een 0-5 voorsprong de rust in gaat. Ik ben zeer tevreden en we mogen inderdaad concluderen dat we heer en meester waren.''

Bekijk de samenvatting en interview met Nicolai Boilesen dinsdag op Ajax TV


Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst