Menu

Jong Ajax in de race voor koppositie na winst op RKC

Met een fraaie 3-0 overwinning bij Jong RKC, doet Jong Ajax een gooi naar het leiderschap in de Beloftencompetitie. Koploper Feyenoord kwam op eigen veld een gelijkspel met SC Heerenveen overeen waardoor Ajax langszij kan komen. Dan moet de inhaalwedstrijd wel worden gewonnen.

Door een oneven aantal deelnemers in de Beloftencompetitie heeft Ajax een wedstrijd minder gespeeld dan concurrent Feyenoord.

Met Etienne Esajas wederom als linksback en Johnny Heitinga en Thomas Vermaelen samen in het centrum van de defensie bij Ajax, kon de aanval van RKC geen vuist maken. Dat was op zich opvallend, omdat ook Iwan Redan deel uitmaakte van het beloftenteam. De spits pakte tot dusverre ook al vijf doelpunten in de Holland Casino Eredivisie mee.

Maar tegen Heitinga en Vermaelen kon hij niet op. ,,Verdedigend speelden wij heel goed", complimenteerde trainer John van 't Schip zijn ploeg. ,,Zij hebben maar een kans gekregen en schoten na een snelle uitval op de lat."

RKC deed vorig jaar bijna tot de slotdag mee om de titel. Jong Ajax was zich dus terdege bewust van het feit dat het geen gemakkelijke avond zou worden. Maar de Amsterdamse Beloften speelden geconcentreerd en waren de hele wedstrijd de betere ploeg.

Toch kwam de eerste treffer pas in de zeventigste minuut. Nigel de Jong kopte de bal uit een corner van Jason Culina keurig raak. ,,En dan weet je dat je ruimte krijgt'', aldus Van 't Schip. Door het inbrengen van Fred Benson Erchiah ten koste van Daniel de Ridder en de positiewisseling van Culina - die meer vanaf links ging spelen- kwam er meer snelheid in het Ajax-spel. Met twee snelle uitvallen brachten Nicolae Mitea (83ste minuut), die na zondag in Groningen dus nu op maandag in Waalwijk tot scoren kwam, en Culina (vlak voor tijd) de stand op 0-3. Mitea had ook in de eerste helft al een goede mogelijkheid gehad, maar die niet verzilverd.

,,Vorige week ging het bij vlagen al heel goed tegen Twente, maar nu was het beter verzorgd", analyseerde de trainer na afloop. ,,Het gaat al twee wedstrijden achter elkaar goed en met Utrecht uit, waar we verloren maar wel goed speelden, zien we de verbetering die we willen."

Na zijn doelpunt kreeg Mitea een dusdanige schop dat hij moest worden gewisseld. Etienne Esajas viel tien minuten na rust uit met buikklachten.