Menu

Jong Ajax laat twee punten liggen in Alkmaar

Jong Ajax heeft op het slechte veld van AFC '34 in Alkmaar genoegen moeten nemen met een punt tegen Jong AZ, dat laatste stond op de ranglijst van de Beloftencompetitie. ,,Teleurstellend", noemde trainer John van 't Schip het resultaat. Binnen het kwartier kwamen de Amsterdammers op achterstand, maar aanvoerder José Valencia bracht Ajax vier minuten voor rust langszij. Het laatste kwartier moesten de Amsterdammers met tien man verder, omdat doelman Robert Zwinkels een rode kaart kreeg.

Trainer John van 't Schip moest op het laatste moment zijn team wijzigen. Davide Mendes da Silva kreeg vlak voor vertrek naar Alkmaar te horen dat hij met Jong Oranje mee moest naar Moldavië. Dat betekende een flinke omzetting. Dwight Tiendalli ging van de beoogde rechtsbackpositie naar het centrum, Jussi Kujala zakte een linie naar rechtsachter en Nourdin Boukhari verliet zijn op papier linksbuitenplaats voor die van nummer 10. Dat creëerde ruimte voor Etienne Esajas, die vanaf de flank moest komen. Met slechts drie wisseltjes was de bank matig bezet. ,,Ik heb nog geprobeerd jongens van de zaterdag te krijgen, maar die moesten gewoon werken. Anderen van de A-junioren hadden studie en een keeper was ziek", treurde Van ´t Schip enigszins.

De Ajax-trainer had zijn team gewaarschuwd voor AZ, dat vast op de laatste plaats staat en eind september zijn laatste overwinning boekte. Nota bene in en tegen Heerenveen, de lijstaanvoerder. ,,We hebben hier nog nooit een makkelijke wedstrijd gespeeld", herinnerde Van 't Schip zich. ,,Ik heb ze de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag nog voorgehouden. Die verloren we. Het is hier altijd knokken voor de punten. AZ had in deze wedstrijd niets te verliezen. Daar moet je je op instellen. Dat gebeurde te weinig. We waren niet geconcentreerd."

Omdat de hele defensie inclusief Zwinkels in de veertiende minuut stond te slapen kon Canigia de bal voortrekken en schoof Robin Bakker van buiten het strafschopgebied de bal in het verlaten doel, 1-0. Dat was niet eens onverdiend, want de Alkmaarders, die net als Ajax vijf A-junioren hadden opgesteld, begonnen goed. Ajax kreeg echter ook genoeg mogelijkheden. Zo snelde zes minuten na het doelpunt Boukhari vanaf eigen helft alleen op de keeper af. Marcel Huisman voorkwam met een sliding echter de gelijkmaker. Een minuut later gaf de Rotterdammer goed, doch ietwat laat, voor op Esajas die binnen leek te schuiven. Maar Beau Molenaar, ook al zo'n talentvolle A-junior, redde bekwaam.

Toch kwam Ajax voor rust gelijk. Een prima opzet via de rechterkant, waar Valencia opeens opdook, werd door de Ajax-aanvoerder zelf verrassend afgerond. Een merkwaardig schot stuiterde voor Molenaar zo vreemd dat de bal het doel in huppelde, 1-1. ,,In de rust heb ik aangegeven dat we meer moesten knokken", aldus Van 't Schip. ,,We moesten scherpte bewaren ondanks dat er jongens meededen die drie wedstrijden in de week spelen en dus op hun laatste benen lopen. Logisch dat zij niet fris zijn. Maar toch moet je dan je concentratie bewaren."

Zoals Ajax het laatste kwartier voor rust speelde, meer gedurfd en meer druk uitoefenend, moest het in de tweede helft ook. Na een uur spelen snelde De Ridder weg, zette voor op Boukhari maar de Rotterdammer kopte vanuit buitenspelpositie binnen. In de 71ste minuut raakte Ajax zijn keeper kwijt. Nadat Tim Appelman Robert Zwinkels op de enkel had geraakt, verloor de Ajax-doelman compleet zijn hoofd en snelde hij de dader over een tiental meters achterna. De pogingen van zijn teamgenoten hem tegen te houden ten spijt. Zwinkels gaf vervolgens Appelman zo'n flinke duw dat scheidsrechter Van Meenen niets anders kon doen dan de doelman de rode kaart geven. ,,Dat was dom van Robert. Hij benadeelt zo zijn eigen team. Gelukkig had ik nog een doelman mee", vond de trainer. Jeffrey Jansen werd door AZ nauwelijks op de proef gesteld. ,,Maar hij deed het goed. Coachte direct zijn medespelers", had Van 't Schip, die ook complimenten over had voor Akachar, Krohn-Dehli en Valencia, gezien

Met tien man kreeg Ajax meer ruimte dan in de eerste zeventig minuten van de wedstrijd. Invaller Fred Benson gaf in blessuretijd nog voor. Maar Boukhari liep de bal naast. Daardoor bleef het 1-1. ,,We hebben hier twee punten verloren. Qua kansen hadden we hier kunnen winnen. Ik had ook steeds het gevoel nog dat het er wel in zat. Maar aan de kant, voelde het ook of AZ nog zou scoren. Het kampioenschap was al bijna onmogelijk, maar die illusie hoeven we nu helemaal niet meer te hebben", aldus Van 't Schip.

Jong AZ - Jong Ajax 1-1 (1-1). 14. Robin Bakker 1-0, 41. Valencia 1-1. Scheidsrechter: R. van Meenen. Toeschouwers: 300. Rode kaart: 71. Zwinkels (Ajax). Gele kaarten: 61. Rustenberg (Ajax), 61. Moudou, 62. Van Langen, 71. Appelman (allen AZ)

AZ: Beau Molenaar, Mart van Geldrop, Arjen van Langen, Tom Zoontjes (51. Magid Jansen), Tim Appelman, Marcel Huisman, Mo Moudou (77. Erik Homan), Cruz, Robin Bakker, Jordy van Wijk (80. Jim Hoost)

Ajax: Robert Zwinkels, Jussi Kujala, Dwight Tiendalli, José Valencia, Randy Rustenberg, Michael Krohn-Dehli, Daniel de Ridder (71. Jeffrey Jansen), Jamal Akachar, Sergio Cameron (76. Fred Benson), Nourdin Boukhari, Etienne Esajas (86. Ferdi Elmas)