Menu
'Jong Ajax is vooruitgegaan'

'Jong Ajax is vooruitgegaan'

Marcel Keizer is sinds afgelopen zomer trainer van Jong Ajax. Na 27 jaar is de huidige inwoner van Wilnis terug op het oude nest bij Ajax. Een keer per maand deelt Keizer zijn ervaringen in een blog op Ajax.nl.

Komende vrijdag spelen we tegen FC Eindhoven. Dat is de negende tegenstander die we voor de tweede keer dit seizoen treffen. Laatst zaten we beelden te bekijken van oefenwedstrijden uit de voorbereiding en de eerste paar competitieduels van het seizoen. Als je het niveau vergelijkt met de terugwedstrijden die we hebben gespeeld, dan zie je goede vooruitgang. We zijn gedurende het seizoen veel beter gaan spelen. Ik heb het gisteren toevallig op de training nog gezegd: 'het positiespel zag er echt goed uit'.

Ik lees af en toe uitspraken dat de volgende wedstrijd perse gewonnen moet worden om aan te haken. Dan denk ik bij mezelf: 'nee, je moet goed voetballen om aan te haken.

Dat doet ons als staf natuurlijk goed, maar de spelers moeten dat ook voelen. Ervaren dat hun inspanningen worden beloond. Daarnaast vind ik dat er ook prima verdedigd wordt. Als je op de trainingen goed wilt aanvallen en positiespel wilt spelen, dan moet je niet twee of drie jongens hebben die een beetje meehobbelen. Er moet altijd altijd fanatiek getraind worden. En dus ook fanatiek verdedigd worden. Dat betekent dan weer dat je in balbezit maximaal moet vrijlopen, op het goede been moet inspelen en ballen goed moet aannemen. Gelukkig wordt dat ook gedaan. Ik vind het een compliment waard dat er zo scherp getraind wordt.

Uitstekend niveau
Opleiden staat voorop bij Jong Ajax, maar daarnaast willen we ook graag presteren. Als je puur naar de resultaten kijkt, hebben we een redelijke periode achter de rug. Gemiddeld een punt of twee per wedstrijd gehaald. Ik was alleen echt ontevreden over de wedstrijd tegen Fortuna Sittard, en dan met name de tweede helft. Er waren een aantal wedstrijden waarin we iets minder speelden dan we eigenlijk kunnen, maar daarnaast hebben we ook heel goede potten op de mat gelegd. De eerste zestig minuten tegen Almere City waren echt van hoge kwaliteit. We kwamen toen met 5-0 voor.

,,Dat betekent dat we bij Jong Ajax gewoon veel goede spelers hebben."
,,Dat betekent dat we bij Jong Ajax gewoon veel goede spelers hebben."

Al met al is het een drukke, leerzame, maar vooral ook mooie tijd geweest. Jongens hebben bij het eerste meegedaan, maar ook bij O19 voor de Youth League. We moesten vanwege het drukke schema af en toe passen en meten, maar dat is niet erg. We willen weerstand en krijgen die ook.

Het zal bovendien druk blijven. O19 moet nu tegen Real Madrid. Een schitterend affiche. Die wedstrijd valt precies tussen twee duels van Jong Ajax in. Er zullen dus spelers tegen FC Oss en De Graafschap niet bij kunnen zijn, maar dat hoort erbij. Bovendien zijn we de afgelopen weken toen er ook Youth League op het programma stond goed blijven presteren. Dat betekent dat we bij Jong Ajax gewoon veel goede spelers hebben.

'Over goed voetbal hebben'
We staan tweede op de ranglijst, maar dat is eerlijk gezegd niet iets wat ons bezighoudt. De focus ligt op ontwikkeling. Hoe kunnen we ons voetbal verbeteren en spelers nog beter maken? Bovendien zitten we pas op tweederde van de competitie. Er kan nog zoveel gebeuren. Wij moeten het gewoon hebben over goed voetbal.

Dat heb ik mijn vorige teams ook altijd gezegd. Ik lees af en toe uitspraken dat de volgende wedstrijd perse gewonnen moet worden om aan te haken. Dan denk ik bij mezelf: 'nee, je moet goed voetballen om aan te haken'. Dat is het belangrijkste. Als het spel goed is, ga je vanzelf wedstrijden winnen. Anders ben je een heel seizoen alleen maar bezig om te kijken: als we deze wedstrijd winnen, gebeurt er dit, en anders dat. Dat gaan wij dus mooi niet doen. Voor ons is het veel belangrijker om het over voetbalinhoudelijke dingen te hebben. Daar blijft bij ons de aandacht op liggen.