Menu
Jong Ajax kampioen van Nederland!

Jong Ajax kampioen van Nederland!

Jong Ajax heeft de landstitel voor Beloftenteams veroverd. De ploeg van Adrie Koster en Aron Winter won op de Toekomst met 2-0 van Jong Vitesse en is niet meer bij te halen door de concurrentie.

Er kon weinig meer misgaan, maar om het kampioenschap maandag veilig te stellen, moest Ajax tegen Jong Vitesse toch echt één puntje pakken. Zonder heel groots te spelen werden dat er zelfs drie. Gesteund door ontzettend veel Ajax-supporters versloegen de Amsterdamse Beloften Vitesse met 2-0. Danilo en Javier Martina zorgden voor de doelpunten waarna Daley Blind rond 20.30 uur de kampioensschaal in ontvangst mocht nemen.

Voor trainers Adrie Koster en Aron Winter, die beiden na dit seizoen de club verlaten, is de titel een prachtige afsluiting van een ijzersterk seizoen. ,,Het is heel mooi dat ik met een titel afscheid kan nemen”, aldus de glunderende hoofdtrainer Koster na afloop. ,,We hadden twee doelstellingen voor dit seizoen: kampioen worden en spelers door laten stromen naar het eerste elftal. Beide hebben we gehaald en dat is hartstikke mooi.”

Koster sprak in de dagen voor de wedstrijd al de hoop uit dat er veel mensen naar de Toekomst zouden komen om zijn team aan te moedigen in het kampioensduel met Jong Vitesse. De trainer, die volgend seizoen hoofdtrainer wordt van Club Brugge, werd op zijn wenken bediend. Op de Toekomst waren zo'n 4000 Ajax-supporters aanwezig.

Zonder de tegenstander van de mat te spelen, creëerden de Amsterdammers in de beginfase de beste kansen. Darko Bodul schoot al na vijf minuten van dichtbij in het zijnet, Javier Martina mikte tien minuten later van dichtbij naast en Rasmus Lindgren kopte in de 20ste minuut net naast. Jong Vitesse bracht daar weinig tegenin. Maarten Stekelenburg, die het doel van Jong Ajax verdedigde, hoefde slechts sporadisch in actie te komen. Na het eerste half uur zakte het tempo behoorlijk in. Het leek er niet op dat Ajax nog voor rust op voorsprong zou komen, maar in de 43ste minuut opende Danilo toch de score. Hij werd weggestuurd door Jan-Arie van der Heijden, liet zijn directe tegenstander zijn hielen zien en tikte de 1-0 binnen. ,,Dat doelpunt werkte bevrijdend”, zei de Danilo na afloop. ,,Er zat toch nog wel wat spanning op de wedstrijd. Na de eerste goal gingen we met wat meer vertrouwen spelen. Er kwam echt wat los.” Dat bleek wel, want vlak na de openingstreffer was Danilo dicht bij de 2-0. Van afstand schoot de Belgisch jeugdinternational op de lat.

In de tweede helft kwam het kampioenschap niet meer in gevaar. Ajax had nog steeds het beste van het spel, maar moest nog even wachten op de bevrijdende tweede treffer. Die viel uiteindelijk in de 87ste minuut. Martina rondde op aangeven van Edgar Manucharyan fraai af. ,,Het is altijd mooi om tijdens de kampioenswedstrijd te scoren”, zei de doelpuntenmaker. ,,Dit voelt ook zeker als mijn titel. Officieel hoor ik bij het eerste, maar ik heb bijna alle wedstrijden met Jong Ajax meegedaan. Prachtig dat we vandaag titel hebben gepakt. Voor mij was de laatste keer in de A-jeugd en dat is alweer even geleden.”

Na een mooie ereronde langs het Ajax-publiek, zochten de Ajacieden de kleedkamer op. Daar wachtten de felicitaties en complimenten van onder andere Marco van Basten en Danny Blind en ontstond er mooi feestje.

Jong Ajax speelt vrijdag 8 mei op de Toekomst een benefietwedstrijd tegen Jong Liverpool. Kijk hier voor meer informatie over de kaartverkoop >>