Menu
Jong Ajax kan bijna weer aan de bak

Jong Ajax kan bijna weer aan de bak

Terwijl heel Nederland de komende weken in de ban is van het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië, hervat Jong Ajax komende maandag alweer de training. Na het vertrek van Fons Groenendijk is het de beurt aan het nieuwe trainerskoppel Jaap Stam en Andries Ulderink om zoveel mogelijk spelers vanuit de beloftenploeg te laten doorstromen naar het eerste elftal.

Nadat het vorig seizoen klachten regende over de reglementen heeft de KNVB enkele wijzigingen doorgevoerd ten aanzien van de eerste divisie. Zo worden er vanaf komende jaargang geen competitiewedstrijden meer gepland tijdens een interlandperiode. Met name Jong Ajax, maar ook Jong PSV en Jong FC Twente hadden hier menigmaal last van. Daarnaast wordt er straks soepeler omgegaan met de regel dat spelers die een paar minuten zijn ingevallen bij Ajax 1 niet meer mogen meedoen bij Jong Ajax.

Wat voor selectie Stam en Ulderink straks precies tot hun beschikking hebben, wordt waarschijnlijk gaandeweg de voorbereiding duidelijk als ook het eerste elftal van trainer Frank de Boer het seizoen is gestart. Onder anderen Jordi Bitter en Nick de Bondt vertrokken naar respectievelijk Almere City en Go Ahead Eagles. Daarentegen zullen voormalige A-junioren als Queensy Menig, Elton Acolatse, Djavan Anderson en Anwar El-Ghazi sowieso hun opwachting maken bij Jong Ajax.
Jong Ajax trapt op maandag 11 augustus af voor het eerste competitieduel met Telstar. Een herhaling van vorig jaar toen de Velsenaren in de ArenA werden getrakteerd op een 2-0-nederlaag door twee treffers van Lucas Andersen. Saillant genoeg verschenen destijds ook de WK-gangers Jasper Cillessen en Joël Veltman aan de aftrap, evenals Davy Klaassen en Thulani Serero. Een kwartet dat negen maanden later een groot aandeel had in de vierde landstitel op rij van het eerste.

In speelronde zeven reist Jong Ajax af naar het Zuiden voor de ontmoeting met Roda JC, dat afgelopen seizoen na 41 jaar degradeerde uit de Eredivisie. Verder staat de topper tegen Jong PSV vooralsnog geprogrammeerd op vrijdag 24 oktober. Zoals het er nu naar uitziet speelt de ploeg van Stam en Ulderink de laatste wedstrijd voor de winterstop in eigen huis tegen de Graafschap, dat in de jaargang 2011/2012 onder leiding stond van laatstgenoemde.

Hoewel Ulderink met de Superboeren uitkwam in de Eredivisie, deed hij eerder bij Go Ahead Eagles en AGOVV ervaring op in de Jupiler League. Ook voor Stam is de eerste divisie absoluut geen onbekend terrein, want vanaf 2009 was de 67-voudig international werkzaam als interim – en assistent-trainer van eerste divisionist PEC Zwolle. Daar startte de Kampenaar in 1992 eveneens zijn actieve spelersloopbaan op het een-na-hoogste niveau. Twee jaar later bracht hij met SC Cambuur opnieuw een jaar door in de eerste divisie. Pas daarna kreeg de carrière van het oermens echt gestalte en belandde hij via Willem II, PSV, Manchester United, Lazio en AC Milan in de zomer van 2006 bij Ajax, waar hij ruim een jaar later zijn schoenen aan de wilgen hing.
Het duo Stam/Ulderink lijkt dus alle ingrediënten in huis te hebben om de spelers van Jong Ajax naar een hoger niveau te tillen en te laten doorstromen naar Ajax 1.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees