Menu

Jong Ajax houdt opnieuw eredivisieploeg van winst

Ajax 2 is er wederom in geslaagd in het Amstel-Cuptoernooi te stunten tegen een eredivisieploeg. Hoewel het team van trainer Gerard van der Lem op basis van het aantal kansen, zelfs had kunnen winnen, werd het tegen AZ 2-2. ,,Deze ploeg kan zo mee in de middenmoot van de eredivisie", gaf AZ-trainer Henk van Stee het team het mooiste compliment van de avond. Stefano Seedorf was met twee treffers de gevierde man bij Ajax. Nourdin Boukhari debuteerde in Ajax-shirt.

,,Ik vind dat een eredivisieploeg van een tweede elftal moet winnen”, stelde Van der Lem na afloop van de remise van zijn oude ploeg tegen zijn nieuwe team. ,,Net zoals wij van Hollandia en Ter Leede moeten winnen. Ik had vanavond natuurlijk liever gewonnen van AZ, maar het punt is terecht. Onze doelman sleepte ons er net na rust met twee mooie reddingen doorheen. Dat hij daarna dat foutje maakte, was jammer. Maar ik heb tegen hem gezegd dat je het ook positief kan bekijken. Als hij dat foutje niet had gemaakt dan was het 1-1 gebleven en was de wedstrijd doodgebloed. Nu bleef de schwung erin.”

Die schwung zat er vanaf het begin goed in. Vooral bij Ajax. AZ had niet gekozen voor de aanval, liet de reserves van Ajax het spel maken en daar hadden de talenten weinig moeite mee. Het was dat AZ in Oscar Moens een alerte keeper had, anders was de openingstreffer al veel eerder gevallen, dan nu pas in de 29e minuut gebeurde.

Vooral Steven Pienaar legde de AZ-verdediging waar Wijker en Buskermolen het centrum moesten bewaken, continu in de luren. Brutil Hosé stond een aantal keren dreigend voorin, maar hij stuitte op Moens of schoot naast. In de 21e minuut leek Moens kansloos toen Nourdin Boukhari een vrije trap nam vanaf rechts. De debuterende Ajacied bracht de bal voor en Nigel de Jong kopte in. Moens tikte corner en uit die hoekschop kopte De Jong wederom goed in. Ook nu miste zijn inzet doel.

Net voor het half uur was verstreken kreeg Ajax de verdiende voorsprong. Pienaar zette met een mooie beweging Seedorf vrij. De Zaandammer plaatste de bal vervolgens met een mooie voetbeweging in de rechterbenedenhoek, 1-0.

Pienaar had zelf het vonnis kunnen vellen over de zwakke Alkmaarders. Maar de Zuid-Afrikaan schoot na twee fraaie acties tot twee maal toe onzuiver in.

AZ, dat erg weinig had laten zien, wisselde in de 35e minuut Joost Volmer voor Kenneth Perez. Daardoor kreeg de uitploeg meer grip op het middenveld. Twee minuten voor rust had de veranderde tactiek succes. Toen draaide Nelisse weg bij Yakubu en schoot in de verre hoek feilloos binnen, 1-1.

In de tweede helft kwam er zowaar een offensief van AZ en stond Ajax met de rug tegen de muur. Zes minuten na de hervatting door scheidsrechter Dick Jol zette Barry Obdam voor en had de Finse aanwinst Reini de kans op de 2-1, maar hij plaatste de bal naast het doel.

Ajax kwam er in het eerste kwartier slechts een paar keer goed uit, zoals in de 55e minuut toen Seedorf naar binnen trok, de bal over Moens lepelde, maar pech had omdat de bal de lat schampte. Vervolgens was het doelman Robert Zwinkels die Ajax op de been hield na een kopbal van AZ en kort daarop redde hij goed op een kopbal van Nelisse.

Ajax kwam gaanderweg de tweede helft onder de druk van AZ uit en dacht zelf weer volop aan aanvallen. Cedric van der Gun ging over rechts goed door, soleerde knap langs Wijker en Buskermolen en kwam Moens tegen. In plaats van de bal hard in de touwen te jagen, wilde de Hagenaar het mooi doen en met een stiftje de doelman verschalken. Daardoor kon Moens de bal eenvoudig uit de lucht plukken.

Een kwartier voor tijd kwam de ploeg van trainer Henk van Stee toch op voorsprong. Een lange bal van Martijn Meerdink kon door Zwinkels niet onder controle worden gebracht en Nelisse was er als de kippen bij om de 1-2 binnen te prikken.

Lang genoot AZ niet van die onverdiende voorsprong. Pienaar dolde zes minuten later Heerhugowaarder Wijker, bediende Seedorf op maat en die schoot zeer bekeken tussen de benen van Moens de gelijkmaker binnen, 2-2.

Ajax voerde de druk weer op en AZ knoeide er op los. Vier minuten na de egaliserende treffer trachtte invaller Wesley Sneijder van afstand over Moens te lobben. Dat lukte, maar de bal ging ook over het doel. In de slotminuut kopte invaller Krohn-Dehli goed in. De Deen en Ajax moesten echter genoegen nemen met een corner en kort nadadt die genomen floot Jol af. Daardoor moest Ajax ook genoegen nemen met een gelijkspel.

,,We willen graag een ronde verder komen in het toernooi”, reageerde Van der Lem na afloop. ,,De eerste stap hebben we vanavond gezet." Zijn opvolger bij AZ, Henk van Stee vond dat het een aantrekkelijke wedstrijd was geweest. ,,We hadden ook anders kunnen gaan spelen, maar dan had het niet zo leuk geworden. Jullie hebben je toch geen minuut verveeld?"

Dat klopte, maar had zijn ploeg - die nog steeds niet klaar lijkt voor de competitie - niet gewoon met dikke cijfers moeten winnen?

,,De tijd dat een eredivisieploeg een tweede team afdroogt is voorbij", dacht Van Stee. ,,Ajax speelt altijd fris en aanvallend voetbal. Dit team zou zo mee kunnen in de middenmoot van de eredivisie."