Menu
Jong Ajax laat zege liggen tegen Go Ahead

Jong Ajax laat zege liggen tegen Go Ahead

Jong Ajax heeft zich maandag gedeeltelijk kunnen revancheren voor twee opeenvolgende uitnederlagen. In de Amsterdam Arena werd met 2-2 gelijkgespeeld tegen Go Ahead Eagles. De Ajacieden toonden veerkracht door tweemaal een achterstand weg te poetsen en hadden op basis van een vrijwel continu overwicht eigenlijk meer verdiend.

Coach Andries Ulderink baalde van het resultaat. ,,Het was mogelijk geweest om met twee, drie of misschien wel vier doelpunten verschil te winnen. Als je de kansen optelt en de momenten dat we gevaarlijk doorkwamen, zijn dat er best veel geweest. Het is ook zonde hoe we de doelpunten weggaven. Dat mag ons eigenlijk niet meer overkomen. Maar het is steeds een momentje van onoplettendheid van een andere speler.”

Veel mutaties
In de Jupiler League werd net als vrijdag een compleet programma afgewerkt. Ten opzichte van het verloren duel bij Telstar hadden coaches Ulderink en Jaap Stam het basiselftal flink aangepast. Alleen Andre Onana, Damian van Bruggen, Django Warmerdam en Frenkie de Jong bleven staan. Laatstgenoemde werd geflankeerd door Daley Sinkgraven en Donny van de Beek. Het was een voor Jupiler League-begrippen middenveld om van te likkebaarden.

Jong Ajax begon prima aan de wedstrijd en voerde in eigen huis de regie. Robert Muric kwam na zeven minuten op de hem kenmerkende wijze naar binnen en zag zijn afgemeten schot op de paal belanden. Muric was de eerste helft betrokken bij alle dreigende momenten van Ajax, drie in totaal. De Kroaat speelde in de 32e minuut Django Warmerdam vrij, maar de linksback schoot in het zijnet.

Robert Muric wordt door Donny van de Beek gefeliciteerd met zijn treffer.
Robert Muric wordt door Donny van de Beek gefeliciteerd met zijn treffer.
Vaclav Cerny en Donny van de Beek.
Vaclav Cerny en Donny van de Beek.
Daley Sinkgraven kreeg na afloop complimenten van coach Andries Ulderink.
Daley Sinkgraven kreeg na afloop complimenten van coach Andries Ulderink.
Sam Hendriks maakte vanaf elf meter de 2-2.
Sam Hendriks maakte vanaf elf meter de 2-2.

Scorende oud-Ajacied Go Ahead was de onderliggende partij, maar liet zich niet onbetuigd. De grootste kans van de eerste helft kwam op naam van Jerry van Ewijk, maar de spelmaker van Go Ahead kopte volledig vrijstaand in de handen van Onana. Wat dat betreft deed ploeggenoot Xandro Schenk het heter. De oud-Ajacied werkte op slag van rust een voorzet opnieuw van rechts binnen: 0-1.

Het was een flinke domper voor Jong Ajax, maar de beloften herstelden zich prima. De thuisploeg draaide na een wat moeizaam begin stevig de duimschroeven aan. Het was éénrichtingsverkeer naar het doel van Go Ahead. Schoten van Vaclav Cerny waren al een teken aan de wand, terwijl Sam Hendriks vrij voor Theo Zwarthoed miste. De doelman kwam iedere keer als winnaar uit de strijd.

Na ruim een uur spelen moest de Go Ahead-goalie alsnog het antwoord schuldig blijven. Van de Beek speelde met een sublieme pass Muric vrij en ditmaal faalde de Kroaat niet: 1-1. Nauwelijks een minuut later had Jong Ajax de voorsprong moeten pakken, maar Muric liet de kans onbenut.

Lobje
Go Ahead kwam de tweede helft nauwelijks meer van de eigen helft, maar toch moest Onana een kwartier voor tijd voor de tweede maal vissen. Van Ewijk was ditmaal wel koelbloedig en verschalkte Ajax’ doelman met een lobje: 1-2.

Opnieuw toonde Jong Ajax veerkracht. Tien minuten voor tijd werd een overtreding op Van de Beek bestraft met een strafschop. De Ajacieden hebben met Sam Hendriks een specialist in huis. De spits tekende vanaf de stip voor zijn twaalfde seizoenstreffer en bepaalde de eindstand op 2-2.

Na afloop benadrukte Ulderink vooral de positieve dingen. ,,Als je het resultaat wegdenkt, overheerst het goede gevoel. We hebben veel prima dingen laten zien. In de vorige twee wedstrijden gaven we het vooral in de beginfase te makkelijk weg. Vandaag was het qua mentaliteit, duelkracht en instelling prima in orde. Complimenten ook voor Daley Sinkgraven. Hij heeft vandaag een uitstekend signaal afgegeven hoe een speler van het eerste het moet doen bij Jong Ajax.”

Scoreverloop: 45. Schenk 0-1, 63. Muric 1-1, 74. Van Ewijk 1-2, 81. Hendriks 2-2 (strafschop)

Jong Ajax: Onana, Dankerlui, Van Bruggen, Mirani, Warmerdam, Sinkgraven, De Jong (68. Clement), Van de Beek, Muric, Hendriks, Cerny

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Pro Shots/Erik Pasman