Menu
Jong Ajax koploper na zege op Fortuna

Jong Ajax koploper na zege op Fortuna

Jong Ajax heeft na een 2-1 zege op Fortuna Sittard de koppositie in de Jupiler League gegrepen. Na een eerste helft vol flitsend combinatievoetbal werd het in de tweede helft echt vechtvoetbal, maar dankzij mooie treffers van Abdelhak Nouri en Pelle Clement bleef de buit in Amsterdam.

Trainer Marcel Keizer had ten opzichte van de wedstrijd tegen FC Den Bosch op één plek gewijzigd. Waar tegen de Brabanders Heiko Westermann nog centraal in de verdediging stond werd het centrale duo nu gevormd door Matthijs de Ligt en Terry Lartey Sanniez. Op linksback was daarom plaatsgemaakt voor Damil Dankerlui. Op het middenveld was Carel Eiting weer een halve linie opgeschoven, ditmaal op de 10-positie.

Nouri opent score
Naast Eiting werd het middenveld weer gevormd door Frenkie de Jong en Nouri, wat veel snel combinatievoetbal opleverde. Al snel nam Jong Ajax dan ook het initiatief, en de eerste kansjes via Clement en Vince Gino Dekker dienden zich aan. Voor Fortuna ging het duidelijk iets te snel, en na weer een flitsende aanval via De Jong en Clement stond plots Nouri alleen voor doelman Leon ter Wielen: 1-0.

Ook na het openingsdoelpunt bleef Jong Ajax de baas, waarbij met lichtvoetige combinaties een weg naar het doel werd gezocht. Clement en Eiting voelden zich verbazingwekkend goed thuis op voor hen 'nieuwe' posities, al bleef het soms iets te lang wachten op de laatste beslissende pass. Fortuna probeerde er met spaarzame counters uit te komen, maar de gasten vonden telkens de rappe Ajax-verdedigers op hun weg.

Abdelhak Nouri juicht bescheiden na de 1-0.
Abdelhak Nouri juicht bescheiden na de 1-0.
Fortuna-doelman Leon ter Wielen ziet Pelle Clement de score verdubbelen.
Fortuna-doelman Leon ter Wielen ziet Pelle Clement de score verdubbelen.

Na de pauze bleef Jong Ajax de aanval zoeken, al viel de 2-0 uit een vlijmscherpe counter. Via Dekker en De Jong werd rechtsback Deyovaisio Zeefuik diep gestuurd, die de bal vanaf de achterlijn breed gaf zodat Clement 'm alleen nog maar hoefde binnen te tikken. Fortuna ging er na de goal harder in kleunen en kwam via het fysieke voetbal tot kansen. Keeper Norbert Alblas bleek echter een flinke sta-in-de-weg door enkele goede kopballen en schoten op schitterende wijze te pakken. Jong Ajax moest terug, zeker na de aansluitingstreffer van Luc Mares. Het werd een typische Jupiler League-slotfase, met hotseknots begonia-voetbal en een opstootje waar invaller Adham el Idrissi tegen zijn tweede gele kaart aanliep. Uiteindelijk bleef het bij 2-1 waardoor Jong Ajax nu de ranglijst in de Jupiler League aanvoert.

Kanttekeningen
Keizer was tevreden over de eerste helft, maar plaatste wel enkele kanttekeningen: ,,We speelden leuk in de opbouw en aanval, maar hadden eerder af moeten drukken. Soms wachtten we te lang met de laatste pass, maar we hadden gewoon met 2 of 3-0 voor moeten staan. Fortuna Sittard kwam feller uit de rust, daar is ongetwijfeld wat gezegd in de kleedkamer. Door een standaardsituatie werd het 2-1, maar we hadden toen al lang verder voor moeten staan."

De vechtlust op het einde was ook voor Keizer mooi om te zien: ,,Ik moet de jongens een compliment maken dat ze het over de streep hebben getrokken, maar ze hadden er wel beter onder uit moeten voetballen. Over de tweede helft ben ik dus niet tevreden, maar met de eerste helft kunnen we zeker door. Dat vind ik belangrijker dan de koppositie in de Jupiler League."

Jong Ajax - Fortuna Sittard 2-1 (1-0): 20. Abdelhak Nouri 2-1, 53. Pelle Clement 2-0, 76. Luc Mares 2-1

Jong Ajax: Alblas, Zeefuik (87. Mazraoui), De Ligt, Lartey-Sanniez, Dankerlui (70. Savastano), De Jong, Eiting, Nouri, Cerny, Clement, Dekker (69. El Idrissi)

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Pro Shots/Jasper Ruhe