Menu
Jong Ajax kampioen!

Jong Ajax kampioen!

Jong Ajax is er in de laatste competitieronde toch in geslaagd kampioen te worden van de Beloftencompetitie. In Breda wonnen de Amsterdammers in een goede wedstrijd met 8-0. Feyenoord, met evenveel punten en een beter doelsaldo, moest dus punten verliezen in Eindhoven. En dat gebeurde, in de allerlaatste minuut versloeg PSV de Rotterdammers en hielp Ajax dus aan de landstitel. ,,Het is heel bizar en heel bijzonder om op deze manier kampioen te worden", vond een blije John van den Brom.

Ajax had vooraf tien doelpunten verschil met Feyenoord, en het leek dus bijna een onmogelijke opgave om dat verschil in een wedstrijd te overbruggen. ,,Ik heb vooraf tegen de jongens gezegd dat ze er altijd in moeten blijven geloven", vertelde Van den Brom. En het leek of het team daar ook van overtuigd was, want vanaf de eerste minuut oefende Jong Ajax grote druk uit op het doel van NAC-keeper Christianen. Al na vijf minuten kopte Gaston Sangoy raak uit een voorzet van Daniël de Ridder. Voor rust zorgden Emmanuel Boakye en Stanley Aborah voor een stand van 3-0 in het voordeel van Jong Ajax. Op dat moment stond Feyenoord slechts met 1-0 voor in Eindhoven.

,,In de rust heb ik de groep gevraagd of ze dachten dat we op het doelsaldo konden spelen", zei Van den Brom. ,,En daar werd met een volmondig 'ja' op geantwoord." Aanvoerder Ruud Kras bleef met liesklachten achter in de kleedkamer, Jerghinio Sahadewsing verving de verdediger. Gaston Sangoy, die zijn laatste wedstrijd voor Ajax speelde, werd daarom door Van den Brom aangewezen als aanvoerder.

NAC dwarsboomde de aspiraties van Jong Ajax om aan het doelsaldo te werken op geen enkele manier. Wel moest Kenneth Vermeer een aantal maal in actie komen op een enkele Bredase counter, maar de Brabantse verdediging hielp de Amsterdammers aan de andere kant. Sahadewsing, De Ridder en Boukhari zorgden ervoor dat het twintig minuten na rust al 6-0 was. Het kon nog.

Toen kwam echter het bericht, elftalleider Dick Schoenaker had contact met Eindhoven, dat Feyenoord op een 2-0 voorsprong stond. ,,Met nog iets meer dan tien minuten te spelen moesten wij toen nog zeven keer scoren ofzo, ik dacht, dat lukt nooit", rekende Van den Brom. En dat lukte inderdaad niet. Wel scoorde Sangoy nogmaals en ook Nicolae Mitea pikte een doelpuntje mee, maar de 8-0 leek niet voldoende. PSV scoorde echter ook. De wedstrijd van Jong Ajax was afgelopen, het was nog steeds 2-1 in het voordeel van Feyenoord, en de Ajacieden liepen teleurgesteld naar de dug out. Een goede wedstrijd en acht doelpunten konden de eerste plaats niet afdwingen. Maar... de wedstrijd in Eindhoven bleek nog niet afgelopen. Iedereen die een contactpersoon had in Eindhoven was druk aan het bellen. En ineens ging er een aarzelend gejuich op op het veld.

,,Robert Zwinkels schreeuwde dat het 2-2 was in Eindhoven, maar iedereen dacht dat hij ons in de maling nam", vertelde Van den Brom met een lach. ,,En toen bleek dat PSV in de laatste minuut ook nog 3-2 maakte, toen volgde de echte ontlading!"

En inderdaad, toen bleek dat PSV Feyenoord had verslagen, vielen de de Ajacieden elkaar vol ongeloof en met luid gegil in de armen en vloog alles wat los lag op het veld in de lucht. De waterzakken en bidons werden geleegd boven het hoofd van John van den Brom, er doken flessen champagne op en een vertegenwoordigster van de KNVB haalde een kampioensschaal tevoorschijn. Het ongelooflijke was gebeurd: Feyenoord verloor van PSV, Jong Ajax is opnieuw landskampioen.

,,Als ik nu terugkijk, overdrijf ik niet als ik zeg dat we toch verdiend kampioen zijn geworden", vond Van den Brom. ,,Het is wel een heel bizar en bijzonder kampioenschap. Wij stonden al feest te vieren terwijl de wedstrijd in Eindhoven nog niet eens was afgelopen. De jongens verdienen een compliment voor de manier waarop dit tot stand is gekomen. Ik ben kritisch geweest dit seizoen, qua mentaliteit en instelling heb ik ze soms vervloekt, maar vandaag zag ik plezier en beleving, het was een goede wedstrijd. Een kampioenschap is een kampioenschap, dit is heel erg mooi."