Menu
Jong Ajax laat zich kaas van brood eten

Jong Ajax laat zich kaas van brood eten

Jong Ajax heeft het thuisduel tegen Jong ADO Den Haag niet in winst weten om te zetten, 1-1. Goed nieuws kwam er wel voor Siem de Jong. Hij vliegt woensdag met Ajax 1 naar Zagreb.

Siem de Jong zat lekker in de wedstrijd, maar keerde na rust niet terug op het veld omdat hij zich bij de selectie van Ajax 1 moet melden. Siem de Jong zat lekker in de wedstrijd, maar keerde na rust niet terug op het veld omdat hij zich bij de selectie van Ajax 1 moet melden.

Voor Jong Ajax was de thuiswedstrijd tegen Jong ADO Den Haag de derde wedstrijd van het seizoen. Niet op maandagavond zoals gebruikelijk, maar op dinsdagavond stonden de Beloften op het veld. Reden daarvoor was dat het eerste team van ADO Den Haag op maandag competitie speelde.

Bij de gasten geen Daniƫl Rijaard, Rick Hoogendorp, Youri Cornelisse of Pascal Bosschaart in het veld; spelers van ADO 1 die door trainer Wiljan Vloet uit de selectie waren gezet. Maar 'gewoon' het eigen team. De Hagenezen hadden tegen Ajax weinig in te brengen. Pas na een kwartier doken de aanvallers voor het eerst op voor het doel van Erik Heijblok. De voorzet na een aanval over links werd op het juiste moment door aanvoerder Jan-Arie van der Heijden over de achterlijn geknald, want anders hadden er twee spelers van ADO vrij voor het doel gestaan met alle mogelijke gevolgen vandien.

Mitchell Donald snelt langs zijn opponent. Mitchell Donald snelt langs zijn opponent.

Maar Jong Ajax was dominant en dat leidde in de 21ste minuut tot - naar wat later zou blijken - de mooiste aanval van de avond. Mitchell Donald en Siem de Jong combineerden fraai waarna De Jong de bal in de hoek mikte. Spijtig voor hem doorzag doelman Robbbert Zwinkels zijn bedoeling en ranselde de bal uit de goal. Kort daarna kreeg Donald een kansje, maar hij kwam niet verder dan een rollertje dat naast het doel eindigde. Vier minuten later diende de grootste kans zich aan. De Jong dook na een fraaie voorzet van links vrij op voor Zwinkels, maar zijn inzet eindigde naast.

ADO Den Haag liet zich nauwelijks meer zien en kon de handen dichtknijpen met de ruststand van 0-0, zeker omdat Donald een minuut voor het rustsignaal nog een kans onbenut liet. ,,Onze spelopvatting was goed", constateerde trainer Adrie Koster na afloop. ,,Maar dat we drie opgelegde kansen misten, brak ons uiteindelijk op."

Marvin Hasselbaink leek de matchwinnaar te worden. Maar het zat niet mee. Marvin Hasselbaink leek de matchwinnaar te worden. Maar het zat niet mee.

Bovendien moest Koster in de rust zijn beste speler in de kleedkamer achterlaten. ,,Ik kreeg een seintje dat ik Siem de Jong eruit moest halen omdat hij zich woensdag bij de selectie voor Dinamo Zagreb moet voegen. Tja, hij was onze beste man. Maar we zijn aan het opleiden voor de doorstroming, dus dit is goed nieuws. Bovendien verdient Siem het." Voor De Jong was het even een vreemde gewaarwording. ,,De trainer zei in de rust dat ik eruit ging. 'Daar zal wel een reden voor zijn', dacht ik. Een paar minuten later vertelde hij de reden. Toen juichte ik van binnen wel even. Maar aan de andere kant zat ik lekker in de wedstrijd en dan is het jammer als je er uit wordt gehaald."

Chakib Tayeb probeerde als invaller voor meer dreiging te zorgen. Chakib Tayeb probeerde als invaller voor meer dreiging te zorgen.

Siem de Jong zag van de kant toe dat zijn creatieve inbreng node werd gemist. Jan-Arie van der Heijden voelde zich als laatste man geroepen om ook voor de aanvallende impulsen te zorgen en was twee keer met een afstandsschot dicht bij de openingstreffer. Toen een deel van het publiek een kwartier voor tijd een variant op het "Haagse kwartiertje" begon te zingen, was het prompt binnen een minuut wel raak. De tien minuten eerder ingevallen Marvin Hasselbaink rondde een voorzet van Javier Martina doeltreffend af, 1-0.

In plaats van de wedstrijd rustig uit te spelen, liep Ajax in de val van het matig operende ADO Den Haag. Een scherpe aanval van ADO en ongecontreerdheid bij de thuisploeg leverden plotseling een levensgrote kans op voor de uitploeg. Van de twee man die er vrij stonden, zette Lorenzo Scheffer de 1-1 eindstand op het bord. ,,We zagen er niet goed uit bij die gelijkmaker", analyseerde Koster na afloop. ,,ADO was veel en veel minder. Dan mag dit niet gebeuren. Het is een kwestie van goed staan en van geen goal willen incasseren. We misten het gogme in de zestien en de laatste pass ontbrak. Dit zijn twee verloren punten, want we hadden het kwaliteitsverschil in goals moeten uitdrukken."