Menu

Jong Ajax klaar voor Den Bosch

Jari Litmanen zal woensdagavond deel uitmaken van de selectie van Jong Ajax in het bekerduel tegen FC Den Bosch. De Fin probeert met het team van trainers John van 't Schip en Marco van Basten de kwartfinale van de Amstel Cup te bereiken. ,,We zijn er klaar voor", aldus Van 't Schip dinsdagmiddag.

Vooraf schatte Van 't Schip de kans op overleven in op vijftig procent. Nu hij zes spelers van de A-selectie tot zijn beschikking heeft, moet hij die schatting bijstellen. ,,Al weet je het nooit, want tegen Huizen hadden wij ook zeven of acht spelers van het eerste en kwamen we met 2-0 achter", aldus John van 't Schip. ,,De druk ligt bij ons. Aan Jari is gevraagd of hij mee wilde spelen en hij reageerde enthousiast. Behalve Litmanen heb ik ook Maarten Stekelenburg, Nigel de Jong, Anthony Obodai, Victor Sikora en Nicolae Mitea bij de selectie."

De keerzijde daarvan is dat Van 't Schip een aantal van zijn eigen spelers moet teleurstellen. ,,Dat is wel jammer, want het is toch een beetje ons toernooitje, die Amstel Cup. Maar we hebben het aan de jongens uitgelegd dat dit ook een uitgelezen wedstrijd is voor de spelers van het eerste. Rafael van der Vaart zal misschien worden geschorst en nu Jari op de weg terug is, is dit een mooi duel voor hem. Dan moet ik wel mijn aanvoerder Jason Culina vertellen dat hij er naast staat. Jason is goed bezig in zijn rol als spits. Hij laat anderen beter voetballen. Dan is het toch zonde dat ik hem er buiten moet laten. Maar ik heb het hem uitgelegd en hij begrijpt het. Hij weet hoe het werkt in het profvoetbal."

Afgelopen vrijdag heeft Van 't Schip Den Bosch nog aan het werk gezien tegen Stormvogels/Telstar. ,,Den Bosch zit goed in elkaar, al kon je in de eerste helft niet zien waarom de ploeg bovenin de Gouden Gids Divisie meedraait. In de tweede helft wel. Ze namen meer risico, zetten meer druk en waren de betere ploeg. Stefan Jansen is een spits die je niet ziet, maar hij staat er wel. Als de tegenstander nog in balbezit is, kiest hij al positie. Hij loert op momentjes."

Jansen heeft ondertussen al acht keer gescoord in de competitie, waarin FC Den Bosch met 29 punten uit 12 wedstrijden op een tweede plaats staat. Een keer verloor de ploeg, een keer speelde het team van Gert Kruys gelijk. De vorige wedstrijd in de Amstel Cup wonnen de Brabanders met 2-1 van FC Zwolle. ,,Het zal een echt bekerduel worden", verwacht Van 't Schip. ,,Bij ons is de frisheid belangrijk. Dat verwacht ik ook van het team. Maar als ze niet scherp zijn, wordt het moeilijk. De jongens van het tweede moeten laten zien dat ze ook dit niveau aankunnen."

De wedstrijd begint woensdag om 20.00 uur. De selectie van Ajax ziet er als volgt uit:
Maarten Stekelenburg, Sven Taberima, José Valencia, Jussi Kujala, Walker, Thomas Vermaelen, Jerold Promes, Nigel de Jong, Robin Muller van Moppes, Michael Krohn-Dehli, Anthony Obodai, Jamal Akachar, Etienne Esajas, Daniël de Ridder, Jason Culina, Nicolae Mitea, Jari Litmanen, Victor Sikora.