Menu
Jong Ajax 'helpt' Jong PSV aan zege

Jong Ajax 'helpt' Jong PSV aan zege

Twee momenten waren beslissend in het inhaalduel in de Beloftencompetitie tussen Jong Ajax en Jong PSV. Tweemaal liep het slecht af voor de Amsterdammers: 0-2.

Hartstochtelijk gejoel in de kleedkamer van Jong PSV. Doodse stilte in het kleedlokaal van de gastheer. Het contrast kon niet groter, donderdagavond op de Toekomst. Zonder zelf groots te spelen keerden de Eindhovenaren met een overwinning op zak huiswaarts. ,,Wij dwongen te weinig af’’, zei Jong Ajax-trainer Aron Winter na het teleurstellend verlopen duel. Ferm: ,,Maar dat wij de tegenstander in de wedstrijd laten groeien, dat is pas écht balen.’’

Omgeven door tegenstanders haalt Michael Krohn-Dehli hard uit. De middenvelder moest de strijd geblesseerd staken. Omgeven door tegenstanders haalt Michael Krohn-Dehli hard uit. De middenvelder moest de strijd geblesseerd staken.

Jong Ajax creëerde zichzelf voor de rust de grootste kansen, maar scoorde niet. PSV’er Donny Gorter verstond die kunst wel. Scheidsrechter Stephan Tulleners leidde de tegentreffer curieus genoeg in door een ongelukkige actie van Donovan Slijngard zwaar te bestraffen met een penalty. In de slotseconden voor rust pegelde middenvelder Gorter zijn ploeg op voorsprong: 0-1. De voor de thuisploeg nadelige ruststand was niet representatief voor de spelverhoudingen. Edgar Manucharyan, Markus Rosenberg en Jeffrey Sarpong waren eerder al dicht bij een Amsterdamse openingsgoal. De Eindhovenaren stelden daar nauwelijks iets tegenover.

Rechtsbuiten Javier Martina was een helft lang van de partij tegen Jong PSV. Rechtsbuiten Javier Martina was een helft lang van de partij tegen Jong PSV.

,,We missen ook een beetje slimheid’’, stak Winter de hand in eigen boezem. ,,Bij de beide goals stond het bij ons niet goed. Maar als je de bal er voor rust gewoon in schiet, krijg je wél een heel andere wedstrijd. Daar baal ik echt van. Echte kansen kreeg PSV niet, vond ik. Het waren meer mogelijkheden.’’ Met Rydell Poepon en Stanton Lewis in de ploeg openden de Ajacieden direct na rust de jacht op de gelijkmaker. De hard werkende, maar ongelukkig spelende Rosenberg - een helft lang spits - vervolgde de wedstrijd als linksbuiten.

Markus Rosenberg werkte hard, maar was vaak ongelukkig in zijn acties. Markus Rosenberg werkte hard, maar was vaak ongelukkig in zijn acties.

Heel veel baat had Jong Ajax niet bij de omzettingen. Tien minuten na rust verdubbelde Ngyen Lee de marge. Sterk voorwerk (een prima demarrage) van Juan Carlos Carrizo stelde de spits uiteindelijk in staat de 0-2 binnen te schieten. Jong Ajax beet zijn tanden daarna te vaak stuk op de Eindhovense defensie. Vuurwerk werd in de slotfase wel geleverd door Ajax-aanvoerder Slijngard. Net als Urby Emanuelson in Ajax 1 trok ook de linksback van Jong Ajax veelvuldig mee ten strijde. Slijngard speelde een povere eerste helft, maar herwon iets van zijn glans in de tweede. Lewis, Rosenberg en Poepon werden telkens op maat bediend. Treffers leverden de acties helaas niet op.

Invaller Stanton Lewis gaat voorop in de strijd. De Zuid-Afrikaan strijdt hier letterlijk schouder aan schouder met Rosenberg. Invaller Stanton Lewis gaat voorop in de strijd. De Zuid-Afrikaan strijdt hier letterlijk schouder aan schouder met Rosenberg.

Tot overmaat van ramp zag Winter twee van zijn spelers geblesseerd afhaken. Michael Krohn-Dehli moest de strijd staken met een heupkwetsuur. Jong Ajax moest zelfs met tien man verder toen ook Vurnon Anita naar de kant ging. De hardwerkende middenvelder ondervond te veel hinder van duizelingen. Met een gelijkspel (maandag) tegen Jong FC Groningen en het verlies tegen Jong PSV is sprake van een ronduit tegenvallende week voor de Jong Ajacieden.

Centrale verdediger Jan Vertonghen als altijd sterk aan de bal. Ook de Belg kon het verschil niet maken. Centrale verdediger Jan Vertonghen als altijd sterk aan de bal. Ook de Belg kon het verschil niet maken.

De Amsterdamse Beloftenploeg slaagde er niet in zijn plek in de middenmoot te verstevigen. De overwinning maakt van Jong PSV een nieuwkomer in de middenmoot. De ploeg van Anton Janssen en Luc Nilis ‘springt’ op de ranglijst over Jong Ajax heen. ,,Hoe het verder moet?’’, zei Winter. ,,Gewoon hard blijven trainen en geduld hebben. Maar deze resultaten zijn zeker teleurstellend. Wie ziet dat we met 2-0 hebben verloren, denkt dat we zijn weggespeeld. Dat is niet waar.’’