Menu
Jong Ajax laat kaas van brood eten

Jong Ajax laat kaas van brood eten

Jong Ajax heeft maandagavond op het kunstgrasveld van sportcomplex de Toekomst het deksel op de neus gekregen. De ploeg van Pieter Huistra en Fred Grim leidde na 65 minuten met 2-1, maar liet Jong AZ naar een overwinning counteren, 2-3.

Jong Ajax begon als virtuele koploper van de Beloftencompetitie aan de provinciale derby tegen Jong AZ. De Amsterdammers stonden weliswaar vier punten achter op Jong Sparta, maar hadden nog twee duels op die ploeg tegoed. Dit kalenderjaar was er echter nog niet uitmuntend gepresteerd met een nederlaag in de beker, een in de competitie en een gelijkspel tegen Jong Heerenveen. De enige zege werd op eigen veld behaald tegen Jong Sparta.

Maar het leek de goede kant op te gaan met Jong Ajax, dat uitstekend van start ging tegen de Alkmaarse ploeg van trainer Michel Vonk. Vlatko Lazic was in de zestiende minuut dicht bij de openingstreffer, maar trof de paal. Dankzij goed uitkomen van Ajax-doelman Sergio Padt kwam ook Jong AZ twee minuten later (nog) niet aan een doelpunt en in dezelfde minuut scoorde Hyun-Jun Suk wel de eerste van de avond. De voorzet kwam van Lazic, de Koreaan werkte fraai af, 1-0.

Hoewel het spel op het kletsnatte en koude veld op en neer golfde, was Jong Ajax de betere ploeg. De thuisploeg kreeg ook de mooiste kansen. Zes minuten voor rust had Tom Overtoom een grote mogelijkheid na een voorzet van Kennedy, maar AZ-doelman Hobie Verhulst kreeg - waarschijnlijk tot zijn eigen verbazing - nog de kans de bal te pakken. Kansloos was hij in de 43ste minuut op een inzet van Ismaïl Aissati maar nu stond wederom de paal Amsterdams succes in de weg.

Vlatko Lazic werkte hard aan de linkerkant. Vlatko Lazic werkte hard aan de linkerkant.

In de tweede helft had AZ een iets anders spelconcept. De bal moest razendsnel naar voren en daar werd gegokt op de snelheid van de voorwaartsen. Dat pakte voor de Alkmaarders uitstekend uit. Nick van der Velden liep de Ajax-defensie over de flank eruit, gaf voor op twee (!) vrijstaande ploeggenoten en aanvoerder James Holland trok de stand gelijk, 1-1. Nadat Aissati zijn schot aan de andere kant door Verhulst zag worden gekeerd, ging AZ op identieke wijze ten aanval. Nu was het bijna Brett Holman die scoorde, maar de Australiër miste de opgelegde mogelijkheid.
Ajax kwam weer op voorsprong toen de uitstekend ingevallen Araz Özbiliz na een mooi passje van Suk aan de zijlijn alleen op doel afmocht. Özbiliz bleef koel, 2-1. ,,En dan moet je professioneel zijn, de wedstrijd doodmaken en de 2-1 over de streep trekken", wist trainer Huistra achteraf. ,,Ik was zeer tevreden over de wedstrijd tot zeventigste minuut. We gingen daarna te veel vooruit lopen en gaven aan de zijkanten veel ruimte weg. We hadden tegen het einde compacter moeten spelen. Zeventig minuten waren we heer en meester. Daarna deden we onszelf tekort."

Want de vrijgelaten Van der Velden werkte in de 73ste minuut de gelijkmaker binnen en twee minuten voor tijd schoof invaller Roland Alberg de 2-3 alsnog binnen. Daardoor stond Jong Ajax onterecht met lege handen. ,,We waren net niet slim genoeg", concludeerde Huistra tot slot. ,,Deze wedstrijd was van een hoog niveau voor de Beloftencompetitie. Dat moeten we zien vast te houden. Maar het was een smet dat we de voorsprong weggaven."

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl

Kennedy in duel met Gill Swerts. Kennedy in duel met Gill Swerts.
Suk is blij met zijn treffer. Suk is blij met zijn treffer.
Aissati was onfortuinlijk in de afwerking. Aissati was onfortuinlijk in de afwerking.
Suk werkte keihard in het strafschopgebied van AZ. Suk werkte keihard in het strafschopgebied van AZ.
Aanvoerder Johan Kappelhof komt Mike Boelee tegen. Aanvoerder Johan Kappelhof komt Mike Boelee tegen.