Menu
Jong Ajax klopt Jong Twente

Jong Ajax klopt Jong Twente

Jong Ajax heeft maandagavond in eigen huis een eenvoudige overwinning geboekt op FC Twente. Op de Toekomst werd het 3-0 dankzij treffers van Tobias Sana en Miralem Sulejmani (2x).

Het duurde lang voordat de wedstrijd op gang kwam. Hoewel er allerminst slecht werd gevoetbald, was de eerst helft niet hartverwarmend. De reden was het magere aantal doelpogingen. Ajax liet de bal snel rondgaan, maar was niet bij machte om het vijandelijk strafschopgebied binnen te dringen, waardoor gevaar uitbleef. Een van de spaarzame mogelijkheden was voor buitenspeler Jody Lukoki. Hij werd op fraaie wijze in de diepte gestuurd door Joël Veltman, maar slaagde er niet in om Twente-doelman Timo Plattel te passeren.

Een 0-0 ruststand leek nabij, totdat Tobias Sana van zich deed spreken in de 39ste minuut. Hij ging een één-twee aan met Miralem Sulejmani, alvorens hij de bal onder keeper Plattel door schoof. Een knap staaltje voetbal, vond Gery Vink, die vier minuten later opnieuw getuige was van een fraai doelpunt. Wederom een treffer die tot stand kwam na een combinatie tussen Sulejmani en Sana, alleen was de rolverdeling nu andersom. Sana bediende Sulejmani, die doorstoomde richting Plattel en koelbloedig binnenschoot met zijn vertrouwde linkervoet.

In amper vijf minuten tijd eisten beide spelers een hoofdrol op in een wedstrijd die tot dan toe geen hoogtepunten had gekend. Trainer Vink sprak na afloop lovende woorden over het tweetal. Over Sana, die zich vorige week tegen Heerenveen ook al onderscheidde met een doelpunt: ,,Tobias maakt stappen. Hij heeft even in een dipje gezeten, wat niet onlogisch is voor een nieuwe speler uit het buitenland, maar hij is op de weg terug.’’ Dan over Sulejmani, behalve maker van de 2-0 ook degene die de 3-0 voor zijn rekening nam: ,,Mickey heeft een tijd niet gespeeld, maar kende vandaag een sterk optreden. Complimenten voor hem.’’

Joeri de Kamps gaat tot het uiterste. Joeri de Kamps gaat tot het uiterste.

Aan de zijde van Ajax was er nog een speler die er bovenuit stak: Kenny Tete. De eerstejaars A-junior kwam als rechtsback tegen Jerson Cabral te spelen en deed dat uitstekend. Cabral kwam er nauwelijks aan te pas, net als de andere aanvallers van Twente. Nul kansen creëerden zij in de eerste helft, tegenover twee na rust. De Tukkers waren als een tandeloze tijger die moeiteloos in bedwang kon worden gehouden door Ajax, vooral in de eerste helft. Coach Vink was dan ook het meest tevreden over dat deel van de wedstrijd en sprak van een ‘goede spelopvatting’. ,,We toonden geduld voordat we onszelf beloonden. Het waren twee doelpunten die ontstonden door goede loopacties.’’ Daarmee kraakte Ajax de behouden tactiek van Twente, aldus de oefenmeester.

Vlak na rust besliste Ajax het duel. Zoals eerder vermeld betrof het een doelpunt van Sulejmani. Nadat hij de bal had ontvangen rond de zestienmeterlijn, werd hem geen strobreed in de weg gelegd om raak te schieten. Dat deed hij ogenschijnlijk eenvoudig, laag over de grond in de verre hoek. Het doelpunt voorkwam dat het nog spannend zou worden op de Toekomst. Wat volgde was een saaie vertoning zonder hoogtepunten. ,,Het werd rommeliger. We leden te makkelijk balverlies’’, constateerde Vink. Desondanks was hij zeer te spreken was over het uiteindelijke resultaat. ,,Een uitstekende overwinning. Zo zou je de avond kort maar krachtig kunnen samenvatten.’’

Ajax: Cillessen, Tete, Veltman, Denswil, Boilesen (46. Boccara), De Kamps, Serero, Sana, Lukoki (70. Menig), Sulejmani (77. Vermeij), Andersen.Tekst: Fabian van der Poll
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Twente-trainers Alfred Schreuder en Youri Mulder bekeken de verrichtingen van hun beloften. Twente-trainers Alfred Schreuder en Youri Mulder bekeken de verrichtingen van hun beloften.
Tobias Sana scoort de openingstreffer. Tobias Sana scoort de openingstreffer.

Kenny Tete speelde een sterke wedstrijd. Kenny Tete speelde een sterke wedstrijd.
Nicolai Boilesen is weer aardig fit. Nicolai Boilesen is weer aardig fit.
Ilan Boccara speelt nog altijd met een gezichtsmasker. Ilan Boccara speelt nog altijd met een gezichtsmasker.
Aanvoerder Stefano Denswil maakt meters. Aanvoerder Stefano Denswil maakt meters.
Jasper Cillessen springt daadkrachtig op de bal af. Jasper Cillessen springt daadkrachtig op de bal af.
Patrick Kluivert, coach van Jong Twente, felicteert Gery Vink met de zege. Patrick Kluivert, coach van Jong Twente, felicteert Gery Vink met de zege.