Menu
Jong Ajax is al zeker van bekervervolg

Jong Ajax is al zeker van bekervervolg

Jong Ajax heeft zich toegang verschaft tot de volgende ronde van het bekertoernooi bij de beloften. Het Amsterdamse talententeam versloeg maandagavond op eigen veld Jong Stormvogels Telstar met 3-0.

Jan Vertonghen omspeelt doelman Mark de Vries van Stormvogels Telstar voor Ajax' derde doelpunt van de avond. Jan Vertonghen omspeelt doelman Mark de Vries van Stormvogels Telstar voor Ajax' derde doelpunt van de avond.

Alvorens de loting zal uitwijzen wie de volgende opponent van Jong Ajax wordt, speelt de ploeg van het trainersduo Aron Winter en Maarten Stekelenburg eerst nog zijn vierde en laatste duel in de poulefase. Begin oktober is Jong FC Volendam de tegenstander, maar na overwinningen op de leeftijdsgenoten van FC Omniworld (4-0), Haarlem (2-1) en Stormvogels Telstar is nu al zeker dat de naam van Jong Ajax in de een van de gekleurde balletjes zal verdwijnen. Het slotduel zal niettemin serieus worden opgevat, zo stelde Winter maandag. ,,Wij proberen iedere wedstrijd met dezelfde insteek te spelen, namelijk dat we hem willen winnen. Dat zal dit keer niet anders zijn. Daarbij valt die wedstrijd tegen Volendam in een week met interlands. Op sommige spelers kunnen we dus waarschijnlijk geen beroep doen. Het zal voor ons nuttig zijn om te zien hoe we het doen met een paar andere jongens in de ploeg.’’

De equipe van Winter had het gisteren een helft lang moeilijk met Jong Stormvogels Telstar, tot ongenoegen van de coach, die naderhand een waslijst aan mankementen opsomde. ,,We leden te snel balverlies, er waren problemen in de omschakeling, we speelden te veel uit onze positie, te ver weg van onze directe tegenstander en er werd niet genoeg druk naar voren gezet door de ploeg als geheel.’’

Buiten het aanstippen van deze punten en aandringen op verbetering, greep Winter halverwege ook in middels een wissel. Invaller Dustin Huisman kwam centraal in de verdediging te spelen, waardoor Jan Vertonghen kon doorschuiven naar het middenlinie. Die omzetting ging ten koste van Marijn Sterk. Op instigatie van Winter staken de Ajacieden in de tweede helft ook meer energie in de aansluiting op het middenveld, waardoor de ploeg makkelijker en langer in balbezit bleef en meer dreiging kon ontwikkelen dan in het eerste bedrijf. Al snel betaalde dat zich uit. De sterk spelende Tom de Mul gaf een voorzet die smoorde en door Michael Krohn-Dehli werd omgehaald richting doel. Zonder er zelf erg in te hebben, veranderde Rydell Poepon met zijn hoofd de baan van het schot: 1-0.

Krohn-Dehli had zichzelf alsnog bij de doelpuntenmakers kunnen scharen, toen hij twintig minuten voor tijd een strafschop mocht nemen. Scheidsrechter Kamphuis beloonde Ajax daarmee nadat de doorgebroken De Mul op iets te stevige wijze van de bal werd gelopen. Of Stormvogels-verdediger Ilhan Demerci vervolgens met rood naar de kant moest vanwege die overtreding of om de manier waarop hij Kamphuis bejegende, bleef onduidelijk. Krohn-Dehli faalde in elk geval vanaf elf meter. Zijn inzet verdween over het doel van keeper Mark de Vries.

Met de Zuid-Afrikaan Stanton Lewis als vervanger van Poepon maakte Ajax er nog een amusante slotfase van. Lewis zorgde zelf voor de fraaie 2-0, door de bal met een sierlijke curve in de verre hoek te plaatsen. De derde treffer kwam op naam van Vertonghen, die profiteerde van een door Krohn-Dehli verzonden steekpass en de falende buitenspelval van de ploeg uit Velsen.