Menu
Jong Ajax houdt NEC niet van record

Jong Ajax houdt NEC niet van record

Jong Ajax heeft het laatste uitduel van het seizoen met 2-1 verloren. In Nijmegen was de ploeg van Andries Ulderink en Jaap Stam getuige van een bijzondere gebeurtenis. NEC ging door de grens van 100 punten in één seizoen heen.

Het is interessant om de selectie van Jong Ajax die vrijdagavond tegen kampioen NEC speelde, af te zetten tegen de basis van 24 november van datzelfde team op de Toekomst. Ruben Ligeon en Sheraldo Becker stonden toen in het Ajax-team, maar werden verhuurd aan Eredivisieclubs NAC Breda en PEC Zwolle. Riechedly Bazoer, scoorde de openingstreffer op de Toekomst, brak door in Ajax 1 en Lerin Duarte verkaste naar sc Heerenveen.

Dat was dus wel een verschil met het team dat deze vrijdag het tegen de Jupiler League-topper moest opnemen. Slechts vier spelers van toen stonden nu ook in de basis: Damian van Bruggen, Richairo Zivkovic, Tom Noordhoff en Queensy Menig zagen van nabij het verschil tussen toen en nu. Toen greep Jong Ajax in de 94e minuut naast de zege door een doelpunt van Rens van Eijden.
In Nijmegen kon NEC het ene record na het andere verpulveren. De kampioen behaalde bij winst meer dan 100 punten en bij drie goals waren ook de honderd doelpunten bereikt. Dat aantal hing de eerste helft al in de lucht.

Jong Ajax speelde matig in de eerste helft. ,,De samenwerking was slecht en er was weinig initiatief”, gaf trainer Ulderink de oorzaak aan. ,,De ambiance in het Gofferstadion was geweldig. Een goede grasmat, volle tribunes en weinig wind. We zeiden al tegen elkaar: ‘Als je nu geen zin hebt om te voetballen, krijg je dat nooit’.”

Aan zin ontbrak het Jong Ajax dan ook niet. Maar het wilde niet aanvankelijk niet erg lukken, zodat NEC het initiatief had in de beginfase. De kampioensformatie zette hoog druk en kwam in de 17e minuut op voorsprong door Christian Santos. ,,Echt omver gespeeld werden we niet”, vond Ulderink. Toch kwam NEC na ruim een half uur op 2-0. De 99e seizoensgoal van NEC had de allure van een jubileumtreffer. Met een fantastische omhaal scoorde Navarone Foor de 2-0 van de avond. Daarbij bleef het. Voor NEC.

Want hoewel de fans uit Nijmegen in de tweede helft schreeuwden om de honderdste goal van het seizoen, kwam die er dus niet. Ulderink: ,,Het was goed om te zien dat wij in de tweede helft grote delen beter waren dan NEC. We waren rustiger aan de bal, geven nog wel iets weg, maar we hadden meer het initiatief en speelden meer als team. Nu was het zo dat NEC ook achter ons aan moest rennen.” Dat betere spel werd met één goal beloond: Tom Noordhoff wist vier minuten voor tijd het doel te vinden, 2-1. Daarvoor had Richairo Zivkovic al een mogelijkheid gehad en had een voorzet van Django Warmerdam ‘zomaar’ binnen gelopen kunnen worden.

Maar weer verloor Jong Ajax dus zijn wedstrijd. De vijfde op rij: ,,Een lichtpuntje was de tweede helft. We hopen dat we volgende week in de laatste wedstrijd van het seizoen een goed resultaat kunnen neerzetten,” besloot Ulderink.

Volgende week vrijdag sluit Jong Ajax het seizoen af met een thuiswedstrijd tegen FC Oss.


Opstelling Jong Ajax: Onana; Lartey Sanniez (72. Dankerlui), Sporkslede, Van Bruggen, Owusu; Noordhoff, Bakker, Warmerdam; Acolatse, Zivkovic, Menig (46. Hendriks).

Tekst: Ajax.nl
Foto: Proshots/Menno Ringnalda