Menu

Jong Ajax laat weer steken vallen

Opnieuw heeft Jong Ajax in de jacht op het kampioenschap in de Beloftencompetitie punten laten liggen. In en tegen Heerenveen kwamen de Amsterdammers niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Al in de openingsfase scoorde Nicolae Mitea, na rust kwamen de Friezen langszij. ,,Zo roep je de moeilijkheden over jezelf af", concludeerde John van den Brom.

De trainer van het Beloftenteam had de beschikking over zeven spelers van de A-selectie: Maarten Stekelenburg, Anthony Obodai, Urby Emanuelson, Rasmus Lindgren, Daniƫl de Ridder, Nicolae Mitea en Nourdin Boukhari. Ruud Kras, Niklas Moisander, Rachid Tiberkanine en Gaston Sangoy completeerden het elftal.

De Amsterdammers gingen voortvarend van start. Al in de tweede minuut zette Mitea zijn team op voorsprong. Sangoy schoot hard op doel, de keeper liet de bal los en de Roemeen was er als de kippen bij om de bal in het doel te werken. Na het snelle doelpunt bleef Ajax goed voetballen. ,,Maar we vergaten de 2-0 en de 3-0 te maken", verklaarde Van den Brom. Sangoy en Boukhari verzuimden namelijk ieder om een honderd-procent-kans af te ronden. Daardoor ging Ajax met slechts een minimale voorsprong de kleedkamer in.

Daar bleef Obodai achter na de pauze, de Ghanees had een tikje gehad en werd vervangen door Emmanuel Boakye. In de tweede helft kon Ajax het niveau van voor de rust niet vasthouden. ,,We hebben achteruit gelopen, konden de bal op het middenveld niet vasthouden en de aansluiting naar voren niet vinden", aldus Van den Brom.

En dat is vragen om moeilijkheden tegen een team dat enthousiast en met maximale inzet speelde. Emanuelson verloor de bal, er ontstond een rommelige situatie en de Friese spits profiteerde daarvan door de bal onder Stekelenburg door te schuiven. ,,Zonde", vond Van den Brom. ,,Want Emanuelson speelde verder een goede wedstrijd en Stekelenburg heeft in de eerste helft een paar keer fantastisch gered. Na de goal van Mitea zag het er goed uit en is het jammer dat we het niet af hebben gemaakt. Heerenveen heeft slechts een paar kansen gehad en de paar die wij kregen hebben we niet benut. Zo hebben we dus weer een steek laten vallen op weg naar het kampioenschap."

Het behalen van de landstitel heeft Jong Ajax echter nog altijd in eigen hand. De Amsterdammers hebben vier punten verloren in de laatste drie wedstrijden, maar staan nog altijd een punt voor op concurrent Feyenoord, met een wedstrijd minder gespeeld. Dat inhaalduel speelt Jong Ajax aanstaande donderdag tegen FC Twente, in Enschede. Gaston Sangoy en Emmanuel Boakye zullen er die wedstrijd niet bij zijn, het duo zit dan een schorsing uit.

Opstelling Ajax: Stekelenburg, Obodai ('46 Boakye), Kras, Emanuelson, Moisander, Lindgren, Tiberkanine ('60 Aborah), Boukhari, De Ridder ('75 Sahadewsing), Sangoy, Mitea.