Menu
Jong Ajax leert snel in Jupiler League

Jong Ajax leert snel in Jupiler League

Jong Ajax maakt sinds dit seizoen deel uit van de Jupiler League. Waar voorheen talent meestal genoeg was voor een topklassering in de beloftencompetitie, worden er in de eerste divisie heel andere aspecten gevraagd van de jeugdige Ajacieden. Vleugelspeler Lesley de Sa (20) en aanvaller Sam Hendriks (18) over de eerste maand van Jong Ajax in de Jupiler League.

,,Wat me vooral opvalt is dat het er fysieker aan toegaat”, erkent De Sa. ,,Het niveau ligt hoger, maar daardoor kan ik me beter ontwikkelen. Het is in elk geval een mooie opstap naar de Eredivisie. Dat merk je ook aan de ambiance in de stadions en de aandacht van de media.”
Ook Hendriks, die vorig seizoen namens De Graafschap twee minuten in actie kwam in de Jupiler League, merkt de verschillen met het jeugdvoetbal. ,,Het is een pittige competitie, die voor de meesten van ons nieuw is. Je ziet vaak dat wij meer kwaliteit hebben, maar er wordt nu meer gevraagd dan dat. Als wij echter ons eigen spel blijven spelen, gaan we nog meer punten pakken.” Iets wat de laatste wedstrijden al het geval is, gezien de overwinningen op Jong FC Twente en Jong PSV.

De jonge selectie van trainer Fons Groenendijk staat in elk geval bol van de snelle leerlingen. ,,We weten bijvoorbeeld dat we sneller moeten gaan handelen”, beseft De Sa. ,,Ons voetbal wordt dan nog beter. Nu proberen tegenstanders ons vaak vast te zetten, zodat we de duels moeten aangaan en de tweede bal moeten veroveren. Ook heeft bijna iedere tegenstander een grote, sterke spits.” Hendriks heeft woorden van gelijke strekking. ,,Ik moet als centrumaanvaller uit de duels blijven en slimmer worden. Zo moet ik hen uitschakelen.”

Sam Hendriks in actie tijdens de thuiswedstrijd van Jong Ajax tegen FC Emmen. Sam Hendriks in actie tijdens de thuiswedstrijd van Jong Ajax tegen FC Emmen.

Hendriks en De Sa hebben in hun drang naar verbetering veel baat bij de individuele trainingen op sportpark de Toekomst. ,,Ik werk vooral veel aan mijn voetenwerk, wendbaarheid en startsnelheid”, zegt de voormalige ‘superboer’. ,,Ik sprint met gewichten, waardoor ik makkelijker ga lopen en sneller wordt.” De frêle De Sa daarentegen concentreert zich meer op krachttraining. ,,En op mijn voorzetten”, haast hij zich te zeggen. ,,Daarnaast is mijn overzicht na een passeeractie voor verbetering vatbaar en moet ik meer meedoen aan het spel.”

De Sa, die twee seizoenen geleden in het bekerduel bij VV Noordwijk zijn debuut maakte in het eerste elftal, maakt bovendien geen geheim van zijn ambities. ,,Mijn doel is dit seizoen bij de A-selectie te komen. Ik ben nu goed bezig en moet niet gaan zweven. Ik krijg van de trainer veel vertrouwen en dat wil ik graag terugbetalen.”

De twee jaar jongere Hendriks is pas bezig aan zijn eerste jaar bij Ajax. Hij is daardoor logischerwijs iets voorzichtiger. ,,Maar ik heb het nu al goed naar mijn zin. Ik begin te wennen aan het niveau en aan het andere type voetbal. Het is nu een kwestie van bijblijven en doorontwikkelen. En het is belangrijk om fit te blijven en zoveel mogelijk speelminuten te maken.”

De sterke punten van de Doetinchemmer liggen in het zestienmetergebied van de tegenstander. Daar waar toevalligerwijze ook de kwaliteiten van zijn streekgenoten Klaas Jan Huntelaar (Schalke 04) en Luuk de Jong (Borussia Mönchengladbach)het beste tot hun recht komen. ,,Ik zie mezelf ook wel een beetje als een type Huntelaar”, bekent de jeugdinternational. ,,Hij is ook een speler die het niet echt van zijn eigen acties moet hebben, maar wel gevaarlijk is in de ‘zestien’. Hij is zeker een voorbeeld. De Jong is een goede balvaste spits, die goed kan koppen en goed is in de afronding. Het zijn dus jongens waar ik naar kijk, vooral omdat ze uit de buurt komen. Zij zijn daarnaast ook hardwerkende spitsen. Als het mooi kan, is het goed, maar het hoeft niet. Een doelpunt is een doelpunt. Misschien is dat ook wel typerend voor onze streek, waar iedereen over het algemeen een heel nuchtere kijk op dingen heeft.”

Hoewel Hendriks eigenlijk nog A-junior is, maakt hij deel uit van Jong Ajax. Toch weigert hij zichzelf al te hoge doelen te stellen. ,,Ik geef mezelf alle tijd en ga niks overhaasten. Ik heb voor vier jaar getekend met als doel het beste in mezelf naar boven te halen.”

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Pro Shots