Menu

Jong Ajax laat ook tegen FC Twente punten liggen

Jong Ajax kreeg in eigen huis met een punt te weinig tegen een zeer defensief FC Twente. De ploeg van trainer Jan Olde Riekerink was veel in balbezit, kreeg ook een handvol opgelegde kansen, maar scoorde slechts een keer via Mido. Aangezien Twente na 21 minuten op voorsprong was gekomen en in de tweede helft de deur op slot gooide, was de eindstand 1-1.

Zes wedstrijden heeft Jong Ajax nu gespeeld, drie daarvan werden gewonnen, twee eindigden gelijk en vorige week verloor de formatie van Feyenoord. Het eerste gelijkspel behaalde Ajax tegen Utrecht, ook thuis op de Toekomst en daar kwam dus zaterdagmiddag een tweede bij. Dat was jammer, want de Amsterdammers waren zeker niet gelijkwaardig aan Twente, maar beter. Twente groef zich in, haalde nauwelijks de achterlijn maar kwam wel op voorsprong.

Dat gebeurde bij de eerste de beste mogelijkheid na defensief onhandige acties. Ajax had echter al op voorsprong kunnen staan. Mido, die zijn rentree maakte - hij raakte in de UEFA Cupwedstrijd tegen Apollon Limassol aan zijn hoofd geblesseerd- vocht zich in de achtste minuut op karakter langs zijn opponent. Toen hij zich eenmaal vrij voor doelman Pasveer bevond, schoot de Egyptische spits tegen hem op. Mido startte met nummer 9 op zijn rug.

Een ander A-selectielid moest ritme op doen, Pius Ikedia. Dat ritme zat er in de eerste helft goed in bij de Nigeriaan. Hij slalomde zich in de tiende minuut op fantastische wijze door de defensie. Helaas was het vervolg van de actie niet succesvol. Maar in de zestiende minuut toverde de rechtsbuiten opnieuw een reeks sublieme bewegingen uit zijn benen. Voshaar trok hem eerst op de rand van de zestien meter aan zijn shirt onderuit en tacklede hem als toegift. Scheidsrechter Pijlman floot volstrekt ten onrechte niet.

Na twintig minuten stichtte Twente het eerste gevaar bij Didulica. Waar het aan Ajax-kant niet lukte de kansen te verzilveren, daar bracht Ruud ter Heijde zijn ploeg direct op voorsprong, 0-1.

Ajax ging door waar het voor het doelpunt was gebleven. Aanvallen en kansen creëren. Mido kreeg het drie minuten na de openingsgoal van Twente op zijn heupen en zette een prima actie in op links. Hij wachtte lang genoeg om Pasveer dat broodnodige stapje naar voren te laten zetten, en schoot de bal achter de keeper langs over de doellijn, 1-1.

Voor rust lieten Bechan en Pienaar nog fraaie schoten los, maar de rust werd met 1-1 bereikt.

In de tweede helft koos Olde Riekerink voor een nummer 4 positie in plaats van twee centrale verdedigers (Kras en Heitinga). Heitinga ging centraal achterin spelen en Walker stond een paar meter voor hem. Waar Kras nauwelijks mee opkwam, daar liep Walker vaker op de Twente-helft dan op zijn eigen helft. Maar het was daar sowieso erg druk, want heel Twente had zich terug laten zakken tegen de eigen zestien meter aan.

Toch kon Ajax drie grote kansen noteren in de openingsfase na rust. Mido, nu spelend op links omdat Quansah Bechan had vervangen, schoot diagonaal over, Quansah zelf kwam op rechts sterk door en Ikedia schoot na een fraaie solo op de paal. Niemand van Ajax was ter plaatse om de rebound voor zijn rekening te nemen. Mido trok als vanzelf voortdurend naar de spitspositie, waardoor er veelvuldig twee diepe spitsen stonden.

Pienaar (hoog over), Walker (over) en Tomas Galasek (handen keeper) roken aan een doelpunt, maar proefden het niet. Twente liet zich nog nauwelijks in aanvallend opzicht zien. Met nog negen minuten te spelen kwam Stefano Seedorf in de ploeg. De Zaankanter leek een goede voorzet van Quansah met een vliegende kopbal binnen te werken, maar ook hem lukte het niet. Ook in blessuretijd kreeg Seedorf de bal na een corner op het hoofd. En ook deze inzet joeg hij niet in de netten, waardoor de stand bleef zoals die bij rust was, 1-1.

De beloftes van Ajax kunnen zich nu volledig richten op de bekerwedstrijd van komende dinsdag tegen De Graafschap.