Menu
Jong Ajax in slotfase pijnlijk onderuit

Jong Ajax in slotfase pijnlijk onderuit

Jong Ajax kreeg tegen Jong Heracles Almelo volop kansen om toe te slaan. Tot zijn ongeloof zag Jong Ajax-trainer Gery Vink hoe de kansen en mogelijkheden keer op keer om zeep werden geholpen. In de slotminuut kregen de Beloften de rekening gepresenteerd voor die onzorgvuldigheid. De 0-1 van Luis Pedro werd de Amsterdammers direct fataal.

De doelpuntenregen die een dag eerder boven Stadion Galgenwaard losbarstte bleef maandag uit op de Toekomst. De toeschouwers op het koude sportpark hadden zich toch graag aan een Ajax-doelpuntje willen warmen. De treffer van Heraclied Pedro liet de gevoelstemperatuur alleen maar dalen. Nog een geluk dat de toeschouwers zich een minuut na de tegentreffer al konden melden in de warme kantine van de Toekomst.

,,Dat je zo’n doelpunt in de negentigste minuut tegen krijgt is een domper. De nederlaag is bovendien totaal onverdiend’’, sprak Jong Ajax-trainer Gery Vink kort na het duel in de kleedkamergang. Behalve emoties toonde de Beloftentrainer ook realiteitszin. ,,We hebben weinig weggegeven, maar waren wel onzorgvuldig in de eindfase. In de zestien vergaten we de juiste bal in elkaars voeten te spelen.’’

Vooraf leken de Jong Ajacieden nog tot grootse daden in staat tegen de ploeg van het trainersduo John Stegeman en René Kolmschot. Aras Özbiliz startte als spits. De puntaanvaller vond op links Lorenzo Ebecilio naast zich. Met onder meer Mats Rits en Thulani Serero op het middenveld plus Daley Blind als centrale middenvelder en Jasper Cillessen als doelman, leek een surplus ervaring gegarandeerd. ,,Maar in de eindfase zag je dat juíst de jongens die net terug zijn van blessures, op het beslissende moment nét te kort kwamen’’, vervolgde Vink. ,,Aras, Thulani en Lorenzo zijn ook nog maar net fit.’’

Aras Özbiliz startte als spits tegen Jong Heracles Almelo. De aanvaller is sinds kort weer fit. Aras Özbiliz startte als spits tegen Jong Heracles Almelo. De aanvaller is sinds kort weer fit.

Alleen al in de eerste helft hadden de Ajacieden minimaal één keer toe kunnen slaan. Dico Koppers gaf in de achtste minuut het goede voorbeeld toen hij voor doelman Dennis Telgenkamp verscheen. De aanvalslust van de linksback bleef onbeloond. Telgenkamp greep goed in. Een geslaagde doelpoging van Daley Blind werd afgefloten wegens buitenspel. Ebecilio maakte kort voor de pauze ook al kennis met de kunsten van Telgenkamp. De Almeloër keerde ook de inzet van de linksbuiten.

,,Positief was dat sommige jongens vanavond een hoog niveau haalden’’, stipte Vink een lichtpunt aan. ,,Dico Koppers, Joeri de Kamps en Ricardo van Rhijn hebben bijvoorbeeld goed gespeeld. Als team hebben we het ook goed gedaan. We gaven weinig weg.’’

De kansen die Jong Heracles zichzelf creëerde waren minder talrijk. Jasper Cillessen bracht voor rust prima redding op een verraderlijk doorschietende vrije trap van Thomas Bruns. Na een uur spelen kwam Jong Ajax zelfs goed weg bij een vrije trap, ook al van Bruns, die eindigde op paal. Het waren voortekenen van het onheil dat in de slotfase onvermijdelijk bleek. Luis Pedro kreeg - op een steekbal van Bruns - tijd en ruimte om uit te halen, met alle pijnlijke gevolgen van dien: 0-1.

Met de schlemielige nederlaag liet Jong Ajax een riante kans liggen op aansluiting met de topploegen in de Beloftencompetitie. Vooraf bedroeg het gat tussen nummer drie Heracles en nummer 4 Jong Ajax drie punten. Bij een zege hadden de Ajacieden naar boven mogen kijken, naar koploper Jong FC Twente en runner-up Jong Heerenveen/ Emmen. De Amsterdamse kansenmisserij bleef dus niet beperkt tot de wedstrijd alleen…

Over twee weken treedt Jong Ajax aan bij collega-middenmoter Jong De Graafschap. Goede zaken moeten dan maar worden gedaan tegen en bij de Superboeren.

Bekijk dinsdag de samenvatting van Jong Ajax – Jong Heracles Almelo op Ajax TV.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Lorenzo Ebecilio bracht ploeggenoten in kansrijke positie, maar was zelf ook dicht bij een (gewenste) treffer. Lorenzo Ebecilio bracht ploeggenoten in kansrijke positie, maar was zelf ook dicht bij een (gewenste) treffer.
Jasper Cillessen hield zijn doel tot de negentigste minuut schoon... Jasper Cillessen hield zijn doel tot de negentigste minuut schoon...
Ruben Ligeon ging tot het uiterste voor balbezit. Ruben Ligeon ging tot het uiterste voor balbezit.
Middenvelder Mats Rits kon Jong Ajax ook niet aan een bevrijdend doelpunt helpen. Middenvelder Mats Rits kon Jong Ajax ook niet aan een bevrijdend doelpunt helpen.
Net als enkele ploeggenoten bewees ook Thulani Serero op de goede weg terug te zijn na blessureleed. Net als enkele ploeggenoten bewees ook Thulani Serero op de goede weg terug te zijn na blessureleed.
Jong Ajax-trainer Gery Vink en zijn assistent-trainer John Bosman baalden van de 0-1 nederlaag. Jong Ajax-trainer Gery Vink en zijn assistent-trainer John Bosman baalden van de 0-1 nederlaag.