Menu

Jong Ajax kampioen voor tweede keer in successie

Jong Ajax is zaterdagmiddag voor de tweede keer in successie kampioen geworden. Het publiek was massaal toegestroomd naar de Toekomst voor de kampioenswedstrijd van Jong Ajax tegen Jong PSV, die met 2-1 werd verslagen door doelpunten van Quansah en Knopper. Na tien minuten kreeg Takak van PSV zijn tweede gele kaart waardoor zijn team met tien man verder moest. Bij rust stond het 1-1, een stand waaraan Ajax voldoende had voor het kampioenschap. In de tweede helft stelde Knopper de titel veilig door de winnende treffer te scoren.

Olde Riekerink kon weer beschikken over Stekelenburg, Bechan en Seedorf voor de een na laatste competitiewedstrijd van dit seizoen. De drie spelers ontbraken dinsdag wegens hun selectie voor Jong Oranje. Jong Ajax speelde toen gelijk tegen Sparta, waardoor Ajax zaterdag aan een punt voldoende heeft om de titel voor de tweede keer op rij binnen te slepen. De basiself van Ajax kende geen verrassingen, sinds Pienaar bij de selectie is gehaald, neemt Knopper de positie achter de spitesen in. Op de reservebank zaten Tobiasen en vier spelers van de A2. A1 moest eerder op de midag eveneens hun kamioenswedstrijd spelen in Arnhem, waardoor de vaste invallers niet beschikbaar waren.

Vanaf de aftrap probeerde Ajax de tegenstander gelijk onder druk te zetten. De eerste kans was echter voor PSV: uit een corner werd de bal net naast gekopt.

De toon werd gezet door PSV. Ze maakten veel overtredingen om de Ajacieden op het middenveld te stoppen. In de tiende minuuut leverde dat al een gele kaart op voor Tarak. Een ogenblik later werd Walker in het gezicht geslagen door Stojanovic, maar de scheidsrechter zag er geen overtreding in. Tarak maakte even later weer een overtreding. Hij trapte de bal weg en zei nog iets tegen de scheidsrechter. Deze vond het niet kunnen en gaf de PSV-er zijn tweede gele kaart, waardoor PSV na een kwartier al met een man minder moest spelen.

Halverwege de eerste helft leek Ajax meer in de wedstrijd te groeien. Quansah gaf een prachtig hakballetje op Knopper. Die kon er niet bij, maar Walker kwam aansnellen en pikte de bal op voor het doel van Coutinho. Helaas zat er nog een verdediger tussen die de bal hard over de zijlijn joeg. De volgende aanval van de Amsterdammers leverde ook een mogelijkheid op. Een goede voorzet van Bechan vanaf rechts werd door Seedorf naast gekopt.

Meteen was het gevaarlijk aan de andere kant. Becker nam een vrij trap namens de gasten. Stekelenburg moest voor het eerst echt in actie komen, maar de goalie stond zijn mannetje en bracht redding met zijn lichaam.

Jason Culina maakte na een half eeur de meeste aanspraak op de openingstreffer. Een prachtig genomen vrije trap zeilde met een boog net over de lat van het doel van Coutinho.

Bechan in duel Bechan in duel

Ajax speelde goed en aantrekkelijk voetbal. De verdediging zat goed dicht en de Ajacieden wonnen verreweg de meeste duels. Ze waren alleen wat gemakzuchtig, het tempo lag te laag en het leidde niet tot uitgespeelde kansen. Seedorf zette vlak voor rust een mooie actie op waarbij hij twee verdedigers uitspeelde. De bal sprong vlakbij het doel jammergenoeg van zijn voet, waardoor PSV kon opruimen.

Wederom werd het meteen gevaarlijk aan de andere kant. In eerste instantie redde Stekelenburg nog een schot van Wau. De bal leek alsnog het doel in te gaan maar kwam tegen de paal. Huntelaar was er als de kippen bij om het af te maken: 0-1.

Op slag van rust maakte Quansah alsnog gelijk. Knopper versierde een vrije trap aan de rechterkant. Seedorf legde het leer precies op het hoofd van Quansah, die hem alleen maar binnen hoefde te knikken. Dat deed de spits en zo ging Ajax toch nog met een goed gevoel de pauze in.

In de tweede helft zakte de wedstrijd wat in. Knopper ging in de spits spelen, Seedorf erachter en Quansah verhuisde naar het linkermiddenveld. De duels werden vooral op het middenveld uitgevochten, de spits werd goed afgeschermd door de verdediging van PSV, zodat er niet veel kansen ontstonden.

Na een kwartier in de tweede helft kwam het goede nieuws vanuit Arnhem dat de A1 van Ajax de titel op zak had. Het leidde tot een luid applaus van de supporters op de tribune. Het clublied werd ingezet en de stemming zat er goed in, aangezien Jong Ajax ook een goede kans maakte tegen de tien spelers uit Eindhoven.

Enkele minuten later moest Ajax echter oppassen. Huntelaar was dichtbij een doelpunt, maar zag zijn inzet via de paal naast gaan. Bechan deed aan de andere kant wat terug. De voorzet van Mofokeng belandde alleen in handen van de PSV-keeper.

Een kwartier voor tijd deed Ajax eindelijk waar iedereen op wachtte: scoren. Via een zeer subtiel steekpassje van de mee opgekomen rechtsback Mofokeng, pikte Culina de bal op de achterlijn op. De Australiƫr lobde de bal over de hoofden van de PSV-ers precies op het hoofd van Knopper. Deze kopte droog in en zette ajax op voorsprong.

Een juichend Ajax 2 Een juichend Ajax 2

Na de treffer was de wedstrijd gelopen, Ajax kon de titel niet meer ontlopen. Het duurde nog een kwartier tot het eindsignaal. In die laatste fase speelde Ajax de wedstrijd uit, probeerde PSV nog wel wat terug te doen, maar er was niets meer aan te veranderen. Na negentig minuten blies Brummer op zijn fluitje en gooiden de Ajacieden de handen in de lucht. Bloemen en champagne wachtten op de jonge Ajax-kampioenen.

Ajax 2 met de schaal Ajax 2 met de schaal