Menu
Jong Ajax krijgt ADO pas laat op de knieën

Jong Ajax krijgt ADO pas laat op de knieën

Met een team dat bijna helemaal uit spelers van de A-selectie bestond, heeft Jong Ajax in de slotfase van de wedstrijd ruim afstand kunnen nemen van Jong ADO Den Haag. Het duel op het door de regen spekgladde veld van de Toekomst eindigde maandagavond in een 3-0 zege voor het team van trainers Pieter Huistra en Fred Grim.

Van de elf basisspelers van Jong Ajax trainen alleen Timothy van der Meulen, Nathaniel Will en Tom Overtoom normaal gesproken onder Huistra en Grim. De overige acht spelers behoren tot de selectie van Martin Jol. Met in het achterhoofd dat zondag voor het duel tegen RKC Waalwijk Jan Vertonghen, Toby Alderweireld en Demy de Zeeuw zijn geschorst, kon dit duel met Jong Ajax voor sommige spelers wel eens de doorslag gaan vormen wie Jol als vervangers voor het trio zal opstellen. ,,Ik denk wel dat Martin Jol deze wedstrijd gebruikt om te zien hoe sommige spelers ervoor staan", aldus Huistra. ,,Hij was er vanavond zelf ook."

Jol zag Jeroen Verhoeven op doel, George Ogararu op rechts en Rob Wielaert in het centrum van de verdediging in actie. En ook Christian Eriksen, Nicolás Lodeiro, Ismaïl Aissati, Miralem Sulejmani en Hyun Jun Suk hadden van hem de opdracht gekregen bij Jong Ajax mee te doen. Een spetterende wedstrijd kregen Jol en de supporters niet te zien. Daarvoor waren de omstandigheden misschien ook té lastig met regen, harde wind en een spekglad veld.

Ajax kwam wel beter uit de startblokken dan ADO Den Haag en met doelpogingen van Eriksen, Suk en Aissati was de thuisploeg actiever dan de opponent, waarbij Ricky van den Bergh al na 26 minuten het veld geblesseerd moest verlaten. ADO probeerde het veelal met de lange bal, die door de wind nog een flinke snelheid meekreeg, richting Milic en Vicento. Als ADO er al eens door kwam, was er nog altijd Jeroen Verhoeven die kordaat optrad. Maar het was toch vooral Ajax dat zich van de aanvallende kant liet zien. ,,ADO liet zich ver terug zakken. Dit was typisch zo'n wedstrijd waarin je moest wachten op de eerste goal. Die viel wat laat", sprak Huistra met gevoel voor understatement.

Christian Eriksen weet zich omringd door ADO-spelers. Christian Eriksen weet zich omringd door ADO-spelers.

Want dat eerste doelpunt viel acht minuten voor tijd. Lodeiro werd door Piqué gevloerd en scheidsrechter Bakkelo kon weinig anders dan een strafschop toekennen aan de Uruguyaan, die zelf achter de bal ging staan. ,,Nicolás had van te voren al aangeven dat hij wel een strafschop wilde nemen", zei Huistra. ,,Maar dat hij hem om díe manier zou nemen was voor ons ook een verrassing."

Lodeiro toverde - bij die 0-0 stand - een onvervalste Panenka uit zijn hoge hoed en doelman Coutinho had het nakijken. En zoals Huistra al verwachtte, kreeg Jong Ajax na die goal meer ruimte. Prompt liep de ploeg, die - ook ingegeven door het grote aantal spelers van de A-selectie - voor het eerst in een 4-4-2-systeem speelde, nog uit naar een grote, wat geflatteerde 3-0 overwinning. Christian Eriksen, die in de eerste helft nog een bal op de paal mikte, scoorde uit een vrije trap de 2-0. Hyun Jun Suk knalde ook nog de 3-0 namens Jong Ajax binnen. Zo kwam er alsnog een fraaie uitslag op het scorebord. ,,Uiteindelijk ben ik tevreden", constateerde Huistra. ,,Ik vond het vooral positief dat alle spelers zeer gemotiveerd voor de dag kwamen."
Donderdag wacht Jong Ajax een uitwedstrijd achter gesloten deuren tegen Jong Feyenoord.

Bekijk dinsdag de samenvatting van de wedstrijd en reacties van Will, Suk en Huistra op Ajax TV

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Nathaniel Will glijdt Lex Immers van de bal en Verhoeven brengt redding. Nathaniel Will glijdt Lex Immers van de bal en Verhoeven brengt redding.
Hyun Jun Suk pakte zijn goal weer mee. Hyun Jun Suk pakte zijn goal weer mee.
Tom Overtoom speelde gedreven tegen ADO Den Haag. Tom Overtoom speelde gedreven tegen ADO Den Haag.
Met een Panenka-strafschop opende Lodeiro de score. Met een Panenka-strafschop opende Lodeiro de score.