Menu

Jong Ajax loopt forse averij op tegen Jong FC Utrecht

Jong Ajax-trainer John van den Brom zal het duel tegen Jong FC Utrecht zo snel mogelijk willen vergeten. Dat de Amsterdamse Beloften in Utrecht met 4-3 verloren van de koploper, was teleurstellend. Nóg teleurstellender was het optreden van de scheidsrechter. Met in totaal drie rode en acht gele kaarten drukte de arbiter een wel erg zwaar stempel op de wedstrijd. Namens Jong Ajax werden Rachid Tiberkanine en Murat Yildirim voortijdig naar de kleedkamer gestuurd. Lichtpunten waren de optredens van Rydell Poepoen en Vurnon Anita.

Anita, op papier nog een B-junior, verving op het laatste moment Milano Koenders. Verdediger Koenders viel tijdens de warming up geblesseerd uit. ,,Net als Poepon, die na rust inviel, heeft ook Anita het fantastisch gedaan’’, benadrukte Van den Brom graag een positief aspect in de moeilijke voetbalavond.

Vooral voor de jonge Poepon en Anita was het een allesbehalve makkelijke wedstrijd om te wennen aan het niveau van Jong Ajax. De Amsterdamse talenten kregen in totaal vijf gele en dus twee rode kaarten voorgehouden. ,,Een beetje scheidsrechter had deze wedstrijd zonder kaarten goed af kunnen sluiten’’, blikte Van den Brom duidelijk teleurgesteld terug.

Op het matig bespeelbare veld van sportcomplex Zoudenbalch kwamen de Ajacieden na ruim twintig minuten spelen met 1-0 achter. Nauwelijks een minuut later was de stand alweer gelijk. Uit een vrije trap belandde de bal bij Nourdin Boukhari. De linkspoot mocht oprukken tot de keeper van Jong FC Utrecht, waarna de bal onder de goalie door in het doel verdween: 1-1.

Een botsing met een tegenstander leverde Rachid Tiberkanine rood op. ,,Hij was inderdaad iets te laat’’, beaamde Van den Brom. ,,Rachid maakte een overtreding. Maar de spelers kwamen met de scheenbeschermers tegen elkaar. Daardoor leek de botsing erger dan deze was.’’ De scheidsrechter kende geen genade en bestrafte de gasten zwaar.

Met tien man slaagde Jong Ajax er toch in een voorsprong te nemen. Vijf minuten voor rust werkte Robbert Schilder een vrije trap schitterend in de kruising (1-2). ,,Het stond bij ons goed. FC Utrecht is voor rust nauwelijks meer gevaarlijk geweest’’, aldus Van den Brom.

Na de pauze schakelden de Amsterdammers noodgedwongen over op een 4-3-2 opstelling. Poepon was de tweede helft de vervanger van Javier Martina. Poepon, een A-junior, vormde een prima aanvalskoppel met Ryan Babel.

De curieuze strafschop en de tweede rode kaart die Ajax twee minuten na de rust moest incasseren, dreven de Amsterdammers opnieuw tot wanhoop. Murat Yildirim zou de bal in het eigen strafschopgebied met de hand hebben tegen gehouden. De afdruk van de bal op Yildirims Ajax-shirt vertelde een heel ander verhaal. Van den Brom: ,,Die afdruk stond midden op zijn borst!’’ De Utrechters, getraind door oud-Ajacied John van Loen, wisten wel raad met het buitenkansje vanaf elf meter: 2-2.
Uit een scrimmage waren het luttele minuten later de Utrechters die doelman Henrik Moisander opnieuw wisten te kloppen, 3-2. Niet veel later werd ook een Utrechter ‘verrassend’ met rood weggestuurd.

Kort voordat de thuisploeg de wedstrijd met een vierde treffer besliste, werd een Ajax-treffer nog op raadselachtige gronden afgekeurd. De Utrechtse goalie leek na een Ajax-corner vooral zijn eigen spelers weg te duwen. De Ajacieden profiteerden van de chaos in Utrechtse gelederen. De gewenste gelijkmaker werd echter toch geannuleerd.

Op de valreep kon Schilder zijn traptechniek nogmaals etaleren. Met een fraaie stift bepaalde de Ajacied de eindstand op 4-3. ,,Ik kan de jongens vanavond niks verwijten, zij hebben er alles aan gedaan. Jong Ajax heeft geknokt tot het erbij neer viel. Maar dat we de komende weken een aantal jongens moeten missen, daar kan ik slecht tegen.’’

Opstelling Jong Ajax:
H. Moisander; Anita, Boakye, Schilder, N. Moisander; Yildirim, Tiberkanine, Boukhari; Sahadewsing, Babel en Martina (46. Poepon).