Menu

Jong Ajax houdt Feyenoord op afstand

De afstand op de ranglijst tussen Jong Ajax en Jong Feyenoord bedroeg voor de aftrap van de topper zeven punten in het voordeel van Ajax, maar dan hadden de Amsterdammers wel een wedstrijd meer gespeeld. Na het duel was het gat exact hetzelfde, want in de ArenA werd maandagavond niet gescoord, 0-0.

Aan de opstelling van Feyenoord te zien, kwam de runner-up wel degelijk naar Amsterdam om te winnen, maar op het veld zag het daar niet naar uit. Terwijl de stand toch alle aanleiding gaf aan de Rotterdammers om in deze wedstrijd te proberen het gat kleiner te maken.

,,Bij Feyenoord stonden diverse spelers in het veld met eredivisie-ervaring. Dan is het interessant om te zien hoe ons team zich houdt”, verklaarde John van den Brom na afloop. ,,En daarover kan ik tevreden zijn, want wij hadden het betere van het spel en de betere kansen.”

De Rotterdammers kwamen met onder anderen Ramon van Haaren, Ebi Smolarek, Sebastian Pardo, Glenn Loovens en Danko Lazovic naar de ArenA, maar al die ervaren krachten moesten toekijken hoe Ajax het spel maakte. Na ruim tien minuten spelen legde Stanley Aborah de bal prachtig breed voor de inlopende Thomas Vermaelen, maar de sterk spelende Belg schoot hoog over. Ook de inzet van Daniël de Ridder verdiende in de achttiende minuut een veel beter lot dan op de lat uiteen te spatten.

Het waren de schaarse momenten dat Ajax het vele balbezit wist om te zetten in een kans. ,,Meestal is het zo dat we veel kansen creëren maar dat ze er niet ingaan. In zulke wedstrijden weet je dat je weinig kansen krijgt en dat degene die je wel krijgt er in moeten”, sprak de trainer.

Hoewel de verdediging goed speelde, ging het voor de ogen ongeveer 1200 toeschouwers ook wel eens bijna fout. Zo tikte Vermaelen in de 36ste minuut de bal veel te zacht terug op Kenneth Vermeer, maar de atletische doelman snelde zijn goal uit en wist voor Lazovic gevaarlijk kon worden in te grijpen. Pal voor rust kreeg Feyenoord zijn eerste zelfverdiende grote mogelijkheid. Aanvoerder Joep van den Ouweland schoot hard op doel, maar de vuisten van Vermeer voorkwamen een tegentreffer.

Na rust keerde Daniël de Ridder, zoals vooraf al was afgesproken, niet terug in het veld. Voor hem trok Rachid Tiberkanine ten aanval en dat deed de Marokkaanse Belg met verve. Het liefst wilde hij al zijn acties op een heel mooie manier doen, maar hij verloor daarbij af en toe de efficiëntie uit het oog. Toen na ruim een uur spelen ook Nourdin Boukhari het veld verliet voor Etienne Esajas leek de aanval van Ajax meer schwung te krijgen. Esajas trok naar rechts en bezorgde Feyenoord handen vol werk.

In de slotfase zat de verdiende overwinning er nog in, maar de prachtige volley van Tiberkanine na een voorzet van Urby Emanuelson ging net over en na de corner van Esajas schoot Gaston Sangoy ook nog op de paal.

Daardoor bleef de stand 0-0 en haalde Van den Brom zijn eerder uitgesproken doelstelling van negen punten uit de laatste week voor de winterstop niet. ,,Dat is jammer”, vond de trainer uiteraard. ,,Voor het publiek zal de wedstrijd niet hoogstaand zijn geweest, maar het was wel een interessante ontmoeting. Wij hebben de eerste seizoenshelft goed afgesloten en hier staat een trotse trainer.”