Menu

Jong Ajax in oefenduel niet langs NEC 2

Het oefenduel tegen NEC 2 heeft Jong Ajax met 1-2 verloren. Bij de ploeg van trainer Jan Olde Riekerink deed Fred Grim na zijn knieblessure wedstrijdritme op. De doelman speelde een helft en doorstond die goed. Het doelpunt van Ajax werd gescoord door Nando Rafael.

Bij Ajax deden behalve Grim, ook Van der Gun, Walker en Pienaar weer mee. Walker en Pienaar waren als aanvullingen mee naar Portugal op trainingskamp. ,,Walker heeft daar wel meer zelfvertrouwen van gekregen", constateerde Olde Riekerink. ,,En Pienaar is Pienaar. Die blijft altijd zichzelf." Ajax miste Gabriel Mofokeng, die in Zuid-Afrika een vijf landentoernooi speelt. ,,Daardoor speelde Anthony Obodai rechtsachter . Hij is meer aanvallend ingesteld, waardoor eigenlijk Valencia de enige verdedigende verdediger was."

De wedstrijd tegen NEC kenmerkte zich aan Ajax-kant door een gebrek aan scherpte, waardoor er slordig werd gepasst en veelvuldige balverlies werd geleden.

In de achttiende minuut werd NEC daardoor in het zadel geholpen. Ruud Kras verspeelde de bal achterin. Hoewel Fred Grim in eerste instantie nog redding kon brengen, moest hij het antwoord van Pizein in de rebound schuldig blijven, 0-1.

In de 27e minuut kreeg Ajax een vrije trap nadat Seedorf was neergehaald. Roy schoot op doel waarna Culina de bal in de handen van de keeper bracht. Roy bracht de bal acht minuten later opnieuw voor, maar nu was Cedric van der Gun niet in staat de voorzet tot doelpunt te promoveren.

NEC brak direct daarna uit. Ruud Kras doorzag de actie van de Nijmegenaren en tikte de bal net op tijd weg. De beste kans op de gelijkmaker was voor Kwame Quansah. De Ghanees werd door Pienaar voor de keeper gezet. In plaats van door te lopen en zo een nog grotere mogelijkheid op een doelpunt te creëren, schoot Quansah gelijk op doel. Die poging mislukte jammerlijk.

In de tweede helft kwam onder andere Nando Rafael. De spits van de A1 was in de 55e minuut in kansrijke positie maar schoot te slap in. Het gevaar van Ajax kwam in de slotfase vooral van Rafael en in de 68e minuut scoorde hij, weliswaar vanuit een kluts-situatie de gelijkmaker, 1-1.

Toch moest Ajax het onderspit delven. Een afstandsschot van Ceick Sako kon door keeper Dennis van der Kraan niet worden gekeerd, 1-2.

,,Ik ben wel ziek van de nederlaag", zei trainer Jan Olde Riekerink na afloop. ,,En ik ga er niet vanuit dat de spelers dit verlies gelaten accepteren. Vooraf heb ik nog gezegd dat nu iedereen van Ajax wil winnen, omdat er zo goed wordt gepresteerd. NEC was agressief en achterin goed. Ajax was net wat langzamer. Of we door dit verlies weer met beide benen op de grond staan? Je hoeft me niet te vertellen dat als je tegen een boom aanloopt, dat het zeer doet."