Menu
Jong Ajax hervat competitie met gelijkspel

Jong Ajax hervat competitie met gelijkspel

Jong Ajax heeft maandagavond de competitie hervat met een 0-0 gelijkspel tegen Jong FC Utrecht. Met het punt was Jong Ajax minder tevreden dan de opponent. Jong Ajax blijft daarom achter Utrecht op de ranglijst en vindt zichzelf terug op de negende plaats.

Voor de ploeg van trainer Gery Vink was de ontmoeting met Jong FC Utrecht het eerste duel zonder topscorer Tom Boere. De vaste spits van Jong Ajax keerde in de winterstop terug naar KAA Gent, waardoor Yener Arica afwisselend met Aras Özbiliz in de spits speelde: ,,We moeten toewerken naar een vaste spits, maar dat kost tijd", weet trainer Gery Vink, die ook Henri Toivomaki na maanden blessureleed zag terugkeren in het elftal. Toivomaki speelde zijn eerste officiële wedstrijd van dit seizoen. ,,We moeten kijken hoe we de spitspositie gaan invullen. Het is interessant, met name voor de jongens, want het zijn toch allemaal andere type spelers als Tom Boere. We hebben nu ook Jordy Brouwer op proef en we zullen zien hoe dat zich ontwikkelt."

Yener Arica was in de spits de vervanger van de vertrokken Tom Boere. Yener Arica was in de spits de vervanger van de vertrokken Tom Boere.

Jong Ajax kreeg in de tweede minuut al een aardig kans om vroeg het verschil te maken, maar Yener Arica werkte de voorzet van Aras Özbiliz naast. Ook een schot van Özbiliz bleef zonder succes. De strijd speelde zich vooral op het middenveld af. Utrecht posteerde zich regelmatig met negen man achter de bal. Daardoor was het voor Jong Ajax moeilijk om openingen te vinden. ,,We waren te slordig in de eindfase", concludeerde Vink. ,,Daardoor kregen we te weinig kansen, maar Utrecht was hier helemaal niet naartoe gekomen om doelpunten te maken." De grootste kans van Utrecht begon in de 22ste minuut toen Leon de Kogel een elleboog in het gezicht van Mats Rits plantte. De Kogel kreeg er een vrije doorgang mee, maar zijn schot zeilde naast.

Ook in de tweede helft kwam Utrecht nauwelijks van eigen helft en kregen Joël Veltman en Thulani Serero namens Ajax kansjes. In de slotfase kreeg Ajax de beste mogelijkheiden. Negen minuten voor tijd was het Bart Vriends die al koppend bijna zijn eigen doelman verschalkte. De ploeg van trainer Jean Paul de Jong zag met een doelpoging van invaller Evert Brouwers de defensieve instelling nog bijna beloond. Maar het was de invaller aan Ajax-zijde, Ricardo Kip, die zijn team in de laatste seconden van de wedstrijd de drie punten had kunnen bezorgen. Het lukte niet. ,,Die laatste kans had er in gemoeten, dan sta ik hier heel anders dan nu met 0-0", aldus Vink. ,,De 0-0 is dan wel beter dan de 3-1 nederlaag waarmee we de competitie in Utrecht begonnen, maar als je bij Ajax speelt moet je thuis winnen."

Ricardo van Rhijn werd na ruim zeventig minuten gewisseld voor Rik Schouw die na een avontuur bij onder andere Almere City terugkeerde op de Toekomst. ,,Ricardo speelde zondag tegen AZ al twintig minuten en samen met de zeventig van vandaag zit hij op een hele wedstrijd. Met het oog op de blessure van Toby Alderweireld was het ook zaak om hem heel te houden zodat hij kan toewerken naar Feyenoord."

Houd Ajax TV in de gaten voor een samenvatting van de wedstrijden en de reactie van trainer Gery Vink en Joeri de Kamps.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Ruben Ligeon zet Tommy Oar onder druk. Ruben Ligeon zet Tommy Oar onder druk.
Mats Rits krijgt even de ruimte om op te komen. Mats Rits krijgt even de ruimte om op te komen.
Aras Özbiliz is omringd door Utrechters. Aras Özbiliz is omringd door Utrechters.
Ricardo van Rhijn kwam ruim 70 minuten in actie. Ricardo van Rhijn kwam ruim 70 minuten in actie.
Rik Schouw keerde na anderhalf jaar terug op de Toekomst. Rik Schouw keerde na anderhalf jaar terug op de Toekomst.
Joeri de Kamps was een van de beste Ajacieden maandagavond. Joeri de Kamps was een van de beste Ajacieden maandagavond.