Menu
Jong Ajax jaagt op eerherstel

Jong Ajax jaagt op eerherstel

Voor Jong Ajax staat de thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch zaterdag vooral in het teken van eerherstel. De Amsterdamse beloften zinnen op revanche na de ruime nederlaag bij Sparta Rotterdam van zondag (6-0) . ,,We moeten laten zien dat Sparta een incident was en tegen FC Den Bosch drie punten pakken”, stelt aanvoerder Damian van Bruggen.

Het nieuwe kalenderjaar is Jong Ajax nog niet echt gunstig gezind, erkent Van Bruggen (18). ,,Tegen Telstar (1-1) was het niet heel best en tegen Sparta ook niet. We zijn misschien wat minder uit de winterstop gekomen dan we erin gingen.”

Volgens de centrale verdediger hebben enkele wisselingen in de selectie daar niets mee te maken. Zo raakte Jong Ajax onder meer captain Sheraldo Becker kwijt aan PEC Zwolle. ,,Vorige week tegen Telstar speelden we met dezelfde groep als in de wedstrijden voor de winterstop. Daar kan het niet aan liggen.”

Hoewel niet prettig, was de oorwassing bij Sparta ook leerzaam voor de spelers van Jong Ajax. De talenten werden geconfronteerd met de wetten van seniorenvoetbal. Na de rode kaart van doelman Xavier Mous – na een halfuur bij een 0-0 stand - werd Jong Ajax onder de voet gelopen.

Jong Ajax-aanvoerder Damian van Bruggen in duel met Arek Milik tijdens de training. Jong Ajax-aanvoerder Damian van Bruggen in duel met Arek Milik tijdens de training.

,,We komen uit de jeugd, waarin we bijna altijd de betere ploeg waren en konden teren op onze techniek en tactisch vermogen”, vertelt Van Bruggen. ,,In de Jupiler League wordt vechtvoetbal gespeeld. Als je bijvoorbeeld die linksback van Sparta (Kenny Teijsse, red.) zag, dat was echt een beer. We moeten leren ons daar tegen te wapenen. Daar hebben we nog wel eens moeite mee. Bovendien merk je dat sommige ploegen wat gelouterder zijn, bijvoorbeeld met het bespelen van de scheidsrechter en uitlokken van overtredingen. Die slimmigheidjes komen naarmate je ouder wordt.”

Zelf speelde Van Bruggen nog een verdienstelijke wedstrijd, samen met zijn kompaan centraal achterin Robert van Koesveld. ,,Ik denk dat we nog heel veel ballen hebben weggehaald. Maar op gegeven moment kwamen er zoveel man overheen, toen was er geen houden meer aan. We stonden al 1 op 1. Als er dan ook nog mensen op de 16 vrijkomen, dan doe je er niets meer aan.”

Na het vertrek van Becker fungeert Van Bruggen als aanvoerder van Jong Ajax. Het vervult de Almeerder met trots. ,,Ik vind het een eer om aanvoerder te zijn, zeker omdat ik de jongste in de groep ben. Mooi dat de trainer in mij een leider ziet. Ik voel me er ook prettig bij. Ik vind het een mooie taak: de boel bij elkaar te houden op en naast het veld.”

Van Bruggen heeft goede hoop dat Jong Ajax zaterdag het zoet der overwinning weer mag proeven. Wellicht dat het thuisvoordeel een rol kan spelen. ,,Het is lekker om voor het eerst weer thuis te spelen, zeker na twee uitwedstrijden. Het publiek gaat er toch altijd wat meer achter staan. Ik denk dat we in staat moeten zijn een goed resultaat te boeken.”

De wedstrijd wordt zaterdag overigens toch op sportcomplex de Toekomst gespeeld. Aanvankelijk stond het duel in de Amsterdam ArenA gepland. Na overleg met de KNVB en de lokale autoriteiten is besloten het duel naar de Toekomst - vaste thuisbasis van Jong Ajax - te verplaatsen. De wedstrijd in de Jupiler League begint zaterdag om 16:30 uur. Tickets kosten 5 euro. Eind augustus verloor Jong Ajax de heenwedstrijd met 2-0.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Pro Shots (boven) en Gerard van Hees

Tickets Jong Ajax - FC Den Bosch