Menu

Jong Ajax klimt naar derde plaats

Door de 3-1 zege op Jong FC Twente is Jong Ajax donderdagavond geklommen naar de derde plaats op de ranglijst in de Beloftencompetitie. Bij rust was het 2-0. Vooral in de eerste helft was Ajax de betere ploeg. Victor Sikora speelde voor het eerst sinds zijn blessure weer een wedstrijd. De aanvaller kwam een uur in actie.

Coach John van ´t Schip kon beschikken over vier spelers van de A-selectie. Jelle van Damme, David Mendes da Silva, Henk Timmer en Victor Sikora stonden in de basis. Buiten de spelers uit zijn eigen selectie, vulde hij de ploeg aan met spelers uit de A-jeugd Dat waren Hedwiges Maduro in het centrum van de verdediging, Rachid Tiberkanine als rechtsbuiten en Sergio Cameron in de spits.

Sikora mocht eindelijk wat wedstrijdritme opdoen. De aanvaller zou eigenlijk vorige week al met de Beloften meedoen, maar toen ging het feest niet door omdat het duel werd verplaatst. Hij moest een weekje wachten. Sikora: ,,Dat mocht ook wel na drie maanden. Ik werd na 35 minuten al een beetje moe, maar het was wel lekker om weer te spelen. Ik ben ook tevreden over mijn spel. Ik heb een paar leuke voorzetjes kunnen geven en we hebben gewonnen. Dat is altijd goed.” Vlak voor rust liep hij een beetje te trekken met zijn been. Het leek of zijn blessure weer opspeelde. ,,Dat was niet zo”, stelde Sikora gerust. ,,Ik kreeg een schop tegen mijn been en dat deed behoorlijk zeer. Maar in de rust heeft de fysio er even naar gekeken en ik kon in de tweede helft doorspelen. Dat ik na een uur werd gewisseld, had er ook niets mee te maken, er was afgesproken dat ik zestig minuten zou spelen. Al had dat van mij wel langer gemogen”, aldus Sikora.

In de wetenschap dat de derde plaats binnen handbereik lag, begon Ajax agressief aan de wedstrijd. Van ´t Schip: ,,Een aantal ploegen had maandag, de dag waarop ook deze wedstrijd eigenlijk gespeeld had moeten worden, verloren. We kenden die resultaten, en dus ook dat we derde zouden staan na een overwinning. Voor ons was het daarom gunstig dat we vandaag pas speelden.”

De druk die de Amsterdammers vanaf het begin op Twente uitoefenden, resulteerde in een goal van Jelle van Damme na acht minuten. De Belgische verdediger was mee naar voren gekomen en schoot een afvallende bal vanaf het zestienmetergebied beheerst in de linkerhoek.

Ondanks het feit dat Jong Ajax opnieuw in een andere samenstelling speelde, stond de organisatie goed. Na een half uur nam Maduro namens Ajax een corner aan de rechterkant. Hij speelde op Cameron die zich in het strafschopgebied bevond. De junior draaide mooi weg van twee verdedigers, gaf voor en Michael Krohn-Dehli hoefde slechts zijn voet er nog tegenaan te zetten. Het was een voorbeeld van de goede organisatie in de eerste helft.

Na de thee 'werd het spelpeil minder', zoals Van ´t Schip het verwoordde. De concentratie was weg, waardoor Twente meer ruimte kreeg om te voetballen. ,,Misschien kostte de eerste helft teveel kracht”, dacht de trainer. Tien minuten na rust maakte Twente de aansluitingstreffer, ook uit een corner. Van ´t Schip: ,,Dat was een gevolg van het concentratieverlies. We hadden afgesproken dat beide palen bij een corner gedekt zouden worden. De tweede paal was gedekt, maar de eerste niet. En daar zat het gaatje voor het doelpunt. Wellicht was het anders ook een goal geweest hoor, maar dan had er wel iemand gestaan die de bal nog had kunnen wegschieten. Het was onnodig. Dat komt ook doordat het elke keer andere jongens zijn die met elkaar spelen. De organisatie moet dan goed zijn, dat is een voorwaarde. Anders geef je de wedstrijd uit handen.”

Sergio Cameron voorkwam dat. Krohn-Dehli kreeg de bal in zijn voeten aangespeeld, versnelde en sneed door de Twentse defensie. De Deen was niet zelfzuchtig en legde breed op Sergio Cameron. Deze stelde de overwinning veilig door simpel binnen te schieten. Het was een verdiende overwinning, want Twente werd zelden echt gevaarlijk. Timmer hoefde slecht een paar keer in actie te komen.

Van ´t Schip was na afloop een tevreden coach. ,,Het is een belangrijke overwinning, want we hebben weer aansluiting met de top. We staan nog wel ver achter op Heerenveen, maar we moeten nu tot het einde zien mee te doen. Volgende week wordt moeilijk. Dan spelen we twee wedstrijden, uit tegen Willem II en thuis tegen Vitesse, Ik moet met veel jongens uit de jeugd spelen, want de selectie van Koeman zit in Rome. Daar kan ik dus geen beroep op doen. Voor de jongens uit de jeugd is het wel goed, zij kunnen hun talenten etaleren. Maar voor de belasting is het minder, zij moeten ook met hun eigen team spelen. Soms is het moeilijk de balans te vinden.”

Van ´t Schip was tevreden over Sikora. ,,In de eerste fase oogde hij fris. Hij had twee, drie goede voorzetten van links en was ouderwets fel, zoals we dat van hem kennen. Hij is de angst kwijt van de operatie aan zijn knie. Voor hem was het belangrijk mee te doen en dat heeft hij naar behoren gedaan. Hij is een voorbeeld voor de jonge jongens wat betreft coaching.” Een speciaal compliment wilde de coach nog kwijt aan zijn aanvoerder, José Valencia. ,,Hij heeft Chris de Witte totaal uit de wedstrijd gespeeld. Daarnaast had hij ook nog een aantal aanvallende acties. Hij was vandaag de absolute uitblinker.”