Menu

Jong Ajax krijgt met punt te weinig in Klassieker

De ranglijst kon voor een avond de kast in, want maandagavond op de Toekomst deed de stand in de Beloftencompetitie er totaal niet om. Jong Ajax - Jong Feyenoord stond namelijk op het programma. ,,En dat is de Klassieker", wist trainer John van ´t Schip. ,,Of je nou in het eerste, Jong Ajax of de E1 speelt! En of je nou samen onderaan staat, of bovenaan." Jong Ajax speelde in een aantrekkelijke wedstrijd met 2-2 gelijk tegen de Rotterdammers. ,,Gezien het spelbeeld, hadden we meer verdiend", vond Van 't Schip

Ronald Koeman puzzelt wat af bij het eerste en ook John van ´t Schip moet elke wedstrijd weer iets anders bedenken. Maar waar Koeman dat doet uit strategisch oogpunt, daar moet Van ´t Schip het doen omdat hij niet genoeg eigen spelers heeft. Deze maandag tegen Feyenoord betekende dat voor Jussi Kujala dat hij als rechtsachter moest spelen, Jose Valencia speelde samen met A-junior Jerold Promes centraal in de verdediging en een andere A-junior, Randy Rustenburg verdedigde de linkerkant en had in de kleine Richard Blonk een tegenstander van formaat.

Promes was een openbaring. De A-junior speelde een solide partij, zonder fouten en liet zich het hoofd niet op hol brengen door de Rotterdammers. ,,Ik vond hem erg goed”, sprak Van ´t Schip na afloop. Zo is natuurlijk van elk nadeel een voordeel te maken: te weinig spelers betekent immers dat jongere talenten zich weer kunnen aandienen. ,,Maar het gaat er nu natuurlijk om hoe Jerold zo´n wedstrijd terugkoppelt als hij weer in zijn eigen team speelt.”

Hetzelfde geldt voor Jamal Akachar, die in de 78ste minuut Kiran Bechan verving. De huidige zaterdagamateur speelde twee jaar in de A-jeugd bij Ajax alvorens hij naar de amateurtak overstapte. ,,Ik heb Jamal er nu twee keer bij gehad. Hij speelde ook nu weer een goed kwartier en hij is uit 1982, een jaar waarmee hij nog bij Jong Ajax mag meespelen.”

Toen Akachar in het veld kwam was de wedstrijd al lang ontvlamd. Feyenoord had het eerste kwartier nog het beste van spel en de ploeg van André Stafleu startte zeer offensief. Maar daarna kreeg Ajax grip op de wedstrijd. Ook omdat Van ´t Schip Nourdin Boukhari verhuisde van de flank naar het centrum en Bechan en Krohn-Dehli van zijde liet ruilen. Helaas moesten de Amsterdammers toen al tegen een 0-1 achterstand aankijken omdat Charlos Alberto een fantastisch schot op doel bekroond zag met een doelpunt. De thuisploeg nam de touwtjes na 25 minuten in handen en stond dat overwicht voor rust niet meer af. Sneijder, Boukhari en Krohn-Dehli kregen mogelijkheden op een treffer, maar moesten toch toezien dat er met een 0-1 achterstand werd gerust.

Na bijna twintig minuten in de tweede helft sneed Wesley Sneijder een van zijn befaamde voorzetten aan en kon Boukhari, ook al op schitterende wijze, koppend de gelijkmaker binnenwerken. Lang bleef die stand niet op het bord, want uit een vrije trap schoot Alberto zijn tweede goal van de avond binnen. En deze deed in schoonheid nauwelijks onder voor de eerste. Tot ongenoegen van de fanatieke Ajax-supporters. Het publiek ging als een man achter Ajax staan en geruggesteund door de fans zette Boukhari in de 74ste minuut na een hoekschop van Sneijder zijn ploeg wederom naast Feyenoord.

In de zinderende slotfase kregen de Ajacieden nog de kansen op de volle winst maar dat zat er niet in. ,,We hadden kunnen winnen, maar ik ben tevreden dat deze aantrekkelijke wedstrijd in 2-2 is geëindigd'', aldus Van 't Schip.