Menu
Jong Ajax lijdt eerste nederlaag

Jong Ajax lijdt eerste nederlaag

Het is Jong Ajax in Rotterdam niet gelukt de ongeslagen status te behouden tegen de leeftijdgenoten van Feyenoord. Al bij de rust keek de ploeg van John van den Brom en Fred Grim, die voor het laatst als trainer bij Jong Ajax op de bank zat, tegen een 3-0 achterstand aan. Na rust scoorde Ajax twee maal, maar het was niet genoeg dit keer.

Jong Ajax speelde de laatste zes weken geen enkele competitiewedstrijd vanwege afgelastingen. Jong Feyenoord speelde drie weken geleden hun laatste duel in de Beloftencompetitie. Op papier deelden Jong Ajax en Jong Feyenoord de koppositie voorafgaand aan de wedstrijd, maar de Rotterdammers hadden echter drie wedstrijden meer nodig dan Jong Ajax om die punten te verzamelen.

De laatste keer dat de twee teams elkaar ontmoetten was in Amsterdam in december van vorig jaar. Op de Toekomst werd niet gescoord dus werden de punten gedeeld. Voor dit treffen konden John van den Brom en Fred Grim hun selectie versterken met vijf spelers uit de A-selectie. Daniël de Ridder, Ryan Babel, Steven Pienaar, Anthony Obodai en Nicolae Mitea reisden samen met de overige Beloften af naar Rotterdam.
Ook Jong Feyenoord had een aantal bekende namen in de basiself, zoals Leonardo, Pardo, Lazovic en Bosschaart.

Beide ploegen begonnen fel aan het duel. De bal werd snel rondgespeeld, en de ploegen leken in evenwicht. Feyenoord, gesteund door het talrijke publiek, bleek echter de gevaarlijkste van de twee ploegen, maar dat kwam vooral door slecht verdedigen aan Ajax-kant. Leonardo opende halverwege de eerste helft de score. De Braziliaan werd geen moment gehinderd toen hij zijn weg naar het doel van Kenneth Vermeer zocht en haalde uit. De Ajax-doelman raakte de bal nog wel, maar kon een doelpunt niet voorkomen.

Daarvoor was Ajax via Babel en Tiberkanine dichtbij het doel van Feyenoord geweest. Babel had de grootste kans. De spits kwam alleen op het doel van Feyenoord af en werd gestopt door keeper Malkovski. Tiberkanine, die de plek van Rasmus Lindgren had overgenomen, sneed vlak voor het eerste Feyenoord-doelpunt vanaf de linkerkant naar binnen en schoot op doel. Zijn inzet ging echter naast.

Na een halfuur spelen scoorde de thuisploeg opnieuw. Eerst spatte een afstandschot op de paal uiteen, waarna de bal terug het veld in kaatste. Mitea pikte de bal op maar liet zich makkelijk wegzetten en verloor de bal weer. Lazovic werd aangespeeld en die haalde in een keer uit: 2-0.

Ajax bleef achterin fouten maken en kon voorin weinig gevaar stichten. Obodai en Kras begrepen elkaar vijf minuten voor rust niet waardoor er in het hart van de Ajax-defensie een gat ontstond. Pardo schoot hard in vanaf de rand van het zestienmetergebied. ,,We hebben de drie goals stuk voor stuk gewoon weggegeven", vond John van den Brom. ,,Het was knullig, onnozel en onnodig. We mochten blij zijn dat Kenneth Vermeer nog wat ballen pakte, anders was het zo 5-0 geweest."

Van den Brom moest in de rust dus wel ingrijpen. Ruud Kras en Nicolae Mitea bleven achter in de kleedkamer, Ymma Boakye en Gaston Sangoy waren hun vervangers. Achterin ging Ajax één op één spelen en Sangoy voegde zich naast Babel in de spits. Het leverde wat extra druk op het Feyenoord-doel op, en resulteerde uiteindelijk in een doelpunt door Niklas Moisander, die van dichtbij inkopte. Vlak daarna had Sangoy een grote kans op de aansluitingstreffer, maar de Argentijn schoot hard over.

Ryan Babel bracht tien minuten voor tijd de spanning terug in de wedstrijd door de 3-2 binnen te schieten. Er ontspon zich een spannende slotfase, waarin Ajax alle ballen naar voren joeg in de hoop dat de Amsterdamse aanvallers er nog iets mee uit konden halen. Bij een counter van Feyenoord leek de beslissing echter te vallen in het voordeel van de thuisploeg. Lazovic meldde zich bij de strafschopstip om de toegewezen penalty binnen te schieten, nadat een doorgebroken speler was neergehaald. Kenneth Vermeer keerde echter het schot van de Feyenoord-aanvaller. In de laatste drie minuten veranderde er niets meer aan de stand, waardoor Jong Ajax zijn eerste nederlaag in de competitie van dit seizoen leed.

,,Het leek wel of we te gemakzuchtig waren", analyseerde Van den Brom na afloop. ,,Terwijl we eigenlijk voor het eerst in zes weken weer een wedstrijd mochten spelen en eigenlijk geen extra motivatie nodig hadden. Zeker niet omdat we ook nog eens tegen Feyenoord in de Kuip speelden. Gelukkig konden we er in de tweede helft nog enigszins een wedstrijd van maken. Iedereen moet echter weten dat je op basis van kwaliteit alleen niet een wedstrijd kunt winnen. En als je nou verliest van een team dat beter is, of betere spelers heeft, dan is dat makkelijker te accepteren. Maar vandaag hebben we verloren van onszelf", aldus Van den Brom.