Menu
Jong Ajax legt het af tegen Jong Feyenoord 'op oorlogssterkte'

Jong Ajax legt het af tegen Jong Feyenoord 'op oorlogssterkte'

Opnieuw een gevoelig verlies voor Jong Ajax. De ploeg van trainer John van den Brom verloor maandag in de 'eigen' Amsterdam ArenA de mini-Klassieker tegen Jong Feyenoord met 1-5. ,,De gifbeker moet kennelijk helemaal leeg. Hopelijk is hij nu ook echt leeg. Al biedt een wedstrijd als deze natuurlijk ook volop leermomenten'', benadrukte de teleurgestelde Van den Brom toch een positief punt na een avond vol voetbalmisère.

Dat Jong Ajax een, op zijn minst, lastige wedstrijd tegemoet zou gaan tegen de Rotterdammers werd al duidelijk vóór de aftrap. Jan Vertonghen, Rydell Poepon, Vurnon Anita kunnen qua leeftijd nog met de A-junioren mee, maar maakten ‘gewoon’ deel uit van de basiself. De invallers Jeffrey Sarpong (hij debuteerde bij Jong Ajax) en Javier Martina zijn op papier ook A’tjes. De gehele tweede helft speelde de Beloftenploeg met liefst vijf jeugdspelers. Dat Jong Ajax het lastig zou krijgen, had vooral te maken met de Rotterdamse basisploeg.

,,Feyenoord trad op oorlogssterkte aan'', aldus Van den Brom in zijn terugblik. ,,Dat is ook terecht. Zo spelen ze meestal tegen ons. Het maakte het krachtsverschil wel gigantisch. Sommige A-junioren stonden tegenover internationals. We hebben ook gewoon verloren omdat Feyenoord meer kwaliteit had. En we hebben zelf gewoon slecht gespeeld.’’

Feyenoorders als Karim Saïdi, Pascal Bosschaart en Sebastian Pardo legden extra veel voetbalgewicht in de schaal en fungeerden ook als blikvangers bij de Rotterdamse ploeg. Op keeper Bogdan Lobont na ontbraken verder bij Jong Ajax bekende, ervaren namen uit de A-selectie. Dat was te verklaren. Buiten de geblesseerden om, zijn alle fitte spelers afgereisd naar Zwitserland voor het Champions Leaguetreffen met FC Thun.

Resham Sardar tekende na tien minuten spelen voor de openingsgoal. Rechtsbuiten Tim Vincken beproefde zijn geluk met een wervelende demarrage richting Lobont en bereikte uiteindelijk, tussen twee Ajacieden door, spits Sardar. De aanvalsleider prikte de voorzet leep voorbij Lobont: 0-1.

Wat Ajax ook probeerde; het lukte maar niet om vlak voor doelman Maikel Aerts op te duiken. Afstandschoten van Tom Kalkhuis en een halve omhaal van Poepon waren de schamelde Ajax-oogst over de hele eerste helft. De Jong Feyenoorders, gecoacht door het duo Henk Duut en Tony Adams, speelden het drie minuten voor rust slim uit. Een diepe bal van Pardo, verstuurd vanuit de middenlinie, belandde bij Thimothy Derijck. Lobont taxeerde de dieptebal net verkeerd, waarna middenvelder Derijck de 0-2 voor het intikken had.

Dat uitgerekend een oud-Ajacied de wedstrijd besliste door de Rotterdammers aan een derde goal te helpen, was extra zuur voor de thuisploeg. De manier waarop Evander Sno Jong Feyenoord aan de 0-3 hielp was niettemin wonderschoon. Vanaf de middenlijn schoot de verdediger de bal over Lobont. De goal kon qua schoonheid en artisticiteit wedijveren met de Gatorade Cupgoal van Jong Ajacied Jan Vertonghen. Enig verschil: Sno had bij het aanleggen wél de intentie om te scoren. ,,Vooraf weet je dat jongens die tegen hun oude club Ajax spelen, altijd prima spelen'', focuste Van den Brom op de fabuleuze goal van Sno. ,,Daar hamer ik ook op bij de spelers.’’

Met de 1-3 van Poepon wekten de Ajacieden kort de indruk zich toch nog terug in de wedstrijd te knokken. Invaller Martina bediende de Ajax-spits op maat. De invallers Sarpong en Martina, die allebei 45 minuten meespeelden, konden terugkijken op een verdienstelijke halve wedstrijd.

Een vlijmscherpe counter, efficiënt afgerond door Lorenzo Davids, plus een lob over Lobont van Vincken bepaalden de eindstand op 1-5. ,,Voor het vertrouwen is dit natuurlijk verschrikkelijk. Die jongens worden kleiner en kleiner. Toch moeten we er over drie dagen weer fris staan, dan tegen Jong Heracles. Ook voor mijzelf, als trainer, is dit leerzaam.'' Donderdag treffen Jong Ajax en Jong Heracles elkaar vanaf 18.30 uur op de Toekomst.

Jong Ajax – Jong Feyenoord 1-5 (0-2).
10. Sardar 0-1, 42. Derijck 0-2, 56. Sno 0-3, 62. Poepon 1-3, 65. Davids 1-4, 75. Vincken 1-5.
Scheidsrechter: De Groot.
Geel: Boerrigter (Jong Ajax), Bosschaart (Jong Feyenoord).

Jong Ajax: Lobont; Koenders, Boakye, Schilder, N. Moisander; Anita, Sahadewsing (46. Sarpong), Vertonghen; Kalkhuis (46. Martina), Poepon en Boerrigter.

Jong Feyenoord: Aerts; Collen, Saïdi, Sno, Drenthe; Derijck, Bosschaart, Davids (76. Harbuzi); Vincken, Sardar en Pardo (71. Biseswar).